Διάψευση από ΗΠΑ για αποδοχή πρότασης εκεχειρίας από τη Χαμάς
Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, που μάλιστα εργάστηκε για την συγκεκριμένη πρόταση κατάπαυση του πυρός, διέψευσε ότι η ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση αποδέχθηκε το σχέδιο του για εκεχειρία.

Η μία πληροφορία διαδέχεται την άλλη για την κατάσταση στη Γάζα. Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, παρουσίασε στο Ισραήλ και στην Χαμάς μια νέα πρόταση για κατάπαυση του πυρός στην Λωρίδα της Γάζας, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων και την απελευθέρωση μερικών ζωντανών ομήρων του Ισραήλ.
Χαμάς: Το «ναι» στις ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός, πρώτο βήμα για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα
Παλαιστινιακή πηγή υποστήριξε πως η Χαμάς αποδέχθηκε την πρόταση των ΗΠΑ, που προβλέπει «απελευθέρωση 10 ζωντανών Ισραηλινών ομήρων, εκεχειρία διάρκειας 70 ημερών, μερική αποχώρηση του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας (και) απελευθέρωση ενός αριθμού Παλαιστινίων κρατουμένων».
Ωστόσο, το Ισραήλ την απέρριψε, όπως αναφέρουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, με ισραηλινούς αξιωματούχους να υποστηρίζουν πως «η νέα πρόταση για εκεχειρία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από καμία υπεύθυνη κυβέρνηση του Ισραήλ», διότι «η Χαμάς θέτει ανέφικτους όρους που σημαίνουν αποτυχία της πολεμικής προσπάθειας και αδυναμία στην απελευθέρωση των ομήρων».
Ωστόσο, ο ίδιος ο απεσταλμένος των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, που μάλιστα εργάστηκε για την συγκεκριμένη πρόταση κατάπαυση του πυρός, διέψευσε την Χαμάς, λέγοντας πως ουδέποτε η ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση αποδέχθηκε το σχέδιο του για εκεχειρία.
Μάλιστα, ο στενός συνεργάτης του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» και «απογοητευτική» την στάση της Χαμάς, όπως μετέδωσε το αμερικανικό δίκτυο ενημέρωσης Axios.
Ο ίδιος πρόσθεσε: «Το Ισραήλ είναι έτοιμο να συμφωνήσει σε μια προσωρινή εκεχειρία που θα οδηγήσει στην επιστροφή των μισών ζωντανών και νεκρών ομήρων και που θα οδηγήσει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση μιας οδού προς μια μόνιμη εκεχειρία. Αυτή η συμφωνία είναι στο τραπέζι. Η Χαμάς θα πρέπει να την αποδεχτεί».
Η νέα πρόταση ήρθε καθώς το Ισραήλ εντείνει την επίθεσή του στη Λωρίδα της Γάζας και έρχεται μετά από πολυάριθμους γύρους ατελέσφερων διαπραγματεύσεων από τότε που κατέρρευσε η προηγούμενη δίμηνη εκεχειρία στα μέσα Μαρτίου.
Η πρόταση προβλέπει την απελευθέρωση «πέντε ζωντανών Ισραηλινών ομήρων που κατά την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής της συμφωνίας και πέντε ακόμη πριν το τέλος της περιόδου εκεχειρίας».
Το Ισραήλ ανακάλεσε, την προηγούμενη εβδομάδα, με εντολή Νετανιάχου, την διαπραγματευτική του ομάδα από τη Ντόχα «για διαβουλεύσεις».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News