Ριζική στροφή ΗΠΑ για τη Συρία: Άρση κυρώσεων από τον Τραμπ και συνάντηση με τον αλ-Σάρα στη Σαουδική Αραβία

Σε ιστορική συνάντηση με τον πρόεδρο της Συρίας, Αχμέντ αλ-Σάρα, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την πλήρη άρση των κυρώσεων κατά της Δαμασκού, πυροδοτώντας σφοδρές αντιδράσεις από το Ισραήλ και σηματοδοτώντας μια θεαματική ανατροπή στη μέχρι πρότινος αμερικανική πολιτική για τη Συρία.

στροφή

Με φόντο τη σύνοδο κορυφής ΗΠΑ–κρατών του Κόλπου, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποίησε συνάντηση με τον Σύρο πρόεδρο Αχμέντ αλ-Σάρα στη Σαουδική Αραβία, ανακοινώνοντας την άμεση άρση των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Συρίας και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων.

Η χειραψία των δύο ηγετών καταγράφηκε από τις τηλεοπτικές κάμερες, παρουσία του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Σε δηλώσεις του ο Τραμπ χαρακτήρισε την κίνηση «σημαντική αλλαγή πολιτικής», παρά τις ενστάσεις μελών της κυβέρνησής του για το παρελθόν του αλ-Σάρα και τους δεσμούς του με την Αλ Κάιντα. Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμμετείχε στη σύνοδο μέσω τηλεδιάσκεψης, στηρίζοντας ανοιχτά την απόφαση του Τραμπ.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος παρότρυνε τον Σύρο ομόλογό του να εξετάσει την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, μια πρόταση που συναντά βαθιά καχυποψία στην ισραηλινή πλευρά. Ισραηλινοί αξιωματούχοι εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν τον Σάρα «τζιχαντιστή», ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση, αν και δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως, εμφανίζεται δυσαρεστημένη.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, φέρεται να είχε ζητήσει σε πρόσφατη συνάντηση στον Λευκό Οίκο τη διατήρηση των κυρώσεων, προειδοποιώντας ότι η Τουρκία ενδέχεται να χρησιμοποιήσει τη Συρία ως εφαλτήριο για εχθρικές ενέργειες κατά του Ισραήλ. Ο Τραμπ αγνόησε το αίτημα, διαμηνύοντας πως η απόφαση ήταν ειλημμένη σε συνεργασία με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και τον Ερντογάν.

Η στροφή αυτή των ΗΠΑ αποτελεί τεράστια πολιτική νίκη για τον Αχμέντ αλ-Σάρα, ο οποίος έχει προσπαθήσει να σταθεροποιήσει το καθεστώς του μετά την ανατροπή του Μπασάρ αλ-Άσαντ τον περασμένο Δεκέμβριο. Παράλληλα, αναβιώνουν οι φόβοι για την ασφάλεια της περιοχής, μετά τα πρόσφατα αιματηρά επεισόδια μεταξύ φιλοκαθεστωτικών και ισλαμιστών ενόπλων.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της τετραήμερης περιοδείας του Τραμπ στον Κόλπο, η οποία συνοδεύτηκε από εντυπωσιακές συμφωνίες: η Σαουδική Αραβία δεσμεύθηκε για επενδύσεις 600 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, ενώ υπεγράφησαν συμφωνίες για αγορά αμερικανικών όπλων ύψους 142 δισ. δολαρίων. Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόκειται να συνεχίσει την περιοδεία του στο Κατάρ, με την αναμενόμενη ανακοίνωση πρόσθετων επενδύσεων.

Η απόφαση του Τραμπ να στραφεί προς τη Συρία αλλάζει τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς στη Μέση Ανατολή και φέρνει τις ΗΠΑ σε πορεία προσέγγισης με καθεστώτα που μέχρι πρότινος θεωρούνταν «κόκκινα πανιά» για την Ουάσιγκτον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αχαΐα: Καρατομείται η «τιμωρός» γυμνασιάρχης, μετά από το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Π»

Ο Θεοδωρικάκος στην Πάτρα με κατευθύνσεις ανάπτυξης και φόντο την κρουαζιέρα ΦΩΤΟ

Επίθεση με γκαζάκια στο σπίτι του Μάξιμου Χαρακόπουλου, τι δήλωσε ο βουλευτής ΝΔ

Οι σεισμολόγοι για τα 6,1 ρίχτερ στην Κάσο, εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι

Ο καιρός σήμερα 14/5, πως θα επηρεάσει ο υποτροπικός αεροχείμαρρος ΧΑΡΤΕΣ

Αλεξάνδρα Σδούκου από το RGC: «Το πόρισμα Καρώνη καταρρίπτει με κρότο τα περί συγκάληψης στα Τέμπη»

Εκτος τελικού της Eurovision 2025 η Κύπρος, ποιες χώρες προκρίθηκαν

Ολοκληρώνεται το Regional Growth Conference 2025 – ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ – ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ