Νύχτα τρόμου στο Κίεβο πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ – Τουλάχιστον 22 νεκροί
Η Μόσχα εξαπέλυσε μαζική επίθεση με πυραύλους και drones, ενώ διασώστες συνεχίζουν τις έρευνες σε κατεστραμμένα κτίρια στο Κίεβο και στο Βισνέβε
Τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Κίεβο και στα περίχωρά του από ρωσικούς βομβαρδισμούς στη διάρκεια της νύχτας, παραμονή της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα, όπου ο πόλεμος στην Ουκρανία αναμένεται να βρεθεί ψηλά στην ατζέντα.
Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό των ουκρανικών αρχών, τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Κίεβο και ακόμη 7 στο Βισνέβε, πόλη κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα. Οι τραυματίες ανέρχονται σε δεκάδες, ενώ οι επιχειρήσεις των διασωστών συνεχίζονται σε σημεία που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Το Reuters μετέδωσε νωρίτερα ότι ο απολογισμός αυξανόταν μέσα στην ημέρα, με τουλάχιστον 20 νεκρούς και σχεδόν 30 κτίρια να έχουν πληγεί.
Η επίθεση σημειώθηκε λίγες ημέρες μετά το προηγούμενο μαζικό ρωσικό πλήγμα στο Κίεβο, από το οποίο είχαν σκοτωθεί 31 άνθρωποι, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν ανακοινωθεί για την επίθεση της 2ας Ιουλίου.
The death toll in Kyiv has surpassed 15. At least 56 people injured, and others remain trapped under the rubble. Another 7 people were killed in the suburbs of Kyiv. Russia launched the attack just one day before the NATO summit in Ankara, targeting residential neighborhoods. pic.twitter.com/JlXX6z5KRV
— Ostap Yarysh (@OstapYarysh) July 6, 2026
In Kyiv, the death toll from the Russian attack has risen to 15, with 56 injured.
According to the State Emergency Service, seven children are among the victims. Work at the sites is ongoing. pic.twitter.com/qgVElI3NBB
— Visegrád 24 (@visegrad24) July 6, 2026
68 πύραυλοι και 351 drones
Η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα ανακοίνωσε ότι η Ρωσία εξαπέλυσε 68 πυραύλους και 351 μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Από αυτά, σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά, αναχαιτίστηκαν ή εξουδετερώθηκαν 37 πύραυλοι και 326 drones.
Τα ουκρανικά στοιχεία αναφέρουν ότι 29 βαλλιστικοί και υπερηχητικοί πύραυλοι, καθώς και 18 drones, έπληξαν στόχους σε 34 σημεία, ενώ συντρίμμια από καταρριφθέντα drones έπεσαν σε ακόμη 16 τοποθεσίες.
Στο Κίεβο, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν διασώστες να ανασύρουν έναν νεκρό από τα χαλάσματα οκταώροφης πολυκατοικίας. Από την αυλή του κτιρίου ακούγονταν οι κραυγές μιας γυναίκας.
Ζημιές σε δεκάδες κτίρια
Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, περίπου 30 κτίρια στην πρωτεύουσα υπέστησαν ζημιές από τους βομβαρδισμούς. Ανάμεσά τους βρίσκεται και η πολυκατοικία όπου έμενε η 36χρονη Άννα Μίσκο, στη συνοικία Ποζνιάκι.
Η ίδια είπε ότι δεν περίμενε νέα τόσο σφοδρή επίθεση λίγες ημέρες μετά το προηγούμενο μαζικό πλήγμα στο Κίεβο, αλλά τόνισε ότι δεν αγνοεί ποτέ τους συναγερμούς.
«Έχω ένα παιδί και πάντα κατεβαίνουμε στο υπόγειο», ανέφερε, λέγοντας ότι αυτή τη φορά πιστεύει πως επέζησε «από θαύμα», επειδή χτυπήθηκαν οι πρώτοι όροφοι του κτιρίου.
Στη συνοικία Ποντίλσκι, δημοσιογράφοι του AFP ανέφεραν ότι είδαν συγκρότημα κατοικιών με μεγάλη τρύπα στους επάνω ορόφους. Το Reuters μετέδωσε επίσης εικόνες από κατεστραμμένα κτίρια και επιχειρήσεις διάσωσης στην ουκρανική πρωτεύουσα.
Εκκενώσεις στο Βισνέβε
Στο Βισνέβε, στα προάστια του Κιέβου, οι νεκροί ανέρχονται σε 7, ενώ τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνες στα χαλάσματα.
Οι διασώστες ανέφεραν ακόμη ότι κατοικημένη περιοχή ερευνάται για τον εντοπισμό εκρηκτικών μηχανισμών. Περισσότεροι από 600 άνθρωποι απομακρύνθηκαν λόγω κινδύνου έκρηξης.
Το πρακτορείο AP μετέδωσε ότι στην περιοχή του Βισνέβε έγιναν εκκενώσεις εξαιτίας του κινδύνου από μη εκραγέντα πυρομαχικά, ενώ η ουκρανική αεροπορία έκανε λόγο για ένα από τα μεγαλύτερα νυχτερινά πλήγματα των τελευταίων ημερών.
Η ρωσική θέση
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι τα πλήγματα ήταν «αντίποινα» για ουκρανικές επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος και υποστήριξε ότι στόχοι ήταν εγκαταστάσεις που συνδέονται με τον στρατό και τον ενεργειακό τομέα της Ουκρανίας.
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι στοχεύει στρατιωτικές και ενεργειακές υποδομές. Οι ουκρανικές αρχές, από την πλευρά τους, αναφέρουν ότι πλήττονται κατοικημένες περιοχές και κτίρια αμάχων.
Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα
Η νέα επίθεση σημειώθηκε λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα, όπου ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται να συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο των εργασιών. Το Reuters μετέδωσε ότι η συνάντηση έχει στόχο να συζητηθούν οι προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις παραμένουν χωρίς ουσιαστική πρόοδο.
Ο Ζελένσκι κάλεσε τους συμμάχους να λάβουν «ισχυρές αποφάσεις» στη Σύνοδο για την ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας, επιμένοντας στην ανάγκη για περισσότερα συστήματα και πυραύλους Patriot.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Τραμπ για Πούτιν: «Αισθάνεται πίεση και θέλει να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία»
- Ουκρανία: Επίθεση με drones στο μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ρωσίας, στο Ομσκ
- Τραμπ στην Άγκυρα με 1.000 άτομα για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ – «Φρούριο» το ξενοδοχείο του
- Σύνοδο κορυφής στο ΝΑΤΟ: Οι 36 ώρες Τραμπ στην Άγκυρα, το πρόγραμμα και οι γραβάτες
- Νέα νύχτα τρόμου στο Κίεβο, τουλάχιστον 11 νεκροί ΒΙΝΤΕΟ
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
