Παρέμβαση Τσίπρα για την ελληνική οικονομία, εκδήλωση αύριο Τρίτη του Ινστιτούτου

Εκδήλωση Αλέξη Τσίπρα για την Οικονομία, που είναι σήμερα το πιο σημαντικό κεφάλαιο στην πολιτική και κοινωνική ατζέντα. Πλήρης αποστασιοποίηση από ΣΥΡΙΖΑ

Ινστιτούτο

Εκδήλωση για την Ελληνική Οικονομία με θέμα «Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης για τη σταδιακή σύγκλιση με την ΕΕ»  διοργανώνει αύριο Τρίτη 22/10 το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα.

Η νέα παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού έρχεται μόλις τρεις μήνες μετά τη διεθνή διημερίδα (Συμφωνία των Πρεσπών, κίνδυνος ακροδεξιάς στην Ευρώπη) και ουσιαστικά -σύμφωνα με αναλυτές- διαμορφώνει το πλαίσιο πρωτοβουλιών με πεδίο αναφοράς τόσο την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή κοινωνική πραγματικότητα.

Όπως αναφέρουν πηγές του περιβάλλοντος του Αλέξη Τσίπρα η προσέγγιση επιχειρεί να φωτίσει μια πολιτική αντίληψη που έχει ως στόχο να αναδείξει έναν διαφορετικό στρατηγικό ρόλο του κράτους από αυτόν που ακολουθείται με την ταμπέλα του επιτελικού, ενώ απορρίπτουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο παρέμβασης ή αναφοράς ή αιχμής του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ , για τα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού θα κινηθεί στους εξής άξονες απαντώντας σε κρίσιμα ερωτήματα όπως:

  • Ποια είναι η σημερινή κατάσταση της οικονομίας;
  • Υπάρχει σύγκλιση, ή διαμορφώνεται χάσμα με την Ευρώπη;
  • Ποιες είναι οι επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο της κοινωνικής πλειοψηφίας, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων;
  • Και πώς μπορεί η Ελλάδα να υπερβεί τη σημερινή κατάσταση, να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, να αποκαταστήσει την ανάπτυξη με δικαιοσύνη, που είναι σήμερα πιο απαραίτητη από ποτέ;

Παράλληλα με τη μεγάλη εικόνα της οικονομίας έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η παρουσίαση ερευνών από το ΚΕΠΕ και τη Μetron Analysis οι οποίες καταγράφουν τον αντίκτυπο των κυβερνητικών οικονομικών πολιτικών στην κοινωνία και τους πολίτες.

  • Ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Χουλιαράκης, ο πιό στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα στα θέματα οικονομίας, θα αναφερθεί στις προκλήσεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
  • Ο Γιώργος Ιωαννίδης θα παρουσιάσει έρευνα του ΚΕΠΕ με θέμα «Εκτίμηση Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τα νοικοκυριά βάσει του εισοδήματός τους».
  • Ο Στράτος Φαναράς και ο Γιάννης Μπαλαμπανίδης θα παρουσιάσουν έρευνα της Metron Αnalysis με θέμα «Ακρίβεια και κόστος ζωής».

Ειδικοί επιστήμονες θα αναλύσουν και θα εξηγήσουν γιατί η ακρίβεια στη χώρα μας έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και ποιες λύσεις μπορούν να αντιστρέψουν την κατάσταση, ιδιαίτερα στον χώρο της ενέργειας και της στέγασης.

Πρόκειται για τους:

  • Επιστήμη Οικονομοπούλου, Δικηγόρος – Clifford Chance
  • Θωμάς Μαλούτας Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Γεωγραφίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
  • Μαρία Καραγιάννη– Προγράμματα Στέγασης Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης),
  • Τάκης Κορκολής, Δ/ντής του Ινστιτούτου ΕΝΑ

Επιπλέον 4 υπουργοί από τρεις διαφορετικές κυβερνητικές περιόδους (Κυβέρνηση Τσίπρα, Παπανδρέου, Σημίτη) θα δώσουν το δικό τους στίγμα για την σημερινή κατάσταση, αλλά και το πού θα πρέπει να πάμε. Πρόκειται για τους Γιώργο Χουλιαράκη, Γιάννη Δραγασάκη, Λούκα Κατσέλη και Νίκο Χριστοδουλάκη.

Στη συζήτηση θα παρέμβει η υποψήφια Πρωθυπουργός του Νέου Λαϊκού Μετώπου, Lucie Castets, που θα μεταφέρει την εμπειρία από την Γαλλία και θα αναφερθεί στις προοπτικές που έχει η ανάπτυξη ενός κυβερνητικού προγράμματος στην Ευρώπη, σήμερα, που να ενώνει τις προοδευτικές δυνάμεις.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χάος στο Λίβανο: Το Ισραήλ σφυροκοπά τη Βηρυτό, βομβαρδισμοί σε χρηματοδότες της Χεζμπολάχ ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Τέλη κυκλοφορίας 2025: Τι αλλάζει με την προθεσμία εξόφλησης και τα πρόστιμα καθυστέρησης

ΕΚΤΑΚΤΟ Πέθανε ο μεγάλος εχθρός του Ερντογάν, Φετουλάχ Γκιουλέν

Σάμος: Ανασύρθηκαν σοροί μεταναστών από ημιβύθιση λέμβου

Θάνατος βρέφους στην Αμαλιάδα: Ποιες οι εκτιμήσεις των γιατρών, η αποκάλυψη της «Π» για τη γυναίκα που το πρόσεχε

Καλάβρυτα: «Φουλάρουν» για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, τι «βλέπουν» οι ξενοδόχοι, πώς θα κλείσει η χρονιά

28η Οκτωβρίου: 5+1 προορισμοί για αποδράσεις της τελευταίας στιγμής ΦΩΤΟ