Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Συμβουλές του ΕΦΕΤ στους καταναλωτές
Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή συνδεδεμένη με την οικογένεια και φίλους. Όμως, όσο γιορτινό κι αν είναι το κλίμα, η ασφάλεια των τροφίμων δεν παύει να είναι προτεραιότητα. Ο ΕΦΕΤ μας προτρέπει να κάνουμε έξυπνες επιλογές, για να διασφαλίσουμε πως το εορταστικό μας τραπέζι θα είναι πλούσιο σε γεύσεις, αλλά και απόλυτα ασφαλές.
Ο ΕΦΕΤ παρέχει καίριες συμβουλές για την ασφάλεια του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού και την αποφυγή τροφιμογενών νοσημάτων και σπατάλης τροφίμων. Ακολουθούν συνοπτικά οι οδηγίες:
Πριν την αγορά τροφίμων:
- Σχεδιάστε τη λίστα σας: Καταγράψτε όσα χρειάζεστε, ώστε να αποφύγετε περιττές αγορές και σπατάλη.
- Διαχωρισμός τροφίμων: Χρησιμοποιήστε ξεχωριστές τσάντες για ωμά και έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα, προκειμένου να αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση.
- Ρωτήστε για αλλεργίες: Ενημερωθείτε για πιθανές τροφικές αλλεργίες των καλεσμένων σας.
Κατά την αγορά:
- Προμηθευτείτε από ελεγχόμενα σημεία πώλησης: Αποφύγετε τους πλανόδιους πωλητές χωρίς άδεια.
- Ελέγξτε ετικέτες και ημερομηνίες λήξης: Δώστε έμφαση σε προϊόντα που απαιτούν ψύξη ή κατάψυξη.
- Σωστή αποθήκευση: Μεταφέρετε άμεσα τα τρόφιμα ψυγείου και κατάψυξης στο σπίτι.
Ειδικές οδηγίες για συγκεκριμένα προϊόντα:
- Κρέατα: Αγοράστε μόνο από ψυγεία με ένδειξη καταγωγής και σήματα καταλληλότητας.
- Γαλακτοκομικά: Βεβαιωθείτε ότι τα προϊόντα έχουν σήμανση αναγνώρισης και είναι κατάλληλα συντηρημένα.
- Αυγά: Ελέγξτε την ένδειξη του κωδικού παραγωγού και τη διατηρησιμότητα. Μην πλένετε ή καταναλώνετε ωμά αυγά.
Κατά την αποθήκευση:
- Σωστή τοποθέτηση στο ψυγείο: Τοποθετήστε τα ωμά τρόφιμα στα κάτω ράφια και τα έτοιμα προς κατανάλωση στα επάνω.
- Διατήρηση θερμοκρασίας: Φροντίστε το ψυγείο να διατηρείται κάτω από 5 °C.
Κατά την προετοιμασία και το μαγείρεμα:
- Πλήρης απόψυξη κατεψυγμένων προϊόντων: Αφήστε τα να ξεπαγώσουν στο ψυγείο και όχι σε θερμοκρασία δωματίου.
- Τήρηση χρόνου και θερμοκρασίας ψησίματος: Ακολουθήστε τις οδηγίες της συσκευασίας ή προσαρμόστε ανάλογα με το βάρος του τροφίμου.
- Υγιεινή στην προετοιμασία: Αποφύγετε τη μόλυνση μαγειρεμένων τροφίμων από ωμά.
Μετά το γεύμα:
- Αποθήκευση περισσευμάτων: Τοποθετήστε τα στο ψυγείο ή στην κατάψυξη εντός 2 ωρών.
- Δημιουργική χρήση: Χρησιμοποιήστε περισσεύματα σε νέα γεύματα, μειώνοντας τη σπατάλη.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News