Βουλή: Καταιγιστικές εξελίξεις γύρω από τα Τέμπη, ξεκινά η συζήτηση για την προανακριτική

«Μάχη» στη Βουλή με προανακριτική και πρόταση δυσπιστίας

Βουλή

Το πολιτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, καθώς συμπληρώνονται δύο χρόνια από την τραγωδία των Τεμπών και κορυφώνεται η κοινοβουλευτική αντιπαράθεση. Στο επίκεντρο των εξελίξεων βρίσκεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, αλλά και η πρόθεση του κόμματος να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής θα εξεταστεί η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής σχετικά με πιθανές ευθύνες του τότε υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Χρήστου Τριαντόπουλου.

Η συζήτηση θα ακολουθήσει τρεις κύκλους ομιλητών, με προτεραιότητα σε εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ, ενώ θα τοποθετηθούν οι αρχηγοί των κομμάτων, υπουργοί και κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι. Ο κ. Τριαντόπουλος έχει το δικαίωμα να παραστεί ή να καταθέσει υπόμνημα.

Η διαδικασία θα διαρκέσει περίπου 10-12 ώρες, ενώ η ψηφοφορία που θα ακολουθήσει θα είναι μυστική. Για την έγκριση της σύστασης απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών. Σε διαφορετική περίπτωση, η πρόταση απορρίπτεται.

Προ ημερησίας συζήτηση πολιτικών αρχηγών και πρόταση δυσπιστίας

Αύριο, Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, έπειτα από αίτημα του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με θέμα το «έγκλημα των Τεμπών».

Την ίδια μέρα, το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, βασιζόμενο στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για την τραγωδία. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ήδη καλέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηρίξουν την πρωτοβουλία, καθώς απαιτούνται 50 υπογραφές για την κατάθεση της πρότασης, ενώ το ΠΑΣΟΚ διαθέτει 32 βουλευτές.

Τι προβλέπει το Σύνταγμα για προανακριτική και πρόταση δυσπιστίας

  • Προανακριτική Επιτροπή: Για τη συγκρότησή της απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. Αν συγκροτηθεί, το πόρισμά της εισάγεται στην Ολομέλεια, η οποία αποφασίζει για την άσκηση ή μη δίωξης.
  • Πρόταση Δυσπιστίας: Η συζήτηση αρχίζει δύο ημέρες μετά την υποβολή της, εκτός αν η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει άμεσα. Διαρκεί έως τρεις ημέρες, ενώ η ψηφοφορία μπορεί να αναβληθεί έως 48 ώρες αν το ζητήσει η κυβέρνηση. Για να εγκριθεί η πρόταση απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών.

Το ιστορικό των προηγούμενων προτάσεων

Δεν είναι η πρώτη φορά που κατατίθεται πρόταση για προανακριτική επιτροπή στη Βουλή σχετικά με την υπόθεση των Τεμπών. Πριν 16 μήνες, είχαν συζητηθεί από κοινού δύο προτάσεις:

  • ΠΑΣΟΚ (κατά των Χρ. Σπίρτζη & Κ. Καραμανλή)
  • ΣΥΡΙΖΑ (κατά των Κ. Καραμανλή, Κ. Χατζηδάκη, Μ. Χρυσοχοΐδη & Χρ. Σπίρτζη)

Και οι δύο προτάσεις είχαν απορριφθεί από την Ολομέλεια.

Η πολιτική αντιπαράθεση αναμένεται να κορυφωθεί, καθώς κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταυρώνουν τα ξίφη τους στη Βουλή, με αφορμή τις ευθύνες για την τραγωδία των Τεμπών.

 

 

Διαβάστε επίσης

Τραμπ: Διακόπτει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία

Καιρός: Συννεφιασμένη Τρίτη με μικρή πτώση της θερμοκρασίας, πού θα βρέξει, η πρόγνωση για την Πάτρα

Ερντογάν: Υπέρ της διατήρησης του θετικού κλίματος με την Ελλάδα