Δυτική Ελλάδα: «Βροχή» οι έλεγχοι για το κράνος – 164 παραβάσεις σε μία εβδομάδα
Συνεχίζονται οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. για την υποχρεωτική χρήση κράνους. Πάνω από 21.000 έλεγχοι και 2.393 παραβάσεις σε όλη τη χώρα μέσα σε μία εβδομάδα. 164 στην Δυτική Ελλάδα.
Συνεχείς είναι οι έλεγχοι της Ελληνικής Αστυνομίας για τη χρήση κράνους από οδηγούς και επιβάτες δικύκλων, αλλά και από χρήστες ελαφρών προσωπικών ηλεκτρικών οχημάτων, στο πλαίσιο της εκστρατείας «Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους».
Στη Δυτική Ελλάδα, κατά το διάστημα από 7 έως 13 Σεπτεμβρίου 2026, βεβαιώθηκαν 164 παραβάσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ. Η περιοχή βρίσκεται στην τέταρτη θέση μεταξύ των περιφερειών της χώρας ως προς τον αριθμό των παραβάσεων, μετά την Αττική, το Νότιο Αιγαίο και τα Ιόνια Νησιά.
Πάνω από 21.000 έλεγχοι σε μία εβδομάδα
Σε πανελλαδικό επίπεδο πραγματοποιήθηκαν 21.481 έλεγχοι, από τους οποίους προέκυψαν συνολικά 2.393 παραβάσεις. Από αυτές, οι 2.193 αφορούσαν οδηγούς και οι 200 επιβάτες.
Ειδικότερα, καταγράφηκαν 1.274 παραβάσεις σε οδηγούς δικύκλων, μεταξύ των οποίων 29 αφορούσαν εργαζόμενους σε υπηρεσίες διανομής, 169 παραβάσεις σε επιβάτες δικύκλων, 871 παραβάσεις σε οδηγούς Ε.Π.Η.Ο. και 42 παραβάσεις σε οδηγούς οχημάτων ATV.
Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται από υπηρεσίες Τροχαίας, Αστυνομικά Τμήματα και Ο.Ε.Π.Τ.Α. σε ολόκληρη τη χώρα, με ιδιαίτερη έμφαση στα δίκυκλα, στις επιχειρήσεις ενοικίασης δικύκλων, αλλά και στους επαγγελματίες διανομείς και τους εργοδότες τους.
Η εικόνα ανά Περιφέρεια
Μετά τη Δυτική Ελλάδα, οι περισσότερες παραβάσεις καταγράφηκαν στην Κρήτη με 129, στη Θεσσαλία με 102, στην Κεντρική Μακεδονία με 76, στη Θεσσαλονίκη με 61 και στην Πελοπόννησο με 53.
Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Αττική με 920 παραβάσεις, ενώ ακολουθούν το Νότιο Αιγαίο με 446 και τα Ιόνια Νησιά με 317.
Τι προβλέπει ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας
Η εκστρατεία της ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποιείται με βάση το νέο πλαίσιο του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Ν. 5209/2025), ο οποίος προβλέπει αυστηρότερες κυρώσεις για τη μη χρήση κράνους.
Για τον οδηγό δικύκλου προβλέπεται πρόστιμο 350 ευρώ και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 30 ημέρες. Οι ίδιες κυρώσεις προβλέπονται και όταν ο οδηγός δεν φροντίζει για την ασφάλεια του επιβάτη.
Για τον επιβάτη δικύκλου προβλέπεται πρόστιμο 350 ευρώ, ενώ για τον οδηγό ελαφρού προσωπικού ηλεκτρικού οχήματος το πρόστιμο ανέρχεται σε 30 ευρώ.
Σε περίπτωση υποτροπής, οι προβλεπόμενες κυρώσεις αυξάνονται σημαντικά.
Η Ελληνική Αστυνομία επισημαίνει ότι στόχος της εκστρατείας δεν είναι μόνο η επιβολή προστίμων, αλλά κυρίως η καθολική συμμόρφωση με την υποχρέωση χρήσης πιστοποιημένου κράνους και η ενίσχυση της οδικής ασφάλειας.
Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα σε όλη τη χώρα, με την ΕΛ.ΑΣ. να δίνει έμφαση στην πρόληψη και στην αλλαγή της οδηγικής συμπεριφοράς.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
Από το Δίκτυο
Ζώδια σήμερα 15/9/2026: Αναλυτικές ημερήσιες προβλέψεις για την Τρίτη
«Έπαιρνα κολλαγόνο για 3 μήνες και αυτά είναι τα αποτελέσματα»
Το YouTube απάντησε στο τι είναι mainstream: Τα Backrooms και ο 19χρονος στην κορυφή του κόσμου
Βράβευση της ΕΑΣ Νάξου από τον Καλαβρυτινό Παύλο Σατολιά ΦΩΤΟ
Καμένη κατσαρόλα: Το απλό «trick» με Coca-Cola που εξαφανίζει τα καμένα χωρίς τρίψιμο
