Νέο πρόγραμμα ενίσχυσης μικρών επιχειρήσεων ύψους 23 εκ. ευρώ – Προτάσεις από το Επιμελητήριο Αχαΐας στην Περιφέρεια

Η πρόταση του Επιμελητηρίου εστιάζει στη διεύρυνση της επιλεξιμότητας, την ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων, την ενσωμάτωση κρίσιμων τεχνολογικών και λειτουργικών αναγκών και την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη με έμφαση σε ορεινές και ειδικά χαρακτηρισμένες περιοχές (Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση/Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη).

Νέο πρόγραμμα ενίσχυσης μικρών επιχειρήσεων ύψους 23 εκ. ευρώ - Προτάσεις από το Επιμελητήριο Αχαΐας στην Περιφέρεια

Το Επιμελητήριο Αχαΐας, με σταθερή προσήλωση στην υποστήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας, υπέβαλε ολοκληρωμένη πρόταση στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τη νέα πρόσκληση της δράσης «Εκσυγχρονισμός Μικρής Επιχειρηματικότητας, Δυτικής Ελλάδας 2025» με προϋπολογισμό 23 εκ. ευρώ, που εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2021-2027».

Η πρόταση του Επιμελητηρίου εστιάζει στη διεύρυνση της επιλεξιμότητας, την ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων, την ενσωμάτωση κρίσιμων τεχνολογικών και λειτουργικών αναγκών και την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη με έμφαση σε ορεινές και ειδικά χαρακτηρισμένες περιοχές (Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση/Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη).

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Θεόδωρος Λουλούδης, δήλωσε:

«Βασική μας επιδίωξη είναι η διευκόλυνση της πρόσβασης των στοχευόμενων επιχειρήσεων του τομέα εμπορίου και υπηρεσιών, ιδίως εκείνων που δεν συμμετείχαν σε προηγούμενες προσκλήσεις, καθώς και η μεγιστοποίηση της απορρόφησης των διαθέσιμων κονδυλίων. Παράλληλα, επιθυμούμε να συμβάλουμε στην ενίσχυση των επιχειρήσεων σε ειδικές περιοχές, όπως οι περιοχές ΟΧΕ, προκειμένου να τονωθεί η τοπική μικροεπιχειρηματικότητα, να αποτραπεί η εγκατάλειψη της υπαίθρου και να διατηρηθούν τα παραδοσιακά επαγγέλματα που αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα και πολιτιστικό κεφάλαιο του νομού μας. Ελπίζουμε η συνεισφορά μας να συμβάλλει στην επιτυχή διαμόρφωση της νέας πρόσκλησης και στην προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων επιχειρήσεων στις υποστηριζόμενες δράσεις».

Βασικά σημεία της πρότασης περιλαμβάνουν:

  1. Εύκολος και κατανοητός τρόπος συμμετοχής και υλοποίησης χωρίς μεσάζοντες
  2. Επιλέξιμες δαπάνες για ψηφιακό και τεχνολογικό εξοπλισμό: Προμήθεια εξοπλισμού Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ), όπως desktop υπολογιστές, laptop, servers, πολυμηχανήματα και περιφερειακά. Απόκτηση λογισμικών για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων εφαρμογών ηλεκτρονικής υπογραφής. Συμπερίληψη του κόστους για Software as a Service (SaaS).
  3. Αύξηση του ποσοστού επιλεξιμότητας για παρεμβάσεις σε κτιριακές υποδομές έως 100%, προκειμένου να καλυφθούν ουσιαστικές ανάγκες ανακαίνισης και αναβάθμισης των μικρών επιχειρήσεων εμπορίου και υπηρεσιών .
  4. Ειδική μέριμνα για τις ΟΧΕ/ΒΑΑ περιοχές με εξειδικευμένα κριτήρια, πρόβλεψη ξεχωριστών προϋπολογισμών, στοχευμένες επιδοτήσεις, απλοποιημένες διαδικασίες υποβολής, δράσεις εκπαίδευσης και mentoring για την ορθή αξιοποίηση των πόρων και τη σύνδεση με τις τοπικές στρατηγικές ανάπτυξης.
  5. Στήριξη παραδοσιακών επαγγελμάτων και τοπικής παραγωγής, με ιδιαίτερη αναφορά σε ΚΑΔ όπως: Καφενεία – εστιατόρια, παραδοσιακά παντοπωλεία, μικροβιοτεχνίες τροφίμων, τοπικά ποτά και κρασιά, αγροτουρισμός, τοπικές υπηρεσίες ευεξίας, παραδοσιακά κουρεία – κομμωτήρια, χειροτεχνήματα, παλαιοπωλεία και επισκευές.
  6. Προτεραιότητα σε επιχειρηματίες έως 40 ετών , πολύτεκνες και μονογονεϊκες οικογένειες, και ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας των επενδύσεων.
  7. Δυνατότητα επιδότησης θέσεων εργασίας σε μέλη οικογένειας πρώτου βαθμού με στόχο την διαφύλαξη πολύτιμης τεχνογνωσίας και την διαιώνιση των οικογενειακών επιχειρήσεων.

Στην τεχνική συνάντηση διαβούλευσης που έγινε την Τετάρτη 2 Ιουνίου, με μεγάλη ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υιοθέτησε τις περισσότερες προτάσεις που εισηγήθηκε το Επιμελητήριο Αχαΐας μεταξύ άλλων οι παρατηρήσεις μας για την αύξηση % στα κτιριακά, ειδικά προνομιακά κριτήρια για ΟΧΕ, τα ελάχιστα ποσοστά κερδοφορίας για τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις και άλλα.

Το Επιμελητήριο Αχαΐας θεωρεί τη δημόσια διαβούλευση των προγραμμάτων ουσιώδες εργαλείο σχεδιασμού πολιτικών ώστε να ανταποκρίνονται με τον καλύτερο τρόπο στις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων και λόγω της εξειδικευμένης τεχνογνωσίας του  αλλά και του συμβουλευτικού του ρόλου προς την πολιτεία, δηλώνει παρόν σε κάθε στάδιο σχεδιασμού και υλοποίησης της νέας πρόσκλησης.