Συμπόσιο χαρακτικής «Απελευθέρωση από την Ασφυξία» στο Αρχαιολογικό και την Achaia ΦΩΤΟ

Το Συμπόσιο Γλυπτικής πραγματοποιείται και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Συμπόσιο χαρακτικής «Απελευθέρωση από την Ασφυξία» στο Αρχαιολογικό και την Achaia ΦΩΤΟ

Μία πρώτη γνωριμία με την Πάτρα, την πόλη η οποία για περισσότερο από δέκα ημέρες θα αποτελέσει σημείο αναφοράς της δημιουργικής τους έκφρασης, είχαν οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στις εργασίες του Συμποσίου Χαρακτικής «Απελευθέρωση από την Ασφυξία», που διοργανώνει η αντιδημαρχία πολιτισμού.

Οι εικαστικοί, μαζί με τον Πρόεδρο του  Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ), Νάσο Χαλκίδη και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ξεναγήθηκαν το πρωί της Κυριακής 18 Μαΐου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών και στο Οινοποιείο Achaia Clauss

Οι συμμετέχοντες στο συμπόσιο, παρουσία του Δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη, του Αντιδημάρχου Πολιτισμού Αποστόλη Αγγελή και της δημοτικής συμβούλου Αθηνάς Καλλιμάνη-Γεωργιτσοπούλου, ξεναγήθηκαν στην έκθεση «ALIVE HERITAGE. MATTER AND MEMORY – Έλληνες Καλλιτέχνες της Διασποράς» η οποία φιλοξενείται στο Μουσείο.

Την έκθεση συνδιοργανώνουν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας και το Ίδρυμα «Ελληνική Διασπορά», στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2025. Οι χαράκτες ξεναγήθηκαν επίσης και στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου.

Την ξενάγηση πραγματοποίησαν η Γεωργία Μανωλοπούλου, Μουσειολόγος του  Μουσείου και επιμελήτρια της Έκθεσης, ο Βασίλης Καλογηράτος, του Ιδρύματος «Ελληνική Διασπορά», που επιμελείται και συνδιοργανώνει την έκθεση, η Ελένη Γατσά, Ιστορικός Τέχνης, συνεργάτιδα του Ιδρύματος

Στη συνέχεια οι καλλιτέχνες επισκέφθηκαν το χώρο της Achaia Clauss. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εορταστικής ανοιξιάτικης εκδήλωσης των οινοποιείων  «Ανοιχτές Πόρτες».

Η ομάδα της Achaia Clauss με επικεφαλής τον πρόεδρο του Δ.Σ. Νικόλαο Καραπάνο και τους Περικλή Μπαλτά, Παναγιώτη Καραπάνο, Αλέξανδρο Μπαλτά, Σωτήρη Καραγιάννη και Στάθη Αργυρόπουλο υποδέχτηκαν τους  εικαστικούς, οι οποίοι ξεναγήθηκαν στο κτήμα και τους μουσειακούς χώρους ενώ δοκίμασαν ετικέτες κρασιού του οινοποιείου.

Η αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Πατρέων ευχαριστεί θερμά το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, τους ξεναγούς, καθώς και την δρ. Αναστασία Κουμούση, αρχαιολόγο – βυζαντινολόγο και διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας. Θερμές ευχαριστίες και στην ομάδα του Οινοποιείου Achaia Clauss για την ξενάγηση και τη ζεστή φιλοξενία.

Το Συμπόσιο Γλυπτικής πραγματοποιείται και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.