Φθινόπωρο και παιδικές ασθένειες: Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Η υγεία των παιδιών αποτελεί ένα θέμα που προκαλεί συχνά την ανησυχία των γονιών, ειδικά όταν ξεκινούν τα σχολεία

φθινόπωρο

Το φθινόπωρο έχει μπει, τα σχολεία έχουν ξεκινήσει, και ένα ζήτημα που αγχώνει τους περισσότερους γονείς είναι οι παιδιές εποχικές ιώσεις, οι οποίες αργά ή γρήγορα κάνουν την εμφάνισή τους!

Από τα κοινά κρυολογήματα λοιπόν, μέχρι τις πιο σοβαρές ασθένειες, απαραίτητη τόσο για την πρόληψη, όσο και την αντιμετώπισή τους είναι η γνώση για τις παιδικές αρρώστιες που κυκλοφορούν.

Φθινόπωρο και παιδικές ασθένειες: Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Ποιοι είναι οι ιοί όμως που προκαλούν αυτές τις ιώσεις;

Ρινοϊοί

Η πρώτη ομάδα ιών είναι οι Ρινοϊοί. Αυτοί οι ιοί προκαλούν -το γνωστό σε όλους μας- κοινό κρυολόγημα ή συνάχι με συμπτώματα ρινικής καταρροής, συμφόρησης, πονόλαιμο, πυρετό (υψηλό ή δεκατική πυρετική κίνηση). Στα μικρά βρέφη και τα παιδιά, μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρές καταστάσεις, όπως στα βρεφάκια τη βρογχιολίτιδα, στα μεγαλύτερα παιδιά βρογχοπνευμονία.

Εντεροϊοί

Η επόμενη ομάδα ιών που απασχολεί πολλούς γονείς και παιδιάτρους αυτή την εποχή είναι οι εντεροϊοί. Στους εντεροϊούς ανήκουν οι ιοί κοξάκι, οι ιοί eco, οι εντεροϊοί 68 – 71. Οι εντεροϊοί προκαλούν συμπτώματα κυρίως από το γαστρεντερικό, όπως εμετούς, διάρροιες, κοιλιακό άλγος, προκαλούν όμως και μια μη ειδική εμπύρετη νόσο, που εμφανίζει υψηλό πυρετό, βήχα, συνάχι, μπούκωμα και δυσκαταποσία.

Οι ιοί της ομάδας, κοξάκι, προκαλούν και μια ιδιαίτερη νόσο που ανησυχεί πολλούς γονείς, που λέγεται νόσος χεριών, ποδιών, στόματος και εμφανίζεται με ένα χαρακτηριστικό εξάνθημα φυσαλιδώδες, σε παλάμες, πέλματα και στόμα.

Αδενοϊοί

Ακόμη μια κατηγορία ιών που προκαλεί ιώσεις αυτή την εποχή είναι οι αδενοϊοί. Οι αδενοϊοί εμφανίζονται σε παιδάκια έξι μηνών έως 5 ετών και πολλές φορές προκαλούν επιδημίες σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και σχολεία. Οι αδενοϊοί εμφανίζουν συμπτώματα τόσο από το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα όσο και ταυτοχρόνως και από το γαστρεντερικό. Δηλαδή ένα παιδάκι που μπορεί να έχει βήχα, μύξα, πυρετό, μπορεί ταυτόχρονα να έχει και εμετούς, διάρροιες και έντονο κοιλιακό άλγος.

Οι αδενοϊοί προκαλούν και σοβαρές επιπεφυκίτιδες στα βρέφη, όπως επίσης και μία κατάσταση που ονομάζεται μεσεντέριος λεμφαδενίτιδα που εμφανίζεται με οξύ κοιλιακό άλγος και πολλές φορές προσομοιάζει με οξεία σκωληκοειδίτιδα. Αυτή η κατάσταση μπερδεύει πολύ τους γονείς γι’ αυτό και καλό θα είναι εκείνη τη στιγμή να απευθυνθούν στον παιδίατρό τους για να γίνει διάγνωση και για το εάν πρόκειται για οξεία σκωλικοειδίτιδα ή όχι.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατέψουμε τα μικρά παιδιά

Τα παιδιά λόγω της αδυναμίας τους να αντισταθούν στα μικρόβια και του μη πλήρως ανεπτυγμένου ανοσοποιητικού τους συστήματος, είναι αρκετά επιρρεπή στις παραπάνω ιώσεις. Καλό είναι λοιπόν, οι γονείς να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους ώστε να προστατευτούν όσο μπορούν από αυτές.

Ακολουθούν μερικοί από τους κανόνες που θα πρέπει να τηρούν όλα τα παιδιά, αλλά και οι μεγάλοι:

  • Να πλένουν καλά τα χέρια τους, όταν γυρνάνε από το σχολείο, πριν και μετά το φαγητό και μετά το παιχνίδι.
  • Να μάθουν να βήχουν στην έσω επιφάνεια του αγκώνα, ώστε να μη μεταδίδουν με τα σταγονίδια του βήχα ιούς σε άλλα παιδιά.
  • Να μη χρησιμοποιούν κοινά προσωπικά αντικείμενα με άλλα παιδιά. Δηλαδή ίδια πιάτα, να μην πίνουν από το ίδιο κύπελο νερό, και να μην ανταλλάσσουν όσο αυτό φυσικά είναι δυνατόν μολύβια, στυλό και παιχνίδια.

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι εμβολιασμοί αποτελούν τον καλύτερο τρόπο πρόληψης ενάντια σε πολλές από τις συνηθισμένες παιδικές ασθένειες, καθώς επίσης και οι τακτικές επισκέψεις στον παιδίατρο, όπου προχωρά σε ελέγχους.

Φθινόπωρο και παιδικές ασθένειες: Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Όταν ένα παιδί είναι άρρωστο

Όταν ένα παιδί αρχίσει να έχει καταρροή και βήχα, μεταδίδει πολύ εύκολα τον ιό, οπότε καλό θα ήταν οι γονείς να το κρατήσουν τα πρώτα 24ωρα στο σπίτι για να προστατεύσουν τα άλλα παιδάκια και φυσικά να αποφευχθεί μια επιδημία στο σχολείο. Επιπλέον θα προστατεύσετε και το ίδιο το παιδί, καθώς ο οργανισμός του είναι αδύναμος και κινδυνεύει να κολλήσει και κάποια άλλη ίωση που θα φέρει κάποιο άλλο παιδί, πιο εύκολα.

Είναι σημαντικό να είμαστε ενήμεροι για τις παιδικές αρρώστιες και να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης για την προστασία της υγείας των παιδιών μας.

Τέλος, ένας υγιής τρόπος ζωής των παιδιών, με μια σωστή διατροφή, και με τη σωστή άσκηση μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση της υγείας και της ευεξίας των μικρών μας.

Φθινόπωρο και παιδικές ασθένειες: Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

 

Πηγή: mothersblog.gr, vita.gr,