Δάσκαλοι και Νηπιαγωγοί στην «Π»: «Ζητάμε να ζούμε με αξιοπρέπεια, οι νεοδιόριστοι δεν μπορούν να ζήσουν»

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα Τετάρτη 23/10/2024 τα σχολεία, καθώς οι Δάσκαλοι και Νηπιαγωγοί συμεμτέχουν στην 24ωρη Πανελλαδική απεργία.

 

δάσκαλοι

Μπορεί η προγραμματισμένη για σήμερα Τετάρτη 23/10/2024, η  24ωρη απεργία των δασκάλων και των νηπιαγωγών που προκήρυξε η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας να κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, όμως, όπως ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΔΟΕ Σπύρος Μαρίνης, οι κινητοποιήσεις θα γίνουν κανονικά.

Ποια είναι, όμως, τα αιτήματα δασκάλων και νηπιαγωγών;

Χρήστος Τσόγκας

Ο Χρήστος Τσόγκας

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πάτρας Χρήστος Τσόγκας δήλωσε τα εξής στην «Πελοπόννησο»: «Εμείς ζητάμε τα αυτονόητα. Το να ζούμε δηλαδή με αξιοπρέπεια. Οι αποδοχές μας τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί περίπου στο 42%. Σε αυτό υπολογίστε και το γενικότερο κλίμα ακρίβειας στα είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και το ότι οι νεοδιόριστοι δεν μπορούν να ζήσουν αν δεν έχουν τουλάχιστον δικό τους σπίτι. Τα ενοίκια τρέχουν συνεχώς προς τα επάνω, το ίδιο και τα καύσιμα. Πολλοί συνάδελφοι χρειάζεται καθημερινά να καίνε πολλή βενζίνη για να πάνε στα σχολεία τους σε περιοχές εκτός αστικών κέντρων. Η κατάσταση είναι ασφυκτική. Δεν πρέπει να προσπεράσουμε έτσι το ζήτημα στέγασης των νέων εκπαιδευτικών. Εμείς θα αναλάβουμε και σχετική πρωτοβουλία σε συνεργασία με τον Δήμο Πατρέων. Θέλουμε να προασπίσουμε όλα τα εργασιακά δικαιώματα. Τέλος, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και στα νηπιαγωγεία, πολλά εκ των οποίων στεγάζονται σε παλιές αποθήκες, πρώην καφενεία και παλιά καταστήματα. Είναι ένα θέμα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει ανεγερθεί ούτε ένα νέο νηπιαγωγείο».

Αθηνά Σκανδάμη

Η Αθηνά Σκανδάμη

Η πρόεδρος του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιάλειας Αθηνά Σκανδάμη, μάς παρέπεμψε στην ανακοίνωση της ΔΟΕ, προτρέποντας τους συναδέλφους της να συμμετάσχουν στη σημερινή απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις, απευθύνοντας βροντερό μήνυμα προς την κυβέρνηση πως ο κλάδος είναι αποφασισμένος να μην εκχωρήσει σπιθαμή από τα κατακτημένα δικαιώματά του. Η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιάλειας προέβλεψε, πάντως, ότι «δεν δείχνει να έχει τόσο μεγάλη συμμετοχή λόγω των ετοιμασιών για την εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου, όμως ο στόχος δεν αλλάζει».

Στην ανακοίνωσή της, η ΔΟΕ αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Αντί τα υπουργεία να λύσουν τα οξυμμένα προβλήματα στον χώρο της εκπαίδευσης, προβλήματα τα οποία η ΔΟΕ αναδεικνύει με την 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση (π.χ. αυξήσεις στους μισθούς, υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κατάργηση της αντιεπιστημονικής αξιολόγησης, δικαιώματα στους αναπληρωτές) προσπαθεί να καταπνίξει κάθε φωνή αντίστασης και διεκδίκησης. Οι εκπαιδευτικοί όπως είμαστε καθημερινά στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τη μόρφωση των παιδιών (κάτι το οποίο επ’ ουδενί δεν ισχύει για το υπουργείο ‘’Παιδείας’’) έτσι και τώρα θα υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας την απεργία, στην οργάνωση και διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας, στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή!».

Στην Πάτρα η απεργιακή κινητοποίηση θα κορυφωθεί με συγκέντρωση στις 11π.μ. στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, το οποίο με ανακοίνωσή του καλεί «όλους τους εργαζόμενους, μαθητές και γονείς να στηρίξουν τον αγώνα». Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ΕΚΠ: «Ο αγώνας των εκπαιδευτικών είναι δίκαιος γιατί παλεύουν για μόρφωση, αξιοπρεπή δουλειά, ζωή με δικαιώματα γι’ αυτούς και τους μαθητές τους». Τέλος, το Παράρτημα της ΠΕΣΕΚ Αχαΐας αναφέρει τα εξής: «Δημιουργούμε μια μεγάλη ασπίδα αλληλεγγύης, ενότητας και συλλογικού αγώνα σε όλη την Ελλάδα, με τα σωματεία μας και τις ομοσπονδίες μπροστά, απέναντι στις διώξεις, τα πειθαρχικά και την τρομοκρατία που ασκεί το ΥΠΑΙΘΑ».