Λίγη ντροπή, κ. Ερντογάν

Ο Πέτρος Π. Γρουμπός είναι ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών.

Εμμένει στις προκλητικές δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος κατά την ομιλία του σε μαθητές Ιερατικών Σχολών ανέφερε ότι η Τουρκία «απελευθέρωσε» την Αγία Σοφία. Μήπως πρέπει να μάθει καλύτερα την Ιστορία και τους Διεθνείς Κανόνες της Παγκόσμιας Ειρηνικής Συμβίωσης Κρατών;Απελευθερώνεις κάτι, που εσύ το έκτισες, το είχες για αιώνες και κάποτε «κάποιοι βάρβαροι» σου το πήραν, κατέλαβαν ή και έκλεψαν.

Να δούμε, λοιπόν, την ιστορία της Αγίας Σοφίας όπως είναι καταγεγραμμένη από την Ουνέσκο και δεν χωράει καμία αμφισβήτηση.

Το 324 μ.Χ. ο Μ. Κωνσταντίνος ξεκινά το χτίσιμο της Αγίας Σοφίας, ενώ το 360 μ.Χ. ο Κωνσταντίνος Β’ το ολοκληρώνει και κάνε εγκαίνια το 360 μ.Χ.

Το 404-405 μ.Χ. ο Θεοδόσιος Β΄ προχωρά σε σημαντικές βελτιώσεις του ναού και τον αναδεικνύει σε θρησκευτικό κέντρο προσκύνησης για τους Χριστιανούς.

Το 532 μ.Χ. υπήρξε ολοκληρωτική καταστροφή του πρώτου ναού στη Στάση του Νίκα. Αμέσως μετά το τέλος της, που άφησε πίσω της πολλά ερείπια, ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός Α’, δρομολόγησε την ανέγερση της Αγίας Σοφίας. Ως αρχιτέκτονες όρισε δύο από τους κορυφαίους Μικρασιάτες γεωμέτρες, Ανθέμιο από Τράλλεις και Ισίδωρο από Μίλητο. Ηθελε να αντικατοπτρίζει το μεγαλείο της Πόλης. Χρειάστηκαν 320 κεντηνάρια χρυσού, γύρω στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ! Δούλευαν 10.000 τεχνίτες, επί 6 χρόνια. Η Αγία Σοφία είχε 1.000 κληρικούς. Ο ναός αποτέλεσε στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, ως ο σημαντικότερος ναός της Ορθόδοξης εκκλησίας.

Το 558 μ.Χ. κατέρρευσε ο τρούλος. Η ανακατασκευή του έγινε μέσα 5 χρόνια, από τον Ισίδωρο Β΄.

Το 989 μ.Χ. υπήρξε δεύτερη κατάρρευση και ανακατασκευάσθηκε από τον Αρμένιο Tradt.

Με τη Δ ‘ Σταυροφορία των Δυτικών, το 1204 κατελήφθη η Κωνσταντινούπολη και η Αγία Σοφία μετετράπη σε ρωμαιοκαθολικό ναό.

Οπως μας διδάσκει η Ιστορία, ο κατακτητής δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα ότι έχει κατακτήσει με βία και δεν ήταν δικό του δημιούργημα. Ο Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγος, Βυζαντινός αυτοκράτορας ελληνικής καταγωγής, το 1261μ.Χ. ανέκτησε την Κωνσταντινούπολη και επανάφερε την ορθόδοξη λατρεία στην Αγία Σοφία. Παρέμεινε ορθόδοξη εκκλησία μέχρι το 1453 μ.Χ. που μετετράπη σε ισλαμικό τέμενος μετά την Αλωση από τους Οθωμανούς. Δηλαδή η Αγία Σοφία ήταν σε Ελληνικά χέρια για περίπου 1.100 χρόνια.

Με τις Συνθήκες Παρισίου και Σεβρών, το 1920, η Αγία Σοφία δεν ανήκει σε κανένα και μόνο με τη Συνθήκη της Λωζάνης επανήλθε στο νεοσυσταθέν κράτος της Τουρκίας.

Το 1935 η Αγία Σοφία μετατρέπεται σε Μουσείο από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Το 1985, η Ουνέσκο ανακήρυξε την Αγία Σοφία ως Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Αυτή επέλεξε να αψηφήσει το Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας, δίνοντας τη δυνατότητα μετατροπής του σε λατρευτικό χώρο του Ισλαμισμού.

Με τη σύμφωνη γνώμη του Ερντογάν, το 2020, η Αγία Σοφία έγινε κι επισήμως τζαμί. Κατά της μετατροπής είχαν ταχθεί πολιτικές αρχές στις ΗΠΑ, την ΕΕ και τη Ρωσία καθώς και θρησκευτικές Αρχές σε Αγγλία, Καναδά, Αυστραλία, Αφρική, Καραϊβική και η Ουνέσκο. Η τελευταία ανακοίνωσε ότι στην επόμενη συνεδρίασή της θα επανεξεταστεί ο χαρακτήρας του Μνημείου. Εντονη αντίθεση και ανησυχία εξέφρασαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Μόσχας Κύριλλος.

Αλλά ο Ερντογάν τούς αγνοήσατε επιδεικτικά όλους!
Να τονισθεί ότι η Αγία Σοφία, πρόσφατα, έχει υποστεί πολλές καταστροφές.

Σοβαρές ανησυχίες εκφράζουν Τούρκοι επιστήμονες για την ασφάλειά της.

Ερευνητές ανακάλυψαν μικρές ρωγμές και επισημαίνουν ότι, αν δεν γίνουν άμεσα εργασίες αποκατάστασης, ενδέχεται να επεκταθούν, με αποτέλεσμα να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του κτιρίου μακροπρόθεσμα.

Με όλη αυτή την Ιστορία, από ποιους απελευθερώσατε την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, κ. Ερντογάν; Από τον εαυτόν σας;

Την Αγία Σοφία θα απελευθερώσουν από σας μόνο Ορθόδοξοι Λαοί. Και θα είναι Ρώσοι ή οι Ελληνες. Βάλτε το καλά στο μυαλό σας. Και αυτό θα γίνει οπωσδήποτε ακόμη κι όταν εσείς, κ. Ερντογάν, δεν θα είσθε στην εξουσία.

Η Ιστορία είναι αμείλικτη και τιμωρεί τους αλαζόνες και υβριστές της.