Τέλος η ευελιξία στο ρεύμα: Από το 2025 θα υποχρεωτικά τα «πράσινα» τιμολόγια, με κυβερνητική απόφαση τελειώνουν τα «μπλε»

Γιανναδάκης στην «Π»: «Η σταθερότητα 12μηνης διάρκειας δεν ξέρω αν θα ευνοήσει τον καταναλωτή»

Τέλος Χαρτί και μολύβι θα πάρουν οι καταναλωτές για να δουν πότε θα πληρώσουν λιγότερα

Νέες ανακατατάξεις έρχονται στον τομέα των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας από την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο βάζει «φρένο» στα σταθερά τιμολόγια εξάμηνης διάρκειας.

Τα 6μηνα συμβόλαια αποτελούν τη νέα τάση του ανταγωνισμού και το υπουργείο τα επιβάλλει με νομοθετική ρύθμιση τον Ιανουάριο του 2025, ως υποχρεωτικά για διάστημα ενός έτους.

Η υποχρεωτικότητα διάθεσης των πράσινων τιμολογίων από τους παρόχους, όπως τονίζει ο αρμόδιος υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης, παύει να ισχύει την 1η Ιανουαρίου του 2025, μόνο για νέους πελάτες και όχι για υφιστάμενους.

Αυτό σημαίνει πως όσοι έχουν πράσινο τιμολόγιο μπορούν να το διατηρήσουν, όμως από τον Ιανουάριο δεν θα μπορούν να το κάνουν νέοι καταναλωτές.

Η εμπορική πολιτική των παρόχων κινείται στην κατεύθυνση στροφής των πελατών τους προς τα σταθερά τιμολόγια εξάμηνης διάρκειας, με μια σταθερή τιμή για κάποιους μήνες και κυμαινόμενη στη συνέχεια.

Η «Πελοπόννησος» ζήτησε την άποψη του μηχανικού και γνώστη των θεμάτων της ενέργειας – πρ. προέδρου στο ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδας Θανάση Γιανναδάκη, ο οποίος είπε: «Το θέμα θέλει εξειδίκευση και ψάξιμο, όμως από τα πρώτα στοιχεία εκτιμώ ότι θα σταματήσει η ευελιξία των καταναλωτών και δεν θα μπορούν να μετακινηθούν από τη μια εταιρεία στην άλλη, ανάλογα με το κόστος. Με το μοντέλο του υπουργείου θα πρέπει να υπάρχει σταθερότητα 12μηνης διάρκειας και δεν ξέρω αυτό αν θα ευνοήσει τους καταναλωτές το επόμενο χρονικό διάστημα. Πάντως, η δέσμευση σε έναν πάροχο για 12 μήνες είναι ένα ρίσκο που δεν ξέρω αν θα βγει σε καλό στους καταναλωτές τους επόμενους μήνες».

Το μέτρο που δρομολογεί το ΥΠΕΝ αποτελεί και το πρώτο βήμα εναρμόνισης της ελληνικής αγοράς με την ευρωπαϊκή οδηγία που προβλέπει ελάχιστη διάρκεια σταθερών τιμολογίων ενός έτους, η οποία θα πρέπει να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο μέχρι τις 17 Ιανουαρίου 2025. Θα υπάρξει ένα μεταβατικό διάστημα για τα εξάμηνης διάρκειας σταθερά τιμολόγια που διατίθενται ήδη στην αγορά μέχρι τη λήξη τους.

Στην αγορά αυτή τη στιγμή διατίθενται σταθερά τιμολόγια εξάμηνης διάρκειας με τιμές ακόμη και κάτω των 10 λεπτών/κιλοβατώρα, όταν οι τιμές στα πράσινα τιμολόγια του Οκτωβρίου κυμαίνονται μεταξύ 14 και 16 λεπτά/κιλοβατώρα. Ενδεικτικό της στροφής των παρόχων στα σταθερά τιμολόγια είναι ότι και η ΔΕΗ, ο μεγαλύτερος πάροχος της αγοράς, τον Οκτώβριο διατήρησε αμετάβλητες τις τιμές των μπλε τιμολογίων της, στα 14,5 λεπτά για 12 μήνες για το οικιακό μπλε myHomeEnter και στα 14,2 λεπτά για το myHomeOnline, και τα δύο χαμηλότερα από τα πράσινα οικιακά τιμολόγιά της.

Οσον αφορά τις τιμές του Νοεμβρίου, τα σήματα που στέλνει η χονδρεμπορική αγορά είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για τους καταναλωτές. Η μέση τιμή της μεγαβατώρας μέχρι και χθες (24 Οκτωβρίου) διαμορφώνεται τον τρέχοντα μήνα στα 85,08 ευρώ/μεγαβατώρα, από 112,35 ευρώ/μεγαβατώρα τον Σεπτέμβριο και 129 ευρώ/μεγαβατώρα τον Αύγουστο.