Τσέρνομπιλ: 39 χρόνια μετά τον εφιάλτη – Οι μνήμες του Ιβάν Αβράμοφ από την πυρηνική καταστροφή

Σαράντα χρόνια μετά το πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνομπίλ, ο δημοσιογράφος Ιβάν Αβράμοφ ξετυλίγει τις προσωπικές του μνήμες από εκείνες τις δραματικές ημέρες, σε μια συγκλονιστική μαρτυρία για το τίμημα της αλήθειας και της επιβίωσης.

Τσέρνομπιλ

Η άνοιξη είχε έρθει στο Κίεβο το 1986, φέρνοντας την κλασική της ομορφιά και τη ζωή στα λουλούδια και τα δέντρα. Ο Ιβάν Αβράμοφ, δημοσιογράφος με ελληνικές ρίζες, θυμάται την ημέρα που όλα άλλαξαν: όταν ο φίλος του τον ενημέρωσε για ένα “ατύχημα” στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ. Αρχικά, όπως πολλοί τότε, το υποτίμησε. Όμως σύντομα η πραγματικότητα αποδείχτηκε πολύ πιο σκοτεινή.

Οι πληροφορίες από τη Μόσχα ήταν καθησυχαστικές, η ζωή συνέχιζε κανονικά, αλλά η ραδιενέργεια είχε ήδη αρχίσει να εξαπλώνεται. Κατά τη διάρκεια των Πρωτομαγιάτικων γιορτών, κανείς δεν είχε ενημερωθεί για τους πραγματικούς κινδύνους, ενώ στο Κίεβο χιλιάδες άνθρωποι κυκλοφορούσαν ανυποψίαστοι στους δρόμους.

Τσέρνομπιλ

Μέσα από μια αφήγηση-ποταμό, ο Αβράμοφ περιγράφει το σοκ όταν έμαθαν ότι το γάλα που κατανάλωναν ήταν πιθανώς μολυσμένο, την ξαφνική εξαφάνιση του ιωδίου από τα φαρμακεία και τον πανικό που ακολούθησε. Χιλιάδες οικογένειες προσπαθούσαν να απομακρύνουν τα παιδιά τους από την πόλη, ενώ τα μέσα μεταφοράς κατέρρεαν υπό το βάρος της απελπισίας.

Ο ίδιος, με τον γιο του, διέφυγε στο Ουρζούφ, το χωριό των γονιών του, για να προστατευθεί. Επιστρέφοντας στο Κίεβο, ήρθε αντιμέτωπος με μια πόλη σε αναστάτωση, με τα ελικόπτερα να πετούν πάνω από τα σπίτια, κουβαλώντας άμμο για να περιορίσουν τη ραδιενέργεια.

Μέσα σε αυτόν τον τρόμο, ο Αβράμοφ θυμάται φίλους και γνωστούς που θυσιάστηκαν: τον Έντικ Σμιρνόφ, παιδικό του φίλο και εκκαθαριστή του Τσερνομπίλ, που πέθανε στα σαράντα του χρόνια από καρκίνο.

Η αφήγηση του Ιβάν Αβράμοφ, βασισμένη στο ντοκιμαντέρ «Η επιστροφή του Ιβάν», είναι μια ζωντανή υπενθύμιση ότι πίσω από τους αριθμούς και τα στατιστικά βρίσκονται πραγματικές ζωές, πραγματικές απώλειες και πραγματικοί ήρωες. Σαράντα χρόνια μετά, οι μνήμες δεν έχουν σβήσει. Ο φόβος και η τιμή για εκείνους που έδωσαν τα πάντα για να σωθούν οι επόμενες γενιές παραμένουν ζωντανά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάτρα: Με προτεραιότητες οι καθαρισμοί οικοπέδων – «Ποια καλύτερη προετοιμασία από το κράτος;» λέει ο Μ. Αναστασίου

Θανατηφόρα παράσυρση ναυτικού από νταλίκα σε πλοίο: Μαρτυρίες στην «Π» για… «νεκρό τομέα»

Ριζικές αλλαγές στην Εφεδρεία: Στόχος δύναμη 150.000 ενεργών εφέδρων έως το 2030

Πάτρα: Τροχαίο σοκ – ΙΧ ξήλωσε φανάρι, καρφώθηκε σε μάντρα ΦΩΤΟ

Μάχη για τη δικαίωση και την όραση του Άρη Μουγκοπέτρου: Αισιοδοξία από γιατρούς και δικηγόρο

Άγρια στροφή στον καιρό: Μπόρες, καταιγίδες και βοριάδες έως 10 μποφόρ – Σε ελεύθερη πτώση ο υδράργυρος, η πρόγνωση για την Πάτρα