Τέμπη: Απορρίφθηκε αίτημα Κωνσταντοπούλου για το έγγραφο ΝΣΚ–Κυρανάκη

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας απέρριψε αίτημα της Ζωής Κωνσταντοπούλου για την προσκόμιση εγγράφου που αφορά την επικοινωνία του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με τον Κώστα Κυρανάκη, σχετικά με τη δήλωση παράστασης του Δημοσίου στη δίκη για τα Τέμπη.

Τέμπη: Απορρίφθηκε αίτημα Κωνσταντοπούλου για το έγγραφο ΝΣΚ–Κυρανάκη

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας, που εκδικάζει την υπόθεση για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, απέρριψε πριν από λίγη ώρα το αίτημα για προσκόμιση εγγράφου σχετικά με την επικοινωνία ανάμεσα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και τον πρώην υπουργό Μεταφορών, Κώστα Κυρανάκη.

Το αίτημα αφορούσε τη δήλωση παράστασης προς υποστήριξη της κατηγορίας από την πλευρά του ελληνικού Δημοσίου στη δίκη για την τραγωδία των Τεμπών και υποβλήθηκε από τη συνήγορο συγγενών θυμάτων και τραυματία, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η εισαγγελέας πρότεινε την απόρριψη του αιτήματος, κρίνοντας ότι το συγκεκριμένο έγγραφο δεν είναι απαραίτητο για το παραδεκτό της δήλωσης του Δημοσίου. Το δικαστήριο ακολούθησε την εισαγγελική πρόταση και απέρριψε το αίτημα.

Διαβάστε επίσης: Δίκη Τέμπη: Η εισαγγελική πρόταση που αλλάζει τις ισορροπίες στο δικαστήριο

Η στάση του Δημοσίου στη δίκη

Υπενθυμίζεται ότι η δήλωση του ελληνικού Δημοσίου για παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας δεν στρέφεται κατά του συνόλου των κατηγορουμένων στην υπόθεση, αλλά μόνο κατά τεσσάρων προσώπων.

Συγκεκριμένα, αφορά τους τρεις κατηγορούμενους σταθμάρχες και τον τότε προϊστάμενο του Τμήματος Επιθεώρησης Λάρισας της Υπηρεσίας Υποστήριξης Κυκλοφορίας Σιδηροδρόμων Κεντρικής και Νοτίου Ελλάδος.

Οι κατηγορούμενοι στη δίκη είναι συνολικά 36, στοιχείο που έχει βρεθεί στο επίκεντρο των τοποθετήσεων για το εύρος και τη στόχευση της δήλωσης του Δημοσίου.

Τα συμπληρωματικά έγγραφα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

Νωρίτερα, η εισαγγελέας είχε προτείνει να απορριφθεί η δήλωση παράστασης του Δημοσίου. Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους προσκόμισε σήμερα στο δικαστήριο συμπληρωματικά έγγραφα, τα οποία σχετίζονται με την κυριότητα του τροχαίου υλικού.

Η εκπρόσωπος του Δημοσίου υπογράμμισε επίσης ότι η δήλωση παράστασης προς υποστήριξη της κατηγορίας για τους συγκεκριμένους τέσσερις κατηγορούμενους δεν σημαίνει πως το ελληνικό Δημόσιο θεωρεί ότι αυτοί φέρουν αποκλειστικά την ευθύνη για το δυστύχημα.

Η επισήμανση αυτή έγινε σε μια συνεδρίαση όπου το ζήτημα της παρουσίας του Δημοσίου στη διαδικασία παραμένει ιδιαίτερα φορτισμένο, καθώς συνδέεται με το ποια πρόσωπα και ποιες ευθύνες αναδεικνύονται μέσα από τη δίκη.

Συνεχίζεται η συνεδρίαση

Η διαδικασία συνεχίζεται με την τοποθέτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου επί της εισαγγελικής πρότασης για τις δηλώσεις παράστασης προς υποστήριξη της κατηγορίας.

Η σημερινή συνεδρίαση εξελίσσεται γύρω από ένα κρίσιμο δικονομικό και ουσιαστικό ζήτημα: τον τρόπο με τον οποίο το ελληνικό Δημόσιο ζητά να παραστεί στη δίκη και το εύρος των προσώπων κατά των οποίων στρέφεται η σχετική δήλωση.

Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη

Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.

Viber: +306909196125