Ερώτηση ΚΚΕ: Επαναλειτουργία άμεσα του 409 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου στην Πάτρα

Επισημαίνεται ότι το 409 ΓΣΝ κάλυπτε για δεκαετίες σοβαρές υγειονομικές ανάγκες της περιοχής, ωστόσο η λειτουργία του σταμάτησε το 2017, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με απόφαση του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου

Ερώτηση ΚΚΕ: Επαναλειτουργία άμεσα του 409 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου στην Πάτρα

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε ερώτηση σήμερα (10/6/2026) στη Βουλή προς τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Υγείας, ζητώντας την άμεση επαναλειτουργία του 409 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου στην Πάτρα, με ευθύνη του κράτους.

Στο Κατάκολο τρία κρουαζιερόπλοια μετέφεραν 13.000 κόσμο! ΦΩΤΟ

Μάλιστα όπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, το 409 ΓΣΝ κάλυπτε για δεκαετίες σοβαρές υγειονομικές ανάγκες της περιοχής, ωστόσο η λειτουργία του σταμάτησε το 2017, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με απόφαση του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου.

Συγκεκριμένα το ΚΚΕ τονίζει ότι οι επόμενες κυβερνήσεις δεν έλαβαν κανένα μέτρο για την επαναλειτουργία του, παρά τα αιτήματα του λαού και φορέων της περιοχής, καθώς και του Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Πελοποννήσου.

Στην Ερώτηση γίνεται αναφορά και στο κλείσιμο του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος, καθώς και στην υποβάθμιση και υποστελέχωση των νοσοκομείων στη Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά, γεγονός που, όπως σημειώνεται, έχει οδηγήσει σε ασφυξία το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου και το Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας».
Οι βουλευτές του ΚΚΕ υπογραμμίζουν ότι είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη επαναλειτουργίας του 409 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των στρατιωτικών, των στρατευμένων σε Μεσολόγγι και Πάτρα, αλλά και συνολικά του λαού της περιοχής.

Με την Ερώτηση ζητείται να ληφθούν μέτρα ώστε το 409 ΓΣΝ να επαναλειτουργήσει άμεσα, με σύγχρονο εξοπλισμό, επαρκή στελέχωση όλων των ειδικοτήτων και μόνιμες σχέσεις εργασίας, για δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη.

Παράλληλα, το ΚΚΕ ζητά να γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης, αποκατάστασης και στατικής θωράκισης του κτιρίου.

Η ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Υγείας

Θέμα: Να επαναλειτουργήσει άμεσα το 409 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο με ευθύνη του κράτους

Το 409 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο στην Πάτρα, κάλυπτε για δεκαετίες σοβαρές υγειονομικές ανάγκες της Περιοχής. Η λειτουργία του σταμάτησε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το 2017 με την υπογραφή του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου.

Στα πλαίσια της πολιτικής της γενικότερης υποβάθμισης των δομών της δημόσιας υγείας και οι επόμενες κυβερνήσεις δεν πήραν κανένα μέτρο για την επαναλειτουργία του, παρά την απαίτηση του λαού και φορέων της περιοχής, όπως και του Συλλόγου Υπαλλήλων Υ.ΕΘ.Α/Γ.Ε.Σ. Πελοποννήσου.

Το κλείσιμο του 409, του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος, επίσης επί διακυβέρνησης Τσίπρα και η ταυτόχρονη υποβάθμιση και υποστελέχωση όλων των υπόλοιπων Νοσοκομείων στη Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά, έχουν οδηγήσει σε ασφυξία το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ρίο και το Νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας. Είναι καθημερινότητα πια οι ασφυκτικά γεμάτοι διάδρομοι με ράντζα, εικόνες ντροπής για το έτος 2026, που η τεχνολογία και η επιστήμη έχουν φτάσει σε τέτοια επίπεδα που μπορούν να καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες, αρκεί αυτές να μην μπαίνουν στη λογική κόστος – όφελος.

Με βάση τα παραπάνω είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη επαναλειτουργίας του 409 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των στρατιωτικών, των φαντάρων που αριθμούν εκατοντάδες σε Μεσολόγγι και Πάτρα, αλλά και όλου του λαού της Περιοχής.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα θα πάρουν ώστε:

-Να επαναλειτουργήσει άμεσα το 409 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο με ευθύνη του κράτους, με σύγχρονο εξοπλισμό και επαρκή στελέχωση σε αριθμό όλων των ειδικοτήτων με μόνιμες σχέσεις εργασίας, προκειμένου να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, των οικογενειών τους, των νέων στρατευμένων αλλά και του λαού της περιοχής, για δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη.

– Να γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης, αποκατάστασης και στατικής θωράκισης του κτιρίου του 409.

Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη

Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.

Viber: +306909196125