Έρευνα του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Αρνητική η στάση των εργαζομένων για 13ωρη εργασία
Θετική αποδοχή ψηφιακής κάρτας και μειωμένου ωραρίου
Σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο, η πλειονότητα των εργαζομένων αντιτίθεται στη θεσμοθέτηση 13ωρης ημερήσιας εργασίας.
Βασικά ευρήματα:
-
13ωρη εργασία: 1 στους 3 εργαζόμενους έχει εργαστεί πολλές ή αρκετές φορές για 13 ώρες την ίδια ημέρα, συνήθως μετά από αίτημα του εργοδότη. Η θεσμοθέτηση της 13ωρης εργασίας απορρίπτεται από το 56% των εργαζομένων, με μεγαλύτερη αντίδραση στις γυναίκες και στις μεγαλύτερες ηλικίες. Το 62% θεωρεί ότι η ένταση αυτή αποτρέπει τη δημιουργία ή διεύρυνση οικογένειας.
-
Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Σχεδόν 1 στους 2 εργαζόμενους χρησιμοποιεί την κάρτα, με υψηλότερη χρήση σε μεταποίηση και εμπόριο. Η πλειονότητα θεωρεί ότι κατοχυρώνει την τήρηση του ωραρίου, αν και οι νεότεροι και εργαζόμενοι στη βιομηχανία δείχνουν μικρότερη αποδοχή.
-
Μείωση ωραρίου (40 –> 37,5 ώρες/εβδομάδα): Το 84% θεωρεί ότι θα βελτιώσει την οικογενειακή ζωή, το 83% την ψυχική και σωματική υγεία και το 82% την κοινωνική ζωή. Η πλειονότητα (78%) δεν αποδέχεται μείωση μισθού σε περίπτωση μειωμένου χρόνου εργασίας. Το 55% προτιμά συνολική μείωση των ημερών εργασίας μέσα στο έτος, ενώ το 45% μειωμένο ημερήσιο χρόνο σε 7,5 ώρες.
-
Άδεια μετ’ αποδοχών: Πάνω από το 50% των εργαζομένων τη λαμβάνει σε τρεις ή περισσότερες περιόδους, με μεγαλύτερα ποσοστά σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
Από το Δίκτυο
Τι συμβαίνει στο σώμα όταν μειώνεις τη ζάχαρη για 30 ημέρες
Μόνιμο tattoo χωρίς βελόνες και σύντομα θα το παραλαμβάνεις με κούριερ
«Ε ρε γλέντια…» στο κατάμεστο Θέατρο Αιγίου ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ
Το ελληνικό τρόφιμο που θεωρείται «φάρμακο» για την καρδιά
Η AI μεταμορφώνει το Google Earth και μπορείς να δείς τον Παρθενώνα πριν 2500 χρόνια
Μουσική βραδιά στο Πολύεδρο: Οι Music Travelers παρουσιάζουν ένα ξεχωριστό πρόγραμμα
Τα 12 τρόφιμα «σωτήρες» για όσους δεν έχουν χρόνο να μαγειρεύουν
Αιγιάλεια: Αναβάλλεται η εκδήλωση του ΚΚΕ στην Κουνινά λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς
