«Βράζει» η Γερμανία, οι θερμοκρασίες καταρρίπτουν κάθε ρεκόρ, ψεκάζουν με νερό πολίτες και άσφαλτο
Οι αρχές απευθύνουν έκκληση προς τους λουόμενους για ιδιαίτερη προσοχή στην κολύμβηση, επισημαίνοντας ότι τα περιστατικά θανατηφόρων ατυχημάτων στην κολύμβηση συνεχώς αυξάνονται.Ένα αγόρι έξι ετών που αγνοείτο τις τελευταίες ώρες στην λίμνη Χέρνε της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας εντοπίστηκε νεκρό, μετέδωσε η Bild, επισημαίνοντας ότι το παιδί δεν γνώριζε κολύμπι
Στην Γερμανία δραματική κατάληξη είχε για ένα παιδί και ακόμη τέσσερις νέους ανθρώπους η αναζήτηση δροσιάς των τελευταίων ημερών, ενώ οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να καταρρίπτουν κάθε προηγούμενο ρεκόρ.
Ρεκόρ καύσωνα στην Τσεχία με 40,6°C βόρεια της Πράγας
Μάλιστα το χθεσινό ιστορικό υψηλό των 41,3 βαθμών Κελσίου στο Ζααρμπρίκεν «έσπασε» σήμερα με 41,5 βαθμούς στο Μέρκεν-Ντρέβιτς της Σαξονίας Άνχαλτ. Παράλληλα οι αρχές απευθύνουν έκκληση προς τους λουόμενους για ιδιαίτερη προσοχή στην κολύμβηση, επισημαίνοντας ότι τα περιστατικά θανατηφόρων ατυχημάτων στην κολύμβηση συνεχώς αυξάνονται.
Ένα αγόρι έξι ετών που αγνοείτο τις τελευταίες ώρες στην λίμνη Χέρνε της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας εντοπίστηκε νεκρό, μετέδωσε η Bild, επισημαίνοντας ότι το παιδί δεν γνώριζε κολύμπι. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, την περασμένη εβδομάδα στην ίδια περιοχή ένας 16χρονος πνίγηκε, όπως και δύο αδέρφια, ένας 14χρονος ένας 19χρονος. Στο κανάλι Ρήνου- Χέρνε, ένας 20χρονος πήδηξε στο νερό για να δροσιστεί μετά την προπόνηση στο τρέξιμο και, έπειτα από μεγάλης κλίμακας επιχείρηση αναζήτησης, ανασύρθηκε νεκρός. Τουλάχιστον πέντε ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ανάλογα θανατηφόρα ατυχήματα κολύμβησης στις περιοχές Έσσεν, Χέξτερ, Πάντερμπορν, Ζάσενμπεργκ και Κλέβε και στη λίμνη Τσούλπιχ.
Όπως αναφέρει η Γερμανική Ένωση Ναυαγοσωστών (DLRG), 393 άνθρωποι πνίγηκαν ενώ κολυμπούσαν στη Γερμανία το 2025 – 18 λιγότεροι από ό,τι το προηγούμενο έτος. Οι 282 από αυτούς τους πνιγμούς σημειώθηκαν σε ποτάμια ή λίμνες.
Πνιγμοί σε αναζήτηση δροσιάς
Πέρυσι τον Ιούνιο σημειώθηκε μάλιστα ο μεγαλύτερος αριθμός πνιγμών, με τους νεκρούς να φθάνουν τους 69. Το 82% όσων πνίγηκαν το 2025 ήταν άνδρες, σημειώνει η Ένωση. Ο ερευνητής του Κέντρου Harding για την Παιδεία σε Θέματα Κινδύνου Φέλιξ Ρέμπιτσεκ εξηγεί στον τηλεοπτικό σταθμό n-tv ότι ο υψηλός αριθμός ανδρών θυμάτων δεν είναι τυχαίος: «Οι άνδρες έχουν υψηλότερη ανοχή στον κίνδυνο, ενώ παίζει ρόλο και η συμπεριφορά τους πριν μπουν στο νερό», δηλώνει, αναφερόμενος στο γεγονός ότι συμβαίνει συχνότερα ένας άνδρας να κολυμπήσει ενώ έχει καταναλώσει αλκοόλ.
Η DLRG ενημερώνει εδώ και μέρες τους πολίτες να μην υποτιμούν τον κίνδυνο στις λίμνες και στα ποτάμια, να μην μπαίνουν μόνοι στο νερό και να ψύχουν το σώμα τους σταδιακά πριν κολυμπήσουν. «Τα ποτάμια και οι λίμνες συχνά φαίνονται ακίνδυνα, αλλά μπορούν να γίνουν απειλητικά για τη ζωή μέσα σε δευτερόλεπτα», υπογραμμίζουν.
Προβλήματα στις συγκοινωνίες
Τα προβλήματα όμως από τον καύσωνα επεκτείνονται και στις συγκοινωνίες. Οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι (DB) συμβουλεύουν τους πελάτες τους να αποφεύγουν σήμερα και αύριο τα τρένα μεγάλων αποστάσεων και τα περιφερειακά. «Παρακαλούμε αποφύγετε όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια με τρένα μεγάλων αποστάσεων και περιφερειακά», δήλωσε νωρίτερα σήμερα εκπρόσωπος της εταιρίας, εξηγώντας ότι οι υποδομές μεταφορών σε όλη τη χώρα επηρεάζονται σοβαρά από την πρωτοφανή ζέστη των ημερών.
Οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες υποφέρουν επίσης από τις ακραίες θερμοκρασίες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο. Η DB έχει ήδη ανακοινώσει από προχθές ότι τα εισιτήρια για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων έως και την Τρίτη 30 Ιουνίου θα μπορούν να ακυρωθούν δωρεάν, υπό την προϋπόθεση ότι αγοράστηκαν πριν από τις 23 Ιουνίου.
Ψεκάζουν με νερό την άσφαλτο και τους πολίτες
Την ίδια ώρα σε όλη τη Γερμανία διαπιστώνονται προβλήματα στις οδικές μετακινήσεις, καθώς σε πολλά σημεία το οδόστρωμα έχει υποστεί ρωγμές, συχνά μάλιστα σε βαθμό απαγορευτικό για την κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Ειδικά συνεργεία των κρατιδιακών υπηρεσιών ψεκάζουν το οδόστρωμα με νερό, προκειμένου να αποφευχθεί η υπερθέρμανση της ασφάλτου. Στο Βερολίνο η αστυνομία ανακοίνωσε ότι δύο οχήματα εκτόξευσης νερού επιχειρούν στο κέντρο της πόλης, με στόχο να δροσίζουν πολυσύχναστα σημεία. Με ανάλογα μέσα πολλά αεροδρόμια προσπαθούν να αποτρέψουν ρωγμές στους διαδρόμους απογείωσης και προσγείωσης.
Vor dem Brandenburger Tor hat die @polizeiberlin Wasserwerfer aufgefahren – zur Abkühlung in der #Hitzewelle in #Berlin. Sie fährt weiter zum Platz der Republik, Potsdamer Platz, Roten Rathaus und zur Jugendfarm im #Mauerpark. Unser Hitze-Blog: https://t.co/wHGMFnWV4i pic.twitter.com/lK1eJEGYoA
— Tagesspiegel (@Tagesspiegel) June 27, 2026
Ρεκόρ θερμοκρασιών σε Αυστρία και Τσεχία
Ιστορικό ρεκόρ σημειώθηκε σήμερα και στην Αυστρία, όπου το θερμόμετρο έδειξε 38,7 βαθμούς Κελσίου στην περιοχή Μπαντ Ντόιτς-‘Αλτενμπουρκ, στα σύνορα με την Σλοβακία. Στο ίδιο κλίμα και η Ελβετία, με νέο ρεκόρ στους 39 βαθμούς στην Βασιλεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το προηγούμενο ρεκόρ στην περιοχή ήταν 36,9 βαθμοί το 1947.
Στο μεταξύ, η Τσεχία κατέγραψε σήμερα απόλυτο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας στους 40,6°C, στο Ντόξανι, βορείως της Πράγας, ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία. Το προηγούμενο ρεκόρ των 40,4°C είχε καταγραφεί το 2012 στο Ντομπριτσόβιτσε, νοτιοδυτικά της Πράγας, υπενθύμισε η μετεωρολογική υπηρεσία CHMI.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
