Πάτρα: Οι γιατροί ζητούν από τον Α. Γεωργιάδη να πει ονόματα παρανομούντων με φάρμακα

Οι αποκαλύψεις του υπουργού υγείας για γιατρούς άνοιξαν μέτωπα – Η μάχη του φαρμάκου μαινεται…σε επιπεδο καταγγελιών

Πάτρα Αναγκαία η θωράκιση του ΑΜΚΑ των ασθενών από την Πολιτεία

«Δεν έχουμε καμία πληροφορία για κανέναν γιατρό και κανένα πόρισμα από τον ΕΟΠΥΥ για μέλος μας μέχρι στιγμής. Αναμένουμε ώστε κι εμείς από την πλευρά μας να προχωρήσουμε στις προβλεπόμενες πειθαρχικές διαδικασίες» είναι η απάντηση που έδωσε στην εφημερίδα «Πελοπόννησο» η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Αννα Μαστοράκου.

Το ερώτημά μας αφορούσε στις πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη για υπερσυνταγογραφήσεις εκ μέρους ορισμένων γιατρών, ανάμεσα στους οποίους και Πατρινός ορθοπαιδικός.

Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών εξηγεί ότι θα πρέπει να κοινοποιηθεί η υπόθεση και στον Σύλλογο δεδομένου «ότι εκτός από την ποινική διάσταση στην αντιμετώπισή της υπάρχει και η πειθαρχική την οποία εφαρμόζουμε εμείς».

Αννα Μαστοράκου

Άννα Μαστοράκου

Στο ερώτημά μας για τη συχνότητα τέτοιων υποθέσεων, με αρνητικούς πρωταγωνιστές μέλη του Συλλόγου, η κ. Μαστοράκου μας είπε: «Μας παραπέμπονται από τον ΕΟΠΥΥ μία με δύο υποθέσεις τον χρόνο. Κάποιες από αυτές είναι κραυγαλέες και αντιμετωπίζονται με βάση τα όσα προβλέπει ο νόμος που σημαίνει διακοπή συμβάσεων και διοικητικά πρόστιμα. Υπάρχουν και κάποιες οι οποίες μετά τον σχετικό έλεγχο αποδεικνύεται μη παραβίαση των ορίων».

Η ανωνυμία πάντως των περιπτώσεων που περιέγραψε ο Υπουργός έδωσε το σύνθημα στους Πατρινούς να ψάχνουν τον ορθοπαιδικό που φέρεται να υπερασυνταγογράφησε.

«Πρέπει να πουν ονόματα. Το να λέγεται γενικά ότι ένας ορθοπαιδικός ή ένας νεφρολόγος κ.ά.. Ενας γιατρός εδώ, ένας γιατρός εκεί κ.λπ. δεν βοηθάει καθόλου και κλονίζεται η εμπιστοσύνη του πολίτη και ασθενή για τον γιατρό. Η ζημιά που γίνεται είναι πολύ μεγάλη. Οταν κάποιος παρανομεί πρέπει να τιμωρείται και όχι να στοχοποιείται ένας ολόκληρος κλάδος» επισήμανε ο γιατρός και πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου Περικλής Δουζδαμπάνης.

Εν τω μεταξύ προχθές  διέρρευσαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες πάνω από 1.100 γιατροί μπαίνουν στο στόχαστρο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για υπερσυνταγογράφηση. Φέρεται να έχει σταλεί στον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, λίστα από το υπουργείο Υγείας με ονόματα γιατρών με «βαρύ» ιστορικό συνταγογράφησης.

Στο επίκεντρο της έρευνας μπαίνουν γενικοί γιατροί, παθολόγοι και καρδιολόγοι με 6.000 έως 2.500 συνταγές σε ένα μήνα.

ΑΘΩΡΑΚΙΣΤΟ ΑΜΚΑ

Πάτρα

Τάκης Γεωργακόπουλος

«Υπάρχουν τα εργαλεία για πλήρη έλεγχο της δραστηριότητας των γιατρών αλλά από τη στιγμή ο ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου είναι αθωράκιστος θα υπάρχουν τέτοια φαινόμενα» μας τόνισε ο γιατρός και πρώην αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥΥ Τάκης Γεωργακόπουλος.

Ο ίδιος εξηγεί ότι «Το σύστημα δεν έχει κόφτη να σταματάει τον γιατρό εάν κάνει κατάχρηση συνταγογράφησης. Οποιος θέλει γράφει ό,τι θέλει και εάν γίνει έλεγχος από τον ΕΟΠΥΥ και εντοπιστεί τότε λαμβάνονται μέτρα. Οταν ήμουν στον ΕΟΠΥΥ μαζί με τον τότε πρόεδρο Σωτήρη Μπερσίμη είχαμε προτείνει την έκδοση ατομικής κάρτας με το ΑΜΚΑ για κάθε πολίτη, κάτι αντίστοιχο με την τραπεζική. Αυτό σημαίνει ότι ο ΑΜΚΑ του θα ενεργοποιούνταν μόνο όταν ο ίδιος έδινε την κάρτα του στον γιατρό. Δυστυχώς αυτό δεν προχώρησε διότι δεν ήθελαν οι κρατικοί μηχανισμοί επικαλούμενοι προσωπικά δεδομένα παρ’ ότι αυτά δεν προστατεύονται σήμερα που ο ΑΜΚΑ του κάθε πολίτη είναι ορατός από τον οποιοδήποτε».

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Εν τω μεταξύ με αφορμή το θέμα αυτό ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πατρών Ανδρέας Σοφιανόπουλος μιλώντας στον Σκάι Πάτρας 89.4 και στην εκπομπή του Νίκου Ξανάλατου ανέφερε ότι το κράτος δεν έχει αξιοποιήσει τα εργαλεία ελέγχου.

Πάτρα

Ανδρέας Σοφιανόπουλος

Μάλιστα είπε στον αέρα της εκπομπής ότι «υπάρχουν καταγγελίες για κατευθυνόμενη συνταγογράφηση και δεν τις έχουν προχωρήσει είτε δεν τους απασχολεί. Επειδή πληροφορήθηκα ότι έγιναν δηλώσεις από την αντιπεριφερειάρχη καλό είναι να ασχοληθεί με αυτά. Να κάνει μία βόλτα από τον ”Αγιο Ανδρέα” από κλινικές του οποίου συνταγές ακριβών φαρμάκων πάνε κατευθείαν για εκτέλεση σε συγκεκριμένο φαρμακείο και παραπέμπονται σε αυτό οι ασθενείς για να πάρουν τα φάρμακά τους. Με την άυλη συνταγογράφηση είναι πολύ εύκολο να παραπεμφθεί ο νοσηλευόμενος σε συγκεκριμένο φαρμακείο».

Ερωτηθείς σχετικά από την «Π» ο κ. Σοφιανόπουλος μας είπε ότι δεν έχει γίνει σχετική καταγγελία αλλά ακούγεται ευρέως και είναι γνωστό. Πέραν αυτού μας παρέπεμψε στα όσα είπε στην εκπομπή.

ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ

Κληθείσα από την «Π» η αντιπεριφερειάρχης Υγείας Αννα Μαστοράκου να απαντήσει στην αιχμή Σοφιανόπουλου, χωρίς διάθεση να μπει σε αντιπαράθεση όπως χαρακτηριστικά μας είπε, ξεκαθάρισε ότι: «Δεν υπάρχει αρμοδιότητα της περιφέρειας για παρακολούθηση της κίνησης των φαρμακείων, ούτε δυνατότητα πρόσβασης σε αυτά τα στοιχεία. Ο μόνος που έχει δυνατότητα μέσα από τον διανεμητικό λογαριασμό να γνωρίζει το ύψος της υποβολής των παραστατικών για κάθε φαρμακείο είναι ο ίδιος. Από κει και πέρα δεν έχει γίνει καμία απολύτως καταγγελία. Εάν ο κ. Σοφιανόπουλος έχει αποδεικτικά στοιχεία για τα όσα ανέφερε δημοσίως εδώ είμαστε να μας τα καταθέσει».