Πάτρα: Πού θα κινηθούν τα νέα Δημοτικά τέλη

Ετοιμάζουν τα δημοτικά τέλη οι υπηρεσίες του Δήμου Πατρέων

Πάτρα

Ως το πιο πιθανό σενάριο φαντάζει το να παραμείνουν σταθερά τα δημοτικά τέλη στον Δήμο Πατρέων. Σε μια χρονική περίοδο που αρκετοί δήμοι σε όλη τη χώρα προσανατολίζονται στο να ανεβάσουν τις τιμές των ανταποδοτικών τελών ακόμα και 30%, ο Δήμος Πατρέων αναμένεται να επιχειρήσει να καλύψει τις οικονομικές του ανάγκες με άλλους τρόπους και να μην μετακυλήσει το κόστος λειτουργίας υπηρεσιών στους δημότες για μία ακόμα χρονιά.

Οι πληροφορίες της «Π» αναφέρουν ότι αυτό το διάστημα οι υπηρεσίες του Δήμου συνεργάζονται στενά για τη σύνταξη του νέου Τεχνικού Προγράμματος αλλά και του προϋπολογισμού για το 2025. Η βασική πολιτική γραμμή που έχει δοθεί από τη δημοτική αρχή είναι να μη σημειωθούν αυξήσεις που θα επιβαρύνουν τα πατρινά νοικοκυριά.

Επίσης είναι προφανές ότι δεν υπάρχει πρόθεση να «πειραχτούν» οι κατηγορίες των ευπαθών ομάδων, που εμπίπτουν στην ευνοϊκή ρύθμιση του Δήμου Πατρέων, ως προς τη μείωση ή την απαλλαγή τους από τα ανταποδοτικά τέλη, στην κύρια κατοικία τους.

Θυμίζουμε πως η δημοτική αρχή Πελετίδη έχει επιλέξει να διατηρεί στα ίδια επίπεδα τα δημοτικά τέλη των δημοτών της πόλης όσον αφορά τους οικιακούς συντελεστές εδώ και χρόνια. Μόλις πέρυσι αποφάσισε να προχωρήσει για πρώτη φορά σε αυξήσεις τελών που έχουν να κάνουν με επιχειρήσεις της πόλης, όπως για τα τέλη για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε πλατείες, πεζοδρόμους και κοινόχρηστους χώρους. Αυτές οι αυξήσεις ήταν μεν σημαντικές σχεδόν στο όριο του διπλασιασμού, αλλά σε σύγκριση με άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας παραμένουν σε πιο χαμηλά επίπεδα.

Πάντως, με δεδομένο ότι δεν θα αναμένονται το νέο έτος περισσότερα έσοδα στο ταμείο από τα δημοτικά τέλη, αλλά και με το γεγονός της γενικής πίεσης που δέχεται το ταμείο, δημιουργείται ένας εξαιρετικά πιθανός κίνδυνος να επηρεαστούν από την απόφαση διατήρησης των τελών στα ίδια επίπεδα οι προσφερόμενες υπηρεσίες και έργα.

Στη δημοτική αρχή Πελετίδη έβαλαν στη ζυγαριά τα δύο δεδομένα: Αυξήσεις τελών και περισσότερες παροχές στους δημότες ή καμία επιβάρυνση με κίνδυνο να μειωθούν οι προσφερόμενες υπηρεσίες; Η επιλογή τους φαίνεται πως είναι ξεκάθαρη και τα πατρινά νοικοκυριά δεν θα δουν αυξημένες τιμές δημοτικών τελών στους λογαριασμούς τους. Αν και εφόσον προκύψουν ζητήματα με την κάλυψη των εξόδων για τις προσφερόμενες υπηρεσίες, τότε θα φανεί με ποιον τρόπο θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα η δημοτική αρχή. Το σίγουρο είναι ότι η οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Δήμος είναι οριακή, αφού ήδη από τα προηγούμενα χρόνια βλέπουμε έργα να καθυστερούν να εκτελεστούν λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης.

 

 

Διαβάστε επίσης

Μαζική δηλητηρίαση στην Φλώρινα: Διασωληνωμένος 55χρονος ένοικος του ξενοδοχείου, η πληροφορία για Πατρινό δεν επιβεβαιώνεται

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – Πάτρα: Νέες αποκαλύψεις για την Καθολική Εκκλησία – «Μαδούσε» και Ορθοδόξους, με τζόγο σε ΟΠΑΠ

Ισραήλ: Φορτηγό έπεσε σε στάση λεωφορείου – Στόχευε στρατιώτες – Πάνω από 30 τραυματίες

Υπόθεση Καθολικής Εκκλησίας: Από τον Αγιο Στέφανο, στη μεγάλη ζωή ο 60χρονος

Ασφάλεια στην Ολυμπία Οδό: Μείωση 96% στα θανατηφόρα τροχαία

Νέο Δημαρχείο Πάτρας: Οσα λείπουν για την πλήρη λειτουργία

Μπαίνει τάξη στα «Σχέδια Πόλης», οι αλλαγές στην Αχαΐα