Ρωσία: «Μπορούμε και εμείς να πουλήσουμε στις ΗΠΑ», τα κοιτάσματα σπάνιων γαιών στο επίκεντρο των συζητήσεων

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, θέλει να πουλήσει στις ΗΠΑ και τα κοιτάσματα των κατεχόμενων εδαφών

Ρωσία

Τη δυνατότητα αγοράς ρωσικών σπάνιων γαιών προσέφερε στις ΗΠΑ ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και τα κοιτάσματα που βρίσκονται σε περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας που κατέχει η χώρα του.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών», δήλωσε τη Δευτέρα ο Πούτιν, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επανέναρξης των εξαγωγών ρωσικού αλουμινίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παράλληλα, τόνισε ότι η Ρωσία διαθέτει πολύ περισσότερους φυσικούς πόρους αυτού του είδους σε σχέση με την Ουκρανία.

Τι περιλαμβάνει το ψήφισμα των ΗΠΑ για ειρήνη στην Ουκρανία, η ΕΕ ετοιμάζει αντιπρόταση για τα ορυκτά
Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι οι πιθανές συμφωνίες για την εκμετάλλευση των σπάνιων γαιών θα μπορούσαν να επεκταθούν και στα κοιτάσματα που βρίσκονται σε ουκρανικά εδάφη τα οποία έχουν περάσει στον έλεγχο της Μόσχας μετά από τρία χρόνια πολεμικών συγκρούσεων.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον ότι επίκεινται «μεγάλες οικονομικές συμφωνίες με τη Ρωσία». Λίγο μετά τις δηλώσεις του Τραμπ, ο Πούτιν συγκάλεσε έκτακτη και μη προαναγγελθείσα σύσκεψη με υπουργούς και οικονομικούς συμβούλους, εστιάζοντας στα σπάνια μέταλλα.

Υπενθυμίζεται χθες ο Ντόναλντ Τραμπ, δίπλα στον Εμανουέλ Μακρόν στον Λευκό Οίκο αναφέρθηκε στις σπάνιες γαίες της Ουκρανίας κάνοντας λόγο για ανάγκη επίτευξης συμφωνίας με το Κίεβο για κρίσιμα ορυκτά και σπάνιες γαίες, ώστε –όπως είπε– οι ΗΠΑ να ανακτήσουν μέρος των τεράστιων οικονομικών πόρων που έχουν διαθέσει.

Σύμφωνα με στοιχεία της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ (USGS), η Ρωσία κατέχει τα πέμπτα μεγαλύτερα αποθέματα σπάνιων γαιών παγκοσμίως, πίσω από την Κίνα, τη Βραζιλία, την Ινδία και την Αυστραλία.

Διαβάστε επίσης

Καιρός: Βροχερό το σκηνικό σήμερα 25/02 με άνοδο θερμοκρασίας, η πρόγνωση για την Καθαρά Δευτέρα

Γενική απεργία στις 28 Φεβρουαρίου για τα Τέμπη: Ποιοι συμμετέχουν, αλλαγές στις συγκοινωνίες

Οταν ο Αλέξης Κούγιας μιλούσε ανοικτά για τον καρκίνο, παραμένει διασωληνωμένος

Πάτρα: Σταθμοί για 62 ηλεκτρικά ποδήλατα, πώς οι πολίτες μπορούν να τα χρησιμοποιούν

Δωρεάν φάρμακα για χαμηλοσυνταξιούχους: Ποιοι εντάσσονται στο μέτρο, τι ισχύει

Πάτρα: Η συνεισφορά του Καρναβαλιού στην τοπική οικονομία – Χιλιάδες οι επισκέτες, εκατομμύρια ο τζίρος

Πατρινό Καρναβάλι 2025: «Παρέλαση» ονομάτων στη νυχτερινή διασκέδαση

Εκπνέει η προθεσμία για το Πόθεν Έσχες: Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμα και ποινές

Ελλάδα-Ολλανδία: Μαγική βραδιά και θρίαμβος στο κατάμεστο «Τόφαλος», δηλώσεις και παραλειπόμενα ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ