Κορονοϊός – Κρούσματα: Στο τραπέζι νέα μέτρα – Ποιοι και γιατί θα λαμβάνουν από σήμερα μηνύματα
Ο εφιάλτης του Νοέμβρη του 2020, του χειρότερου επιδημιολογικά μήνα της πανδημίας στην Ελλάδα, επιστρέφει, με τους ειδικούς μετά και την αύξηση των κρουσμάτων να κρούουν καμπανάκι κινδύνου.
Την Τετάρτη συνεδριάζει η Επιτροπή των Ειδικών και αναμένονται οι εισηγήσεις της για νέα μέτρα προς την κυβέρνηση, ενόψει του «δύσκολου» Νοεμβρίου . Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εξωτερικοί χώροι οι οποίοι είναι κλειστοί εντελώς με τέντες γύρω γύρω θα πάψουν να θεωρούνται εξωτερικοί και σε αυτούς θα επιτρέπονται μόνο εμβολιασμένοι.
Δηλαδή, οι επιχειρηματίες θα κληθούν να αποφασίσουν αν θέλουν να ανοίξουν τους «κλειστούς» χώρους για να παρέχουν υπηρεσίες και σε ανεμβολίαστους ή θα συνεχίσουν να διατηρούν τους «ανοιχτούς – κλειστούς» χώρους αλλά πλέον μόνο για εμβολιασμένους. Στο τραπέζι είναι και η πρόταση για rapid test 48 ωρών για τους ανεμβολίαστους που επιθυμούν να μπουν στους μικτούς χώρους των καταστημάτων εστίασης.
«Ίσως κλείσουν τα κέντρα διασκέδασης σε κόκκινες περιοχές»
Πάντως, είναι ανοιχτό και το ενδεχόμενο για πιο αυστηρά μέτρα, όπως άφησε να εννοηθεί ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Ειδικών, Γκίκας Μαγιορκίνης. «Αν το σύστημα Υγείας φτάσει στα όριά του, τότε θα μπορούσαν να μπουν κάποια μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ίσως να κλείσουν τελείως τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης στις “κόκκινες” περιοχές για κάποιο χρονικό διάστημα», τόνισε ο καθηγητής διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι στα μέτρα αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται το lockdown.
Όπως εξήγησε, «το βασικό στοιχείο που έχουμε στο μυαλό μας σε όποια μέτρα συζητούνται είναι ότι η εκρίζωση του ιού έχει πρακτικά μηδενιστεί. Δεν πρόκειται να φύγει ο ιός και αργά ή γρήγορα θα έρθουμε σε επαφή μαζί του. Ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος.» Προσέθεσε ότι «όποια μέτρα σκεφτόμαστε πρέπει να είναι βιώσιμα και βάθος χρόνου. Το μόνο βιώσιμο μέτρο είναι ο εμβολιασμός. Ακόμα και μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης να χρειαστεί να παρθούν θα είναι μόνο σε ακραίες συνθήκες και σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού».
Οι ειδικοί κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου απευθύνοντας έκκληση για εμβολιασμό και αυστηρή τήρηση των μέτρων, την ώρα που το Σύστημα Υγείας έχει αρχίζει να πιέζεται αισθητά. Χαρακτηριστικό είναι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ότι η κάλυψη κλινών ΜΕΘ-covid σε όλη τη χώρα μέχρι τις 28 Οκτωβρίου άγγιζε πανελλαδικά το 80,28%. Το αντίστοιχο ποσοστό για τις απλές κλίνες covid-19 στα νοσοκομεία της χώρας ήταν 43,38%.
Η εκστρατεία των sms σε ανεμβολίαστους
Δεδομένου ότι δεν εξετάζεται γενίκευση της υποχρεωτικότητας, η κυβέρνηση σε αυτή τη φάση καταλήγει στην ανάγκη να πείσει όσους πολίτες δεν έχουν κάνει ακόμη το εμβόλιο και ξεκινά από σήμερα Δευτέρα 1 Νοεμβρίου να στέλνει καθημερινά μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα 450.000 ανεμβολίαστων Κάθε μέρα οι ανεμβολίαστοι θα λαμβάνουν διαφορετικό sms. Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, τα προσωπικά δεδομένα παραχωρήθηκαν από την πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ.
Την ίδια ώρα, μηνύματα έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν και οι άνω των 50 ετών για να κλείσουν ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News