ΕΒΟ Αιγίου: Γιατί δόθηκε παράταση 8 ημερών στην προθεσμία
Αν καρποφορίσει ο διαγωνισμός, «πάμε» για νέο κτίριο
Παράταση 8 ημερών έδωσε η «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΕ» για τον διεθνή δημόσιο διαγωνισμό που αφορά τη μετεγκατάσταση της οβιδουργίας και της καλυκοποιίας των ΕΑΣ στις εγκαταστάσεις της πρώην ΕΒΟ στο Αίγιο, με στόχο τη δημιουργία μιας υπερσύγχρονης μονάδας παραγωγής βλημάτων.
Αρχικά, όπως είχε αποκαλύψει η «Πελοπόννησος», η προθεσμία για κατάθεση πρότασης ενδιαφέροντος έληγε στις 22 Ιουλίου και η νέα ημερομηνία είναι η 30η Ιουλίου.
Η διαδικασία αυτή εντάσσεται στην έναρξη της α’ φάσης ανταγωνιστικού διαλόγου για τη σύναψη σχετικής σύμβασης.
Η επένδυση στοχεύει στην πλήρη αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των γραμμών παραγωγής στο Αίγιο, ώστε να ανταποκριθούν στην κατακόρυφη αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για πυρομαχικά (κυρίως βλήματα 155 χιλιοστών του ΝΑΤΟ).
ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ
Η μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας από τις 22 Ιουλίου στις 30 Ιουλίου, αποφασίστηκε, σύμφωνα με πηγές στις οποίες απευθύνεται η «Πελοπόννησος», για τους εξής βασικούς λόγους:
-Διευκόλυνση των υποψήφιων επενδυτών: Δόθηκε επιπλέον χρόνος στις ενδιαφερόμενες ξένες και εγχώριες αμυντικές βιομηχανίες για να επεξεργαστούν τις σύνθετες τεχνικές και οικονομικές απαιτήσεις της α’ φάσης.
-Προετοιμασία κοινοπραξιών: Το μεγάλο μέγεθος του έργου απαιτεί συχνά τη σύσταση σχημάτων (consortiums), η νομική και επιχειρηματική διαμόρφωση των οποίων χρειάζεται χρόνο.
-Διασφάλιση μέγιστου ανταγωνισμού: Η διοίκηση των ΕΑΣ, επειδή η διαδικασία θα εξελιχθεί μέσω της μεθόδου του ανταγωνιστικού διαλόγου, επεδίωξε να αποφύγει αποκλεισμούς μεγάλων οίκων λόγω πιεστικών προθεσμιών, ώστε να κατατεθούν όσο το δυνατόν περισσότερες και ποιοτικότερες προσφορές. Η παράταση αυτή κρίθηκε απαραίτητη για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση σε στέρεες βάσεις.
ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ
Η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου που ξεκίνησε η διοίκηση των ΕΑΣ, θέτει αυστηρά κριτήρια για την επιλογή της κοινοπραξίας ή του επενδυτή:
-Τεχνογνωσία και βιομηχανική εμπειρία: Ο εταίρος πρέπει να διαθέτει αποδεδειγμένη εμπειρία στην παραγωγή πυρομαχικών μεγάλου διαμετρήματος και σύγχρονης τεχνολογίας οβίδων.
-Εξασφάλιση παραγγελιών: Βασικό κριτήριο είναι η ικανότητα του επενδυτή να φέρει εξασφαλισμένα συμβόλαια και παραγγελίες από το εξωτερικό, εγγυώμενος τη βιωσιμότητα του εργοστασίου σε βάθος χρόνου.
-Διατήρηση και ανάπτυξη θέσεων εργασίας: Ο σχεδιασμός απαιτεί τη διασφάλιση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας στο Αίγιο, καθώς και τη δημιουργία νέων εξειδικευμένων θέσεων μέσω της επέκτασης των δραστηριοτήτων.
-Χρηματοοικονομική επιφάνεια: Απαιτούνται εγγυήσεις για την ομαλή χρηματοδότηση των απαιτούμενων υποδομών και του μηχανολογικού εξοπλισμού που θα εγκατασταθεί.
Βασική προϋπόθεση, πάντως, για να «τρέξει» το νέο πρότζεκτ είναι η πλήρης ανανέωση των υπαρχόντων υποδομών και μέσων στο εργοστάσιο της ΕΒΟ στο Αίγιο. Το κεντρικό κτίριο των παραγωγικών εγκαταστάσεων έχει κριθεί σεισμόπληκτο – και στατικά ακατάλληλο.
ΤΟ ΚΤΙΡΙΑΚΟ ΘΕΜΑ
Τα ΕΑΣ έχουν προχωρήσει τη διαδικασία για μελέτη στατικής ενίσχυσης του κτιρίου, αλλά, όπως φημολογείται, μόλις αναλάβει ο νέος επενδυτής, σε συνεργασία με την ΕΑΣ ΑΕ, θα πάμε ολοταχώς για κατασκευή νέου κτιρίου. Ενα ελαφρύ και υψηλών προδιαγραφών, βιομηχανικού τύπου, κτίσμα κρίνεται η ιδανική λύση, προκειμένου, σε συνεργασία βέβαια και με επενδυτή, σε αυτό τον χώρο να μπουν η βάσεις για την παραγωγική «επανεκκίνηση» της ΕΒΟ στο Αίγιο.
Σημειωτέον, δε, η περιοχή διαθέτει ελεύθερο οικόπεδο («βιομηχανικό γήπεδο») για την εξαρχής δημιουργία βιομηχανικού κτιρίου.
ΤΟ ΑΚΛΟΝΗΤΟ ΦΑΒΟΡΙ
Οι πληροφορίες μας λένε ότι προβάδισμα για τη «δουλειά» έχει το ινδικό Kalyani Group. Ο όμιλος, που δραστηριοποιείται στη χαλυβουργία, έχει διεθνή παρουσία, με εργοστάσια παραγωγής σε Γερμανία, Σουηδία και Κίνα, εκτός της Ινδίας, και συνολική απασχόληση 10.000 προσωπικό, καταγράφοντας ετήσιο τζίρο 3 δισ. $.
O ινδικός όμιλος είναι εξπέρ στον αμυντικό τομέα εδώ και 10 χρόνια, με αποτέλεσμα να προσφέρει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, από οπλικά συστήματα πυροβολικού και τεθωρακισμένων οχημάτων μέχρι πυρομαχικά.
Η υπάρχουσα δυναμικότητα παραγωγής βλημάτων πυροβολικού 155 mm ανέρχεται σε 50.000 τον μήνα αλλά στρατηγική επιδίωξη του ομίλου, είναι η σημαντική αύξησή της.
Στελέχη του Kalyani Group έχουν επισκεφθεί, υπό άκρα μυστικότητα, το εργοστάσιο στο Αίγιο τρεις φορές από το 2024. Η πιο πρόσφατη επίσκεψη έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο.
Στο παιχνίδι είναι και ο τσεχικός αμυντικός κολοσσός Czechoslovak Group (CSG), μέσω της θυγατρικής του MSM Greece, που έχει προχωρήσει σε βάθος τη συνεργασία του με το ελληνικό δημόσιο και φαίνεται να έχει εδραιώσει τη θέση του ως ο βασικός στρατηγικός εταίρος των ΕΑΣ.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
