ΑΑΔΕ: 185 εκατ. ευρώ σε 163.663 αγρότες – Γιατί «κόπηκαν» ενισχύσεις 55,5 εκατ. ευρώ

Ολοκληρώθηκε η καταβολή των αγροτικών ενισχύσεων για το 2025 από την ΑΑΔΕ. Ποιοι έμειναν εκτός.

ΑΑΔΕ: 185 εκατ. ευρώ σε 163.663 αγρότες – Γιατί «κόπηκαν» ενισχύσεις 55,5 εκατ. ευρώ

Στην ολοκλήρωση της καταβολής των προγραμματισμένων αγροτικών ενισχύσεων για το έτος 2025 προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Το συνολικό ποσό που εγκρίθηκε ανήλθε σε 184,95 εκατ. ευρώ και αφορούσε αρχικά 163.663 δικαιούχους. Ωστόσο, μετά την αυτόματη διαδικασία συμψηφισμών για εκκρεμείς οφειλές παλαιότερων ετών (ύψους 5,02 εκατ. ευρώ), το καθαρό ποσό που πιστώθηκε τελικά στους λογαριασμούς 158.883 παραγωγών διαμορφώθηκε στα 179,93 εκατ. ευρώ.

Η πληρωμή αυτή καλύπτει μια ευρεία γκάμα καθεστώτων, στα οποία περιλαμβάνονται η Βασική Εισοδηματική Στήριξη, η Συμπληρωματική Αναδιανεμαντική Στήριξη, οι ενισχύσεις για νέους γεωργούς, τα οικολογικά προγράμματα (ECO1 και ECO7), καθώς και συνδεδεμένες ενισχύσεις φυτικής και ζωικής παραγωγής (ρύζι, σιτάρι, κριθάρι, βαμβάκι, βιομηχανική τομάτα, πορτοκάλια, κορινθιακή σταφίδα, καθώς και αιγοπρόβειο και βόειο κρέας).

«Μπλόκο» 55,5 εκατ. ευρώ λόγω ψηφιακών ελέγχων

Οι πληρωμές πραγματοποιήθηκαν με βάση αυστηρούς ψηφιακούς και διασταυρωτικούς ελέγχους, οι οποίοι οδήγησαν στην εξαίρεση και τη μη καταβολή ποσού ύψους 55,5 εκατ. ευρώ λόγω σοβαρών ευρημάτων.

Τα βασικά αίτια για τα οποία «κόπηκαν» χιλιάδες παραγωγοί εντοπίζονται στα εξής:

  • Αποκλίσεις με το myDATA: Εντοπίστηκαν τιμολόγια που περιλάμβαναν εντελώς διαφορετικά προϊόντα από εκείνα για τα οποία ζητήθηκε η ενίσχυση ή εμφάνιζαν μικρότερες ποσότητες παράδοσης από τις απαιτούμενες.

  • Καθεστώς Σανοδοτικών Ψυχανθών: Στο συγκεκριμένο καθεστώς (προϋπολογισμού 16,17 εκατ. ευρώ), όλα τα τιμολόγια που ελέγχθηκαν στο δείγμα παρουσίασαν μη επιλέξιμα ή προβληματικά παραστατικά, με αποτέλεσμα να «παγώσει» συνολικά η πληρωμή του στην παρούσα φάση.

  • Ιδιοκτησιακό καθεστώς γεωτεμαχίων: Αγροτεμάχια εξαιρέθηκαν καθώς εμφανίζονταν ως δημόσιες εκτάσεις στο Κτηματολόγιο. Η ΑΑΔΕ διευκρίνισε ότι αν επαληθευτεί η άσκηση γεωργικής δραστηριότητας για την περίοδο 2022-2024, οι παραγωγοί αυτοί θα συμπεριληφθούν στην επόμενη πληρωμή του Ιουνίου 2026.

Για τη διασφάλιση των κονδυλίων, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί επιστράτευσαν το Σύστημα Παρακολούθησης Εκτάσεων (AMS), ελέγχοντας 5.221.950 αγροτεμάχια και 210.951 ψηφιακές φωτογραφίες που εστάλησαν από τους ίδιους τους αγρότες μέσω της εφαρμογής Agrisnap. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε πλήρης επανέλεγχος σε όλες τις πλημμυρισμένες εκτάσεις του Νομού Έβρου. Παρά τις διορθώσεις, 462.704 αγροτεμάχια (ποσοστό 8,86%) παραμένουν δεσμευμένα.

Κατακόρυφη πτώση στα Οικολογικά Σχήματα

Εντυπωσιακή μείωση παρουσίασε ο αριθμός των δικαιούχων στα οικολογικά προγράμματα ECO 31.1 και ECO 31.7, εξαιτίας των αυστηρότερων κριτηρίων επιλεξιμότητας που εφαρμόστηκαν το 2025:

  • Στο ECO 31.1, οι δικαιούχοι μειώθηκαν σε μόλις 8.965 (από 86.528 το 2024).

  • Στο ECO 31.7, οι πληρωθέντες περιορίστηκαν σε 3.580 (από 22.742 το προηγούμενο έτος).

Λόγω της εξέλιξης αυτής, περίπου 53,2 εκατ. ευρώ παρέμειναν αδιάθετα. Το ποσό αυτό, ανάλογα με τις οδηγίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενδέχεται να ανακατευθυνθεί για την ενίσχυση άλλων οικολογικών σχημάτων κατά την προσεχή πληρωμή του Ιουνίου 2026.

Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη

Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.

Viber: +306909196125