Guardian: Η «Οδύσσεια» του Νόλαν βάζει τη Μεσσηνία στο παγκόσμιο κάδρο – Ο φόβος πίσω από την εικόνα

Η Βοϊδοκοιλιά, η Γιάλοβα και τα κάστρα της περιοχής ταξιδεύουν σε εκατομμύρια θεατές, την ώρα που κάτοικοι και επιστήμονες προειδοποιούν για λειψυδρία, περιβαλλοντική πίεση και ανεξέλεγκτη τουριστική ανάπτυξη.

Guardian: Η «Οδύσσεια» του Νόλαν βάζει τη Μεσσηνία στο παγκόσμιο κάδρο – Ο φόβος πίσω από την εικόνα

Η κινηματογραφική «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν στρέφει τους προβολείς ολόκληρου του κόσμου στη Μεσσηνία. Η Βοϊδοκοιλιά, το σπήλαιο του Νέστορα, το κάστρο της Μεθώνης και οι άγριες ακτές της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου μετατρέπονται σε σκηνικό μιας από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές παραγωγές των τελευταίων ετών.

Η ταινία, με πρωταγωνιστή τον Ματ Ντέιμον στον ρόλο του Οδυσσέα, κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 17 Ιουλίου 2026 και γυρίστηκε εξ ολοκλήρου με κάμερες IMAX. Η διεθνής προβολή της αναμένεται να συστήσει τα μεσσηνιακά τοπία σε ένα κοινό εκατομμυρίων θεατών.

Πίσω από τη μεγάλη κινηματογραφική εικόνα, όμως, ανοίγει μία διαφορετική συζήτηση. Εκτενές φωτογραφικό οδοιπορικό του Guardian παρουσιάζει τη Μεσσηνία ως έναν τόπο που βρίσκεται μπροστά σε μια κρίσιμη επιλογή: να αξιοποιήσει το νέο κύμα διεθνούς ενδιαφέροντος χωρίς να εξαντλήσει το νερό, το φυσικό περιβάλλον και την ιδιαίτερη ταυτότητα των κοινοτήτων της.

Από τη Βοϊδοκοιλιά στο κινηματογραφικό σύμπαν του Νόλαν

Το οδοιπορικό ξεκινά από τη Βοϊδοκοιλιά, με τη χαρακτηριστική ημικυκλική ακτή ανάμεσα στον μυκηναϊκό τάφο του Θρασυμήδη και το Παλαιόκαστρο.

Την άνοιξη του 2025, η περιοχή μετατράπηκε σε αυστηρά ελεγχόμενο κινηματογραφικό πλατό. Τα κάστρα, οι σπηλιές και η ακτογραμμή της Μεσσηνίας επιλέχθηκαν για να αποδώσουν τη σκληρότητα και την επική κλίμακα του ομηρικού ταξιδιού.

Η ανησυχία των κατοίκων, σύμφωνα με τον Guardian, δεν επικεντρώνεται στα γυρίσματα. Αφορά κυρίως όσα μπορεί να ακολουθήσουν: οργανωμένες εκδρομές στα κινηματογραφικά σημεία, αύξηση των επισκεπτών και μεγαλύτερη πίεση σε μια περιοχή που ήδη βρίσκεται αντιμέτωπη με τη λειψυδρία και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Η άνοδος της θερμοκρασίας και το νερό που λιγοστεύει

Τα τελευταία 30 χρόνια η μέση θερμοκρασία στην Ελλάδα έχει αυξηθεί περίπου κατά 1,5 βαθμό Κελσίου, με την ανοδική τάση να καταγράφεται σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος επισημαίνει στον Guardian ότι ο συνδυασμός πολύ θερμών καλοκαιριών και χειμώνων χωρίς επαρκείς χιονοπτώσεις περιορίζει την αναπλήρωση των υπόγειων αποθεμάτων. Η πίεση κορυφώνεται ακριβώς τους μήνες κατά τους οποίους αυξάνονται οι ανάγκες του τουρισμού και της άρδευσης.

Διαβάστε επίσης: Η «Οδύσσεια» του Γιάγκου Ραυτόπουλου στην ορεινή Ναυπακτία: Από το IMAX στα… έλατα

Η Μεσσηνία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα υπόγεια ύδατα. Η αυξημένη άντληση για γεωργικές και οικιακές χρήσεις, μαζί με τις μεταβολές στις φυσικές ροές νερού, έχει επιβαρύνει τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, η οποία εμφανίζει συνθήκες πολύ υψηλής αλατότητας για σχεδόν το 30% του έτους.

Η εύθραυστη ισορροπία της Γιάλοβας

Από το Παλαιόκαστρο, η θέα αγκαλιάζει τη Βοϊδοκοιλιά, τους αμμόλοφους και τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας. Πρόκειται για προστατευόμενη περιοχή του δικτύου Natura 2000, με 17 διαφορετικούς οικοτόπους και σχεδόν 100 σπάνια ή απειλούμενα είδη.

Guardian: Η «Οδύσσεια» του Νόλαν βάζει τη Μεσσηνία στο παγκόσμιο κάδρο – Ο φόβος πίσω από την εικόνα

Η μείωση της εισροής γλυκού νερού, η εξάτμιση, τα λύματα και οι γεωργικές απορροές διαταράσσουν την οικολογική ισορροπία. Η αύξηση της αλατότητας και η ανάπτυξη φυκών μπορούν να περιορίσουν το οξυγόνο που είναι διαθέσιμο για την υδρόβια ζωή.

Η εικόνα είναι εντυπωσιακή για τον επισκέπτη, όμως το οικοσύστημα πίσω από αυτήν λειτουργεί ήδη κοντά στα όριά του. Ένα απότομο κύμα κινηματογραφικού τουρισμού θα αύξανε τις ανάγκες σε νερό, μετακινήσεις, χώρους στάθμευσης και τουριστικές υποδομές.

Η ανάπτυξη που άλλαξε τη Μεσσηνία

Ο κόλπος του Ναβαρίνου και η Πύλος αποτελούν πλέον μέρος ενός διεθνώς αναγνωρίσιμου τουριστικού προορισμού. Οι μεγάλες επενδύσεις, τα πολυτελή ξενοδοχεία, οι μαρίνες και τα γήπεδα γκολφ έχουν ενισχύσει την τοπική οικονομία, έχουν δημιουργήσει θέσεις εργασίας και έχουν φέρει επισκέπτες υψηλής δαπάνης στην περιοχή.

Η άλλη πλευρά της ίδιας ανάπτυξης αφορά την κατανάλωση φυσικών πόρων. Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Γιάννης Σπιλάνης δηλώνει στον Guardian ότι ένα μοντέλο με υψηλές απαιτήσεις νερού δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί συμβατό με τις πραγματικές αντοχές της περιοχής.

Κατά την εκτίμησή του, η υπερβολική εξάρτηση από τον τουρισμό κινδυνεύει να οδηγήσει σε «μονοκαλλιέργεια», περιορίζοντας την τοπική παραγωγή και αλλοιώνοντας τα χαρακτηριστικά των μικρών κοινοτήτων.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Κυριών Πύλου, Γεωργία Βισβίκη, περιγράφει μια κοινωνία που δεν απορρίπτει τον τουρισμό, αλλά ζητά ένα μοντέλο προσαρμοσμένο στις δυνατότητες του τόπου. Όπως σημειώνει, η προβολή της ταινίας μπορεί να φέρει περισσότερους επισκέπτες, χωρίς όμως να είναι δεδομένο ότι οι υπάρχουσες υποδομές μπορούν να αντέξουν την πρόσθετη πίεση.

Η άλλη Μεσσηνία των εγκαταλειμμένων σταθμών

Το οδοιπορικό απομακρύνεται από τα πολυτελή παράλια και στρέφεται προς την ενδοχώρα, όπου κάτοικοι και συλλογικότητες δοκιμάζουν διαφορετικές απαντήσεις στην ερήμωση και την τουριστική εξάρτηση.

Στο Δεσύλλα, εθελοντές μετέτρεψαν τμήμα της εγκαταλειμμένης σιδηροδρομικής γραμμής σε μονοπάτι και έδωσαν νέα χρήση στον παλιό σταθμό, δημιουργώντας βιβλιοθήκη και χώρο συνάντησης.

Εκπρόσωποι της κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης «Έθος» υποστηρίζουν ότι η επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου θα μπορούσε να συνδέσει τα χωριά με την Καλαμάτα, να διευκολύνει την καθημερινή μετακίνηση και να δώσει κίνητρο σε κατοίκους να επιστρέψουν στα οικογενειακά τους σπίτια.

Το μήνυμά τους προς τη λάμψη του Χόλιγουντ είναι αιχμηρό: η Μεσσηνία έδωσε στην ταινία το τοπίο, την ιστορία και την αυθεντικότητά της· η ταινία από μόνη της δεν εγγυάται ότι θα αφήσει κάτι μόνιμο στην περιοχή.

Αγγειοπλαστική, αργαλειοί και ελαιώνες

Στα Βουνάρια αναβιώνει η τοπική αγγειοπλαστική, ενώ στο Βασιλίτσι διατηρούνται παλιοί αργαλειοί και οργανώνονται δράσεις για τη μετάδοση της υφαντικής στις νεότερες γενιές.

Στην ίδια περιοχή, ο συνεταιρισμός βιολογικών ελαιοπαραγωγών «Από Καρδιάς» επιχειρεί να συνδέσει το ελαιόλαδο με τη γη και τους ανθρώπους που το παράγουν.

Ο συνιδρυτής του, Άρης Χριστόπουλος, ξεκαθαρίζει ότι το ζήτημα δεν είναι η απόρριψη του τουρισμού, αλλά η κλίμακά του: λιγότερα φαραωνικά έργα και περισσότερες εμπειρίες που στηρίζονται στην παραγωγή, την ιστορία και την καθημερινή ζωή του τόπου.

Η μεγάλη δοκιμασία αρχίζει μετά τους τίτλους τέλους

Η κινηματογραφική προβολή μπορεί να λειτουργήσει ως ισχυρό διαβατήριο για έναν προορισμό. Μπορεί όμως και να μετατρέψει γρήγορα ένα ευαίσθητο τοπίο σε αξιοθέατο μαζικής κατανάλωσης.

Guardian: Η «Οδύσσεια» του Νόλαν βάζει τη Μεσσηνία στο παγκόσμιο κάδρο – Ο φόβος πίσω από την εικόνα

Ο Guardian θυμίζει το Ντουμπρόβνικ μετά το «Game of Thrones» και τον κόλπο Μάγια στην Ταϊλάνδη μετά την ταινία «Η Παραλία»: δύο μέρη όπου η παγκόσμια αναγνωρισιμότητα έφερε εκρηκτική αύξηση των επισκεπτών και περιβαλλοντικές συνέπειες που χρειάστηκαν χρόνια για να αντιμετωπιστούν.

Η Μεσσηνία βρίσκεται τώρα μπροστά στη δική της απόφαση. Μπορεί να επιδιώξει ακόμη περισσότερες κλίνες, πισίνες και μεγάλες επενδύσεις ή να επενδύσει στην ενδοχώρα, στον σιδηρόδρομο, στην τοπική παραγωγή, στις παραδοσιακές τέχνες και στην προστασία των υδάτινων πόρων.

Η «Οδύσσεια» έφερε ήδη τη Μεσσηνία στη μεγάλη οθόνη. Το δύσκολο μέρος αρχίζει τώρα: να μη μετατραπεί το τοπίο που έδωσε δύναμη στην ταινία σε θύμα της ίδιας του της επιτυχίας.

Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη

Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.

Viber: +306909196125

Από το Δίκτυο