Πάτρα: Η κόρη μου η… αντιεμβολιάστρια! Μεγαλύτερο το ποσοστό στις γυναίκες, τι δείχνουν τα στοιχεία

Η παραπληροφόρηση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τρέφει το αντιεμβολιαστικό κίνημα – Τι δείχνουν τα στοιχεία που θα παρουσιαστούν στο 14ο Παμπελοποννησιακό Συνέδριο Ιατρικής Εταιρείας

αντιεμβολιάστρια Στους 1.385 ερωτηθέντες, οι 224 δήλωσαν αντιεμβολιαστές

Οι γυναίκες κυριαρχούν στο αντιεμβολιαστικό κίνημα με την άρνησή τους να εδράζει κυρίως στην παραπληροφόρησή τους από το ίντερνετ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αξιο επισήμανσης είναι ότι η στάση αυτή είναι υπεράνω μορφωτικού, οικονομικού και κοινωνικού επιπέδου.

Πρόκειται για σημαντικά στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα που διενήργησε ομάδα γιατρών και τα αποτελέσματα της οποίας θα παρουσιαστούν στη διάρκεια των εργασιών του 14ου Παμπελοποννησιακού Συνεδρίου που διοργανώνει η Ιατρική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου (ΙΕΔΕΠ) σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών.

«Στόχος της έρευνας που κάναμε ήταν η διερεύνηση της σχέσης μεταξύ της αντιεμβολιαστικής στάσης και κοινωνικο-δημογραφικών χαρακτηριστικών με στόχο τη βελτίωση των εξατομικευμένων παρεμβάσεων στον τομέα της δημόσιας υγείας» δήλωσε στην «Πελοπόννησο» ο γιατρός και πρόεδρος της ΙΕΔΕΠ Περικλής Δουζδαμπάνης, ο οποίος είναι ένας από τους μελετητές.

«Το δείγμα της μελέτης αποτελείται από 1.385 άτομα, εκ των οποίων τα 224 (16,2%) είναι αντιεμβολιαστές» αναφέρει ο κ. Δουζδαμπάνης, παρουσιάζοντας τα επιμέρους στοιχεία:

Περικλής Δουζδαμπάνης

Περικλής Δουζδαμπάνης

«Υπολογίστηκε ότι τα ποσοστά αντιεμβολιαστών είναι στατιστικά υψηλότερα στις γυναίκες, στα άτομα που διαμένουν σε περιοχές με λιγότερους κατοίκους, στα άτομα που καπνίζουν, στα άτομα με υψηλότερη κατανάλωση αλκοόλ και στα άτομα που ενημερώνονται από μη ιατρούς σχετικά με θέματα υγείας. Δεν βρέθηκε σχέση μεταξύ της αντιεμβολιαστικής στάσης και της ηλικίας, του εκπαιδευτικού επιπέδου, του οικονομικού επιπέδου, του επιπέδου φυσικής δραστηριότητας, του ιατρικού ιστορικού, του είδους διαμονής, της εργασιακής κατάστασης, της νόσησης του ιδίου ατόμου ή συγγενικού/ φιλικού ατόμου από COVID-19, των πολιτικών πολιτικές θέσεων και του επιπέδου θρησκευτικότητας».

Μάλιστα ο κ. Δουζδαμπάνης δεν έκρυψε ότι στην παραπληροφόρηση έπαιξαν ρόλο και ορισμένοι συνάδελφοί του. «Μην κρυβόμαστε, τα συμφέροντα, και στην ιατρική κοινότητα, είναι πολλά και διάφορα και πολλές φορές είναι αντικρουόμενα. Δυστυχώς, την πανδημία του κορονοϊού τη χρησιμοποίησαν κάποιοι ως όχημα για να φανούν και να αναγνωριστούν, ακόμα και με παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έχει προκληθεί σοβαρή ζημιά με τη δυσπιστία που έχει καλλιεργηθεί. Ως ιατρική κοινότητα, είναι αναγκαίο να προβλέψουμε και να επιχειρήσουμε να αναχαιτίσουμε τους παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την επίτευξη ευρείας εμβολιαστικής κάλυψης στον γενικό πληθυσμό».

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Το Παμπελοποννησιακό Συνέδριο, όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΙΕΔΕΠ, «αποτελεί κορυφαία συνάντηση της ιατρικής κοινότητας στην Πελοπόννησο, με στόχο την προαγωγή της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης και την ανταλλαγή επιστημονικής γνώσης. Καταξιωμένοι επιστήμονες θα παρουσιάσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική έρευνα και πρακτική, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεμάτων».
Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν στις 9.30 σήμερα το πρωί. Στη διάρκειά του θα παρουσιαστεί το επιστημονικό έργο ιατρών της περιοχής και μάλιστα τρεις από τις σημαντικότερες εργασίες θα βραβευτούν.

Πέραν των αμιγώς ιατρικών θεμάτων έχουν συμπεριληφθεί και δύο θεματικές με ζητήματα κοινωνικά. Η μία είναι του Ιατρικού Συλλόγου και αφορά τα παιδιά στη μετα-κορονοϊού εποχή. Η άλλη είναι η ομιλία του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών Θανάση Ζούπα στην εναρκτήρια τελετή με θέμα: «Νομολογία σε ζητήματα ιατρικής αμέλειας».