Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πατρών: 55χρονος πατριός απαλλάγχθηκε για βιασμό, καταδικάστηκε για ασέλγεια

Παρέμεινε προσωρινά ελεύθερος ο 55χρονος πατριός μέχρι το Εφετείο – Το δικαστήριο επέβαλε αυστηρούς όρους στον κατηγορούμενο

Μικτό

Μεγαλόψυχο εμφανίστηκε την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πατρών, έναντι ενός 55χρονου αγρότη από την Ηλεία, που κατηγορείτο για βιασμό κατ΄εξακολούθηση και κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια, σε βάρος της ανήλικης θετής του κόρης, σε ηλικία 13 ετών.

Παρά την πρόταση της εισαγγελέα της Εδρας να κριθεί ένοχος για όλες τις κατηγορίες, το δικαστήριο τον απάλλαξε ομόφωνα λόγω αμφιβολιών για τον βιασμό και ένοχο για την ασέλγεια, επιβάλλοντάς του, ποινή κάθειρξης 8 ετών χωρίς ελαφρυντικά.

Να σημειωθεί πως, ο κατηγορούμενος που αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο, καθώς η συνήγορός του, ποινικολόγος Βάσω Πανταζή, έπεισε το δικαστήριο με μαχητικό και εμπεριστατωμένο νομικά τρόπο, να δώσει αναστέλλουσα ισχύ στην ποινή, παρά την αντίθετη άποψη της εισαγγελέα της Εδρας.

Η Βάσω Πανταζή με τον Ηλία Καραμπελιά

Η Βάσω Πανταζή με τον Ηλία Καραμπελιά

Το δικαστήριο επέβαλε αυστηρούς όρους στον κατηγορούμενο, και συγκεκριμένα να κινείται μόνο εντός του νομού Ηλείας, να μην έχει καμία επικοινωνία με τη θετή του κόρη, που σήμερα ζει με τη μητέρα της στη Βόρεια Ελλάδα και να εμφανίζεται μια φορά τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Να σημειωθεί ότι ο κατηγορούμενος, ακόμα και μετά την απαλλαγή του από την κατηγορία του βιασμού, κινδύνευσε να οδηγηθεί στη φυλάκιση, καθώς η εισαγγελέας της έδρας δεν συνηγόρησε στο αίτημα της Βάσως Πανταζή να δοθεί αναστέλλουσα ισχύ στην ποινή του, γιατί το έγκλημα της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια, είναι ιδιαίτερης ηθικής απαξίας, τον έκρινε ως επικίνδυνο να το επαναλάβει, αλλά και γιατί, καταδικασμένοι για πλημμελήματα, εκτίνουν με τον νέο ποινικό κώδικα μέρος της ποινής τους πίσω από τα κάγκελα.

Βασίλης Παπαδόπουλος

Βασίλης Παπαδόπουλος

Παρ΄όλα αυτά, το δικαστήριο πείσθηκε από την επιχειρηματολογία της Βάσως Πανταζή, η οποία με δηλώσεις της στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» χαρακτήρισε μεγάλη νίκη την απαλλαγή του πελάτη της, από την κατηγορία του βιασμού και την παραμονή του σε κατάσταση προσωρινής ελευθερίας. Τόνισε πως επρόκειτο για μια δύσκολη αποδεικτική διαδικασία, που δείχνει δύο πράγματα. Πρώτον, ότι το αίσθημα της αμφιβολίας για την ενοχή του κατηγορούμενου για το αδίκημα του βιασμού, είχε εμφιλοχωρήσει στην ψυχή των δικαστών και δεύτερον, γιατί το δικαστήριο έμεινε στη νομική διάσταση της υπόθεσης, παρέχοντας αναστέλλουσα ισχύ στην ποινή μέχρι το Εφετείο.

«Πάντα λέω ότι, οπουδήποτε εμφιλοχωρεί ο ανθρώπινος παράγοντας μπορεί να εμφιλοχωρήσει και το ανθρώπινο λάθος. Επομένως, ορθώς το δικαστήριο αποφάνθηκε την αναστολή της εκτέλεσης της ποινής, δηλαδή την επιστροφή αυτού του ανθρώπου στην κοινωνία και από εκεί και πέρα, ο δρόμος θα είναι μακρύς για τον ίδιο, για να αποδείξει ότι αξίζει αυτή την ευεργετική απόφαση».

Ο συνάδελφός της, Ηλίας Καραμπελιάς, πρόσθεσε ότι το ΜΟΔ Πατρών και η δικαιοσύνη απέδειξαν και επέδειξαν για μια ακόμα φορά γενναιότητα, δίνοντας στον κατηγορούμενο το δικαίωμα να υπερασπιστεί την αθωότητά του, την οποία δηλώνει από την πρώτη στιγμή, στον δεύτερο βαθμό της δικαιοσύνης.

Ο συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας, εκ μέρους του μικρού κοριτσιού, Βασίλης Παπαδόπουλος, τόνισε ότι η απόφαση του δικαστηρίου είναι εν μέρει δίκαιη και αποτελεί προσωρινή ανακούφιση για την εντολέα του, εφόσον έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι.