Μαρινάκης: «Δεν έχουμε woke ατζέντα» – Το μήνυμα σε Σαμαρά, η αναφορά σε Καραμανλή και οι κάλπες
«Δεν είμαστε εδώ για να σώσουμε ό,τι σώζεται» λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από τη ΔΕΘ – Προαναγγέλλει ομιλία Μητσοτάκη με ορίζοντα το 2030 και τοποθετεί τις εκλογές σε Απρίλιο ή Μάιο
Σε μια εφ’ όλης της ύλης πολιτική τοποθέτηση λίγες ώρες πριν από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη 90ή ΔΕΘ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης επιχείρησε να δώσει το στίγμα της κυβέρνησης για την επόμενη περίοδο, απαντώντας παράλληλα στη συζήτηση περί «woke ατζέντας» και στις αιχμές που έχουν διατυπωθεί από την πλευρά του Αντώνη Σαμαρά.
Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 από τη Θεσσαλονίκη, αναγνώρισε ότι στα επτά χρόνια διακυβέρνησης έχουν γίνει λάθη που χρειάζονται διόρθωση, επιμένοντας όμως ότι η κυβερνητική πρόταση παραμένει, κατά την εκτίμησή του, η πιθανότερη επιλογή για την επόμενη ημέρα.
«Δεν είμαστε εδώ για να σώσουμε ό,τι σώζεται», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι η κυβέρνηση να πείσει ξανά τους πολίτες.
«Ούτε διαθέτουμε ούτε επιδιώκουμε woke ατζέντα»
Ιδιαίτερο βάρος είχε η τοποθέτησή του για τη συζήτηση που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα γύρω από τη λεγόμενη «woke ατζέντα», με αφορμή τόσο το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών όσο και νεότερες αντιδράσεις για δημόσιες πλατφόρμες και σχολικά βιβλία.
Ο Παύλος Μαρινάκης απέρριψε ότι η κυβέρνηση κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, λέγοντας ότι ούτε διαθέτει ούτε σκοπεύει να εφαρμόσει τέτοια πολιτική. Υποστήριξε επίσης ότι ο νόμος για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών δεν μπορεί, κατά την κυβερνητική θέση, να ενταχθεί αυτομάτως σε αυτή τη συζήτηση.
Παραδέχθηκε, πάντως, ότι ένα τμήμα των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας ενοχλήθηκε από το γεγονός ότι η δημόσια συζήτηση γύρω από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο κυριάρχησε επί μήνες, καθώς και από όσα ακολούθησαν.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αντέτεινε ότι η συνολική κυβερνητική πολιτική, όπως τη βλέπει ο ίδιος, έχει στηρίξει την οικογένεια και ότι ο πρωθυπουργός αδικείται όταν η πολιτική του αποδίδεται συνολικά στον όρο «woke».
Τι είπε για τον Αντώνη Σαμαρά
Η συζήτηση συνδέθηκε αναπόφευκτα με τον Αντώνη Σαμαρά, από την πλευρά του οποίου έχει ασκηθεί έντονη κριτική για την ιδεολογική φυσιογνωμία της σημερινής ΝΔ και τη λεγόμενη «μετάλλαξη» της παράταξης.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ο πρώην πρωθυπουργός να προχωρήσει στη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα, ο Μαρινάκης απέφυγε να τοποθετηθεί επί των προθέσεών του, λέγοντας ότι κάθε πρώην πρωθυπουργός έχει δικαίωμα να αποφασίζει ο ίδιος για τις κινήσεις του.
Αντέκρουσε, ωστόσο, την κριτική ότι η κυβέρνηση έχει απομακρυνθεί από μια παραδοσιακή «δεξιά ατζέντα», επικαλούμενος τις επιλογές στους τομείς της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής: από τα Rafale και τις φρεγάτες Belharra μέχρι τις συμφωνίες με την Αίγυπτο, τις έρευνες για υδρογονάνθρακες και τα θαλάσσια πάρκα.
«Θα θέλαμε τον Καραμανλή στην πρώτη γραμμή»
Διαφορετικός ήταν ο τόνος όταν η συζήτηση έφτασε στον Κώστα Καραμανλή.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο της ΝΔ ένα από τα πλέον εμβληματικά στελέχη της παράταξης και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία θα ήθελαν να τον βλέπουν ενεργά στην «πρώτη γραμμή».
Η αναφορά αποκτά ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον σε μια περίοδο κατά την οποία στο εσωτερικό της ΝΔ καταγράφονται συζητήσεις για την ιδεολογική κατεύθυνση του κόμματος και τη σχέση του σημερινού Μεγάρου Μαξίμου με τους πρώην πρωθυπουργούς.
Εκλογές τον Απρίλιο ή τον Μάιο
Ο Παύλος Μαρινάκης έδωσε και σαφέστερο χρονικό στίγμα για τις επόμενες εθνικές εκλογές, λέγοντας ότι, όπως φαίνεται, οι κάλπες θα στηθούν τον Απρίλιο ή τον Μάιο.
Κατά τον ίδιο, η έκβαση δεν θα εξαρτηθεί από τις παλιές πολιτικές ταμπέλες αλλά από την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, την αποφυγή αλαζονικών συμπεριφορών και το κατά πόσο θα καταφέρει να παρουσιάσει πειστικότερο πρόγραμμα από τους πολιτικούς της αντιπάλους.
Τι προανήγγειλε για την αποψινή ομιλία Μητσοτάκη
Λίγες ώρες πριν από την κεντρική ομιλία στη ΔΕΘ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε παράλληλα να ανεβάσει τον πήχη των προσδοκιών.
Όπως ανέφερε, η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα είναι απλώς ένας κατάλογος οικονομικών μέτρων. Αναμένεται να παρουσιάσει σημαντικές παρεμβάσεις για τους πολίτες, αλλά ταυτόχρονα να περιγράψει τις βασικές κυβερνητικές προτεραιότητες με ορίζοντα την Ελλάδα του 2030.
Η κυβέρνηση επιχειρεί έτσι να χρησιμοποιήσει τη φετινή ΔΕΘ όχι μόνο για να παρουσιάσει το άμεσο οικονομικό πακέτο, αλλά και για να ανοίξει ουσιαστικά την πολιτική συζήτηση της επόμενης περιόδου — με τις εκλογές πλέον ορατές στον ορίζοντα και τη συζήτηση για τη φυσιογνωμία της ΝΔ να έχει επιστρέψει στο εσωτερικό της παράταξης.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
Από το Δίκτυο
ΑΕΚ Άρης Κανάλι: Ποιο δείχνει ζωντανά τον αγώνα και τι ώρα το Σάββατο
Η παρουσία του Προμηθέα στο GNC 3on3 «Κώστας Πετρόπουλος» στον Μώλο ΦΩΤΟ
Windows: Πώς να δείτε τι καταναλώνει τον χώρο στον υπολογιστή σας
Κλάδεμα και λίπανση το φθινόπωρο: Τι απαγορεύεται να ρίξεις στα φυτά
ΙΤΥΕ «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ»: Παρουσιάζει το μέλλον της εκπαίδευσης στην 90ή ΔΕΘ ΦΩΤΟ
