Δεδικασμένο από το Μονομελές Εφετείο Πατρών: Νόμιμη η απόλυση σε άδεια

Στην Πάτρα, η πρώτη δικαστική απόφαση, που έκρινε  νόμιμη την απόλυση εργαζομένου κατά τη διάρκεια κανονικής άδειας αναψυχής.

απόλυση

Το Μονομελές Εφετείο Πατρών δημιούργησε νομολογιακό προηγούμενο στις εργατικές υποθέσεις, καθώς έκρινε ότι είναι νόμιμη η απόλυση εργαζομένου κατά τη διάρκεια κανονικής άδειας αναψυχής.

Η υπόθεση αφορά εργαζόμενο σε εταιρεία, που πήρε το 2021 μαζεμένη την άδεια των ετών 2018-2020, που του χρωστούσε ο εργοδότης σε συμφωνία μαζί του. Το κομβικό σημείο της υπόθεσης ήταν ότι κατά τη διάρκεια της εν λόγω άδειας, ο εργαζόμενος απολύθηκε και εν συνεχεία ισχυρίστηκε ότι η απόλυσή του πρέπει να θεωρηθεί άκυρη, με δεδομένο ότι απαγορεύεται η απόλυση μισθωτού κατά τη διάρκεια της άδειας αναψυχής.

Η μεταφορά αδείας στα επόμενα χρόνια ήταν πάντα κάτι που συνέβαινε διαρκώς στην πρακτική των εργασιακών σχέσεων. Επρόκειτο ουσιαστικά για μια «άτυπη» συμφωνία μεταφοράς της άδειας, παρότι κατά πάγια νομολογία, τα ελληνικά δικαστήρια έχουν κρίνει ότι δεν είναι επιτρεπτή η μεταφορά ετήσιας άδεια στο επόμενο έτος, χωρίς να ενδιαφέρει η μεταξύ του εργοδότη και του εργαζόμενου αντίθετη συμφωνία. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι η χορήγηση μίας τέτοιας άδειας δεν αποτελεί ετήσια κανονική άδεια.

Οπως εξηγεί ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος, μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου και η υπ’ αριθμόν 296/2024 απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Πατρών, έρχεται να χαράξει ένα νομολογιακό δεδομένο βάσει του οποίου, απόλυση που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια απουσίας του εργαζομένου βάσει άκυρης συμφωνίας του με τον εργοδότη, με την οποία αποφάσιζαν από κοινού τη μεταφορά σε μεταγενέστερο χρόνο αδειών προηγούμενων ετών, είναι νόμιμη. Είναι μάλιστα η πρώτη σχετική δικαστική απόφαση.

Οπως αναφέρει ο κ. Καρούζος «το Εφετείο εξέφρασε την πλήρη συμφωνία του ως προς την ορθότητα της κρίσης για την απόρριψη ως μη νόμιμης της βάσης της αγωγής, δηλαδή διαφώνησε με την ακυρότητα της καταγγελίας λόγω απόλυσης κατά τη διάρκεια κανονικής άδειας. Κατέληξε, λοιπόν, πως η καταγγελία συμβάσεως εργασίας κατά το διάστημα της μη νομίμως ληφθείσας μεταφερόμενης άδειας είναι δίχως αμφιβολία νόμιμη και έγκυρη! Με τον τρόπο αυτό, δόθηκε μία απάντηση βαρύτητας, λόγω του δεύτερου βαθμού δικαιοδοσίας της κρίσης, στη μεταχείριση τέτοιου είδους περιπτώσεων».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ – Πάτρα: Ποιος είναι ο επιχειρηματίας που χρηματοδοτείτο από ιερείς της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος

Πάτρα: Σοβαρό τροχαίο τα ξημερώματα, τραυματίας βρέθηκε δεκάδες μέτρα! ΦΩΤΟ

Ανόμοιοι οι θάνατοι των παιδιών, 3 με απαντήσεις, νέα στοιχεία της «Π» για το «θρίλερ» σε Αχαΐα – Ηλεία

Πάτρα: Καταγγελία για bullying μαθητή στο 56ο Δημοτικό σχολείο, «δεν βρίσκω άκρη» λέει μητέρα στην «Π»

Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ στέλνει διαπραγματευτές στο Κατάρ, η Χαμάς δηλώνει έτοιμη για ανακωχή υπό όρους

Σε έξαρση η γαστρεντερίτιδα – Δεκάδες δείγματα στο εργαστήριο Υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών

28η Οκτωβρίου: Δεν φεύγετε για τριήμερο; Δείτε τρεις ιδανικούς προορισμούς για μονοήμερη εκδρομή ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ

Πάτρα: «Ομηροι» στην Ομήρου, «ο δρόμος και έχει αποσχισθεί από τις πολυκατοικίες», αυτοψία της «Π» ΦΩΤΟ