Μουσική: Ο αφανής σύμμαχος των υποψηφίων στις Πανελλαδικές
Ανάμεσα σε στοίβες βιβλίων και ώρες ατελείωτης μελέτης, η μουσική γίνεται ψυχικό καταφύγιο, εργαλείο συγκέντρωσης και προσωπικό καταφύγιο χαλάρωσης.

Καθώς πλησιάζει η περίοδος των Πανελλαδικών Εξετάσεων, οι μαθητές σε όλη την Ελλάδα βυθίζονται στον κόσμο των βιβλίων, των ασκήσεων και της επανάληψης. Ανάμεσα στις σημειώσεις και τα τις στίβες βιβλίων και υπογραμμισμένων χαρτιών, μια άλλη ακουστική παρουσία συνοδεύει συχνά τις στιγμές αυτές: η μουσική.
Η επιλογή της κατάλληλης μουσικής δεν είναι απλώς θέμα ψυχαγωνίας, είναι εργαλείο. Ανάλογα με το είδος, μπορεί να ενισχύσει τη συγκέντρωση, να μειώσει το άγχος ή να προσφέρει μια μικρή ανάσα ανακούφισης στα ενδιάμεσα διαλείμματα. Η μουσική γίνεται συχνά ο «ήσυχος» σύντροφος που ρυθμίζει το τέμπο της σκέψης και του ρυθμού διαβάσματος.
Ηχητικό τοπίο συγκέντρωσης
Ένα από τα πιο διαδεδομένα είδη για ώρες συγκέντρωσης είναι το λοφάι hip hop (lofi) — μια μουσική που χαρακτηρίζεται από ήρεμους ρυθμούς, ήχους βινυλίου, jazz samples και απουσία στίχων. Οι playlists του τύπου “Lofi beats to study to” έχουν εκατομμύρια ακροατές παγκοσμίως και συνοδεύονται από εικαστικά animations, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα χαλαρή αλλά παραγωγική.
Στην ίδια κατηγορία βρίσκονται και οι instrumental και ambient μουσικές, που επιτρέπουν στον εγκέφαλο να λειτουργεί απερίσπαστα, δίχως το «βάρος» των στίχων ή της μελωδικής έντασης.
Κλασική μουσική και κινηματογραφικά scores
Αρκετοί μαθητές καταφεύγουν στην κλασική μουσική ή στα soundtracks ταινιών για τη μελέτη. Συνθέτες όπως ο Bach ή ο Debussy προσφέρουν μια αίσθηση πνευματικής καθαρότητας και ισορροπίας, ενώ τα κινηματογραφικά θέματα προσθέτουν συναισθηματικό βάθος και ενίοτε… δίνουν μια αίσθηση “δράματος” στην προσπάθεια του διαβάσματος.
Τα έργα του Hans Zimmer ή του Ludovico Einaudi είναι ιδιαίτερα δημοφιλή για την ικανότητά τους να κρατούν τον ακροατή ενεργό, χωρίς να τον αποσπούν.
Ήχοι χαλάρωσης για αποφόρτιση
Πέρα από την ώρα της μελέτης, η μουσική χρησιμοποιείται και ως μέσο αποφόρτισης. Ήχοι της φύσης, ήρεμες μελωδίες, ambient μουσικά μοτίβα ή ακόμα και ειδικές playlists για ύπνο, αποτελούν επιλογές για την αποφόρτιση του νευρικού συστήματος μετά από πολλές ώρες πνευματικής καταπόνησης.
Οι πιο δημοφιλείς playlist στο Spotify
-
“Deep Focus”
-
“Peaceful Piano”
-
“Music For Concentration”
-
“Greek Indie” για πιο εναλλακτική διάθεση
Το “έντεχνο διάλειμμα”
Παράλληλα, η ελληνική μουσική σκηνή δεν λείπει από τα ακουστικά των μαθητών. Το έντεχνο τραγούδι, με τις ήπιες ενορχηστρώσεις και τους στοχαστικούς στίχους, συχνά επιλέγεται σε διαλείμματα ή βραδινές ώρες, όταν ο νους ζητά συναισθηματική εκτόνωση.
Η δύναμη της συνήθειας
Η μουσική κατά τη διάρκεια του διαβάσματος λειτουργεί και ως συνειδησιακός μηχανισμός. Όταν επαναλαμβάνεται συγκεκριμένη μουσική σε ώρες μελέτης, ο εγκέφαλος αρχίζει να τη συνδέει με κατάσταση εστίασης. Έτσι, δημιουργείται μια μορφή «τελετουργίας συγκέντρωσης» που βοηθά τον υποψήφιο να εισέλθει πιο εύκολα στο γνωστικό του ρυθμό.
Διαβάστε επίσης
Πάτρα: Γρύπες με… τρύπες στα σιντριβάνια της πλατείας Γεωργίου – Τι λένε συμπολίτες για την εικόνα
Γερμανοί και Γάλλοι τουρίστες προτιμούν Αχαΐα – Τι δηλώνει στην «Π» ο Χρήστος Κανελλής
Γλυκιά δεύτερη ευκαιρία: Τι να κάνετε τα πασχαλινά κουλουράκια και το τσουρέκι που περίσσεψε
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News