DHL: Φρένο στις αποστολές άνω των 800 δολαρίων προς ΗΠΑ λόγω των δασμών Τραμπ
Πλήγμα για κολοσσούς όπως Shein και Temu που προειδοποιούν για αυξήσεις τιμών

Η DHL Express ανακοίνωσε την προσωρινή αναστολή όλων των αποστολών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν αυτές ξεπερνούν σε αξία τα 800 δολάρια, εξαιτίας των νέων εμπορικών πολιτικών της Ουάσιγκτον και των αυξημένων τελωνειακών απαιτήσεων που έχουν τεθεί σε ισχύ από την κυβέρνηση Τραμπ.
Η αλλαγή ισχύει από 21 Απριλίου και μέχρι νεωτέρας, ενώ αφορά μόνο τις αποστολές από επιχειρήσεις προς ιδιώτες. Οι αποστολές από εταιρεία σε εταιρεία (B2B) εξακολουθούν να εκτελούνται, αν και αναμένεται να καταγράφουν και αυτές καθυστερήσεις λόγω της νέας γραφειοκρατίας στα τελωνεία.
Μέχρι πρότινος, τα δέματα με αξία έως και 2.500 δολάρια μπορούσαν να περάσουν στα αμερικανικά σύνορα με ελάχιστους ελέγχους. Ωστόσο, οι πρόσφατοι περιορισμοί έχουν «ρίξει» το όριο στα 800 δολάρια, προκαλώντας συμφόρηση στις διαδικασίες εκτελωνισμού.
Η DHL αναφέρει πως οι νέοι κανόνες έχουν δημιουργήσει τεράστιο φόρτο εργασίας στα τελωνεία, με την ίδια να καταβάλλει προσπάθειες για την αναβάθμιση της ικανότητας διαχείρισής του. Εντούτοις, σημειώνει ότι οι καθυστερήσεις για ακριβότερα πακέτα είναι πλέον αναπόφευκτες.
Την ίδια στιγμή, νέες επιβαρύνσεις αναμένονται και για τα δέματα κάτω των 800 δολαρίων, ιδίως όσα προέρχονται από την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ. Στις 2 Μαΐου, η αμερικανική κυβέρνηση σκοπεύει να καταργήσει τον κανόνα “de minimis”, που σήμερα επιτρέπει στα δέματα μικρής αξίας να αποστέλλονται χωρίς δασμούς.
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να επηρεάσει ευθέως εταιρείες όπως η Shein και η Temu, που βασίζονται μαζικά στις χαμηλές τιμές και τις απευθείας αποστολές από Ασία. Και οι δύο κολοσσοί έχουν ήδη προειδοποιήσει για επικείμενες αυξήσεις τιμών, αποδίδοντας την αναπροσαρμογή στις νέες εμπορικές ρυθμίσεις των ΗΠΑ.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News