Η δύναμη της Μεσογειακής Ταυτότητας για την ανάπτυξη

Η Τζίνα Τσιχλιά είναι κλινική διατροφορόλογος – επιχειρηματίας – υποψήφια σύμβουλος «Επιμελητήριο Πρωταγωνιστής».

Ζούμε στη χώρα με τα μεγαλύτερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη.

Δεν πρόκειται για ανέκδοτο, αλλά για μια σκληρή πραγματικότητα. Στη χώρα της μεσογειακής διατροφής, ένα στα τρία παιδιά είναι υπέρβαρο και πάνω από τους μισούς ενήλικες είναι παχύσαρκοι.

Οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και η σωματική αδράνεια έχουν συμβάλει στα ανησυχητικά ποσοστά παχυσαρκίας και προβλημάτων υγείας. Η παχυσαρκία, εκτός από τις άμεσες συνέπειες στην υγεία, αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιων νοσημάτων όπως ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ορισμένους καρκίνους.

Παράλληλα πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη του Εργαστήριου Υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών στα λύματα της Πάτρας αποκάλυψε μια όχι τόσο ευχάριστη πραγματικότητα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης καταγράφεται αυξημένη κατανάλωση αντικαταθλιπτικών, αναλγητικών και παράνομων ναρκωτικών ουσιών στα αστικά λύματα. Ενώ λοιπόν η επιστήμη και η τεχνολογία εξελίσσονται, φαίνεται ο άνθρωπος να είναι πιο άρρωστος και πιο δυστυχισμένος από ότι στο παρελθόν.

Ως κληρονομιά, η μεσογειακή διατροφή είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό διατροφικό πρότυπο. Είναι τρόπος ζωής που αγγίζει κάθε πτυχή της καθημερινότητας. Για αυτό και η UNESCO συμπεριέλαβε τη μεσογειακή διατροφή στην άυλη πολιτιστική της κληρονομιά. Ως ένα ζωντανό πολιτιστικό στοιχείο που περιλαμβάνει τη γεωργία, την αλιεία, τα αγροτικά προϊόντα και την κοινωνικότητα.

Η διατροφή αυτή ενσωματώνει τη φιλοξενία, την κοινή απόλαυση της τροφής και τις κοινωνικές αξίες. Το ερώτημα είναι τι και πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε από αυτήν την κληρονομιά.

Βιωσιμότητα: Ο Νέος Ορίζοντας της Μεσογειακής Διατροφής: Η μετάβαση σε βιώσιμες διατροφικές πρακτικές είναι πλέον επιτακτική. Η μεσογειακή διατροφή αποτελεί ένα μοντέλο βιωσιμότητας, καθώς βασίζεται σε φυτικές τροφές και τοπικά προϊόντα, μειώνοντας έτσι την ανάγκη για ενεργοβόρα παραγωγή. Η «Πλανητική Υγιεινή Διατροφή», όπως περιγράφεται από την επιτροπή EAT-Lancet, προτείνει τη μείωση του κόκκινου κρέατος και της ζάχαρης κατά 50% και την αύξηση της κατανάλωσης φυτικών προϊόντων, μέτρα που συνάδουν με τις αρχές της μεσογειακής διατροφής. Η παγκόσμια τάση για ποιοτικότερα και βιώσιμα μοντέλα διατροφής, δίνει επιπλέον έδαφος στην προώθηση της μεσογειακής διατροφής ως ολιστική εφαρμόσιμη λύση διαβίωσης.

Μεσογειακή Ταυτότητα: Το Δυνατό Χαρτί της Τοπικής Ανάπτυξης: Η Αχαΐα έχει το προνόμιο της αυθεντικής μεσογειακής ταυτότητας, η οποία, αν αξιοποιηθεί στρατηγικά, μπορεί να αποτελέσει κινητήριο δύναμη για την τοπική οικονομία. Η περιοχή μας δεν διαθέτει μαζική παραγωγή προϊόντων, αλλά αυτό δεν την περιορίζει. Αντίθετα, το στοιχείο που διαφοροποιεί τα προϊόντα της Αχαΐας είναι η κορυφαία τους ποιότητα.

Για να αναδείξουμε τα προϊόντα της αχαϊκής γης, πρέπει να στοχεύσουμε σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική που θα ενισχύσει την εικόνα τους. Ενα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι η έλλειψη «brand name» για την Αχαΐα. Η πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι η ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας του «αχαϊκού προϊόντος» σε διεθνές επίπεδο. Οταν οι άνθρωποι σκεφτούν τη μεσογειακή διατροφή, να σκέφτονται την Αχαΐα, όπως ακριβώς συνδέουν την παρμεζάνα με την περιοχή του Ρέτζιο και το προσούτο με την πόλη της Πάρμα.

Η ανάπτυξη αυτών των προϊόντων, ωστόσο, δεν περιορίζεται στην απλή εμπορική τους προώθηση αλλά και στην εκπαιδευτική τους διάσταση, στην ικανότητά τους να συνδέουν τον επισκέπτη με την τοπική κουλτούρα και παράδοση. Δεν πρόκειται μόνο για την πώληση προϊόντων, αλλά για την εμπειρία και την εκπαίδευση γύρω από την ιστορία, τη σημασία και τις παραδόσεις που σχετίζονται με τη διατροφή μας. Οταν οι επισκέπτες απολαμβάνουν τα τοπικά προϊόντα, θα πρέπει να κατανοούν την αξία κάθε υλικού και τη διαδικασία που βρίσκεται πίσω από την παραγωγή τους. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω διαδραστικών εμπειριών και συνεργασιών με ντόπιους παραγωγούς και βιωματική διάδραση με την τοπική κοινότητα.

Τώρα είναι η ευκαιρία. Τώρα μπορούμε!

Η Αχαΐα έχει όλα τα εχέγγυα για να αξιοποιήσει την αυθεντική μεσογειακή ταυτότητά της και να αναδειχθεί ως σύμβολο ποιότητας και παράδοσης. Η πρόκληση για όλους μας είναι να διασφαλίσουμε ότι αυτή η ταυτότητα θα αναγνωριστεί παγκοσμίως, κάνοντάς την σύμβολο υγείας, γεύσης και αυθεντικότητας.