Τρία επενδυτικά σχήματα (και) για τον Αραξο – Οι διεκδικητές, οι προοπτικές και οι ανάγκες για το αεροδρόμιο της Αχαΐας

Η εξέλιξη ανοίγει την προοπτική για να μη λειτουργεί αποκλειστικά εποχικά, αλλά να αποκτήσει σταθερή αεροπορική κίνηση

Τρία επενδυτικά σχήματα (και) για τον Αραξο - Οι διεκδικητές, οι προοπτικές και οι ανάγκες για το αεροδρόμιο της Αχαΐας

Σε ένα νέο στάδιο περνά ο διεθνής διαγωνισμός για την αξιοποίηση των 22 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ο Κρατικός Αερολιμένας Αράξου, καθώς ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου η Α’ φάση της διαδικασίας.

Στον διαγωνισμό εκδήλωσαν ενδιαφέρον τρία επενδυτικά σχήματα: ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – GMR Airports Greece και η κοινοπραξία Fraport AG – Delta Airport Investments. Οι φάκελοι θα αξιολογηθούν ως προς τα τεχνικά και χρηματοοικονομικά κριτήρια και όσοι υποψήφιοι προεπιλεγούν θα περάσουν στη Β’ φάση, όπου θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές.

Τα 22 αεροδρόμια που περιλαμβάνονται στο ενιαίο χαρτοφυλάκιο είναι τα εξής: Αραξος, Αλεξανδρούπολη, Αστυπάλαια, Ικαρία, Ιωάννινα, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κάσος, Καστελλόριζο, Καστοριά, Κοζάνη, Κύθηρα, Λέρος, Λήμνος, Μήλος, Νάξος, Νέα Αγχίαλος, Πάρος, Σητεία, Σκύρος, Σύρος και Χίος.

Οι διεκδικητές

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, διαχειριστής του «Ελευθέριος Βενιζέλος», φέρνει στον διαγωνισμό την εμπειρία ενός μεγάλου διεθνούς αεροδρομίου. Στους πρώτους οκτώ μήνες του 2026 εξυπηρέτησε 23,71 εκατ. επιβάτες και 198.571 πτήσεις, γεγονός που αποτυπώνει το μέγεθος της επιχειρησιακής του εμπειρίας.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – GMR συνδυάζει την ελληνική τεχνογνωσία στις μεγάλες υποδομές και τις παραχωρήσεις με την εμπειρία ενός διεθνούς airport operator. Οι δύο εταιρείες συμμετέχουν στην ανάπτυξη του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου, ενώ η GMR έχει παρουσία σε σημαντικά αεροδρόμια της Ινδίας και άλλων χωρών.

Η Fraport AG – Delta Airport Investments έχει ήδη ισχυρό αποτύπωμα στην ελληνική περιφερειακή αεροπορία. Η Fraport Greece λειτουργεί από το 2017 τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που έχουν παραχωρηθεί στον όμιλο, ενώ η Delta συμμετέχει ήδη στο συγκεκριμένο μοντέλο και στην παραχώρηση του αεροδρομίου Καλαμάτας.

Τρία επενδυτικά σχήματα (και) για τον Αραξο - Οι διεκδικητές, οι προοπτικές και οι ανάγκες για το αεροδρόμιο της Αχαΐας

Μεγάλο στοίχημα

Για τον Αραξο, η εξέλιξη αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς το αεροδρόμιο δεν αντιμετωπίζεται μεμονωμένα αλλά ως μέρος ενός ενιαίου χαρτοφυλακίου, στο οποίο ο ανάδοχος θα αποκτήσει δικαιώματα διοίκησης, λειτουργίας, ανάπτυξης, επέκτασης, συντήρησης και εμπορικής εκμετάλλευσης.

Η ένταξη του Αράξου στο πακέτο δημιουργεί προοπτική για επενδύσεις και τεχνικές παρεμβάσεις που μπορούν να ενισχύσουν τις εγκαταστάσεις και τις επιχειρησιακές δυνατότητές του. Παράλληλα, ανοίγει ξανά η συζήτηση για ένα αεροδρόμιο που δεν θα λειτουργεί αποκλειστικά εποχικά, αλλά θα μπορεί να αποκτήσει μεγαλύτερη και πιο σταθερή αεροπορική κίνηση.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει επανειλημμένα θέσει το ζήτημα της αναβάθμισης του Αράξου, υποστηρίζοντας τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, τη μετατροπή του σε αεροδρόμιο 12μηνης λειτουργίας και την ανάπτυξη δυνατοτήτων cargo για τη μεταφορά αγροτικών και άλλων προϊόντων. Παράλληλα, ζητά τη σύνδεσή του με το λιμάνι της Πάτρας, το σιδηροδρομικό δίκτυο και το οδικό δίκτυο της περιοχής.

Αντίστοιχα, το Επιμελητήριο Αχαΐας έχει ζητήσει τη διατήρηση και ενίσχυση των αεροπορικών συνδέσεων του Αράξου, αντιμετωπίζοντάς τον ως μόνιμη αεροπορική πύλη της Δυτικής Ελλάδας. Παράλληλα, έχει αναδείξει τη σημασία της διασύνδεσης του αεροδρομίου με τη ΒΙΠΕ, το τρένο και τη δυτική Πελοπόννησο.

Ετσι, το ενδιαφέρον των τριών ισχυρών σχημάτων δημιουργεί μια νέα αφετηρία για τον Αραξο. Το κρίσιμο πλέον δεν είναι μόνο ποιος θα αναλάβει τα 22 αεροδρόμια, αλλά και ποιες επενδύσεις, συνδέσεις και νέες δραστηριότητες θα επιλέξει να αναπτύξει στον αερολιμένα της Αχαΐας ο τελικός ανάδοχος.

Οι τεχνικές εκκρεμότητες που παραμένουν στον Αραξο

Σημαντικές παραμένουν οι τεχνικές εκκρεμότητες γύρω από το αεροδρόμιο του Αράξου, οι οποίες αφορούν τόσο την εσωτερική λειτουργία και τις εγκαταστάσεις του αερολιμένα όσο και τη σύνδεσή του με το ευρύτερο δίκτυο μεταφορών της Δυτικής Ελλάδας. Η αναβάθμιση των υποδομών θεωρείται κρίσιμη, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κατά την οποία η επιβατική κίνηση παρουσιάζει αυξητικές τάσεις και ενισχύεται το ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του αεροδρομίου.

Σε επίπεδο οδικής συνδεσιμότητας, βασική εκκρεμότητα αποτελεί η ουσιαστική σύνδεση του Αράξου με τον νέο αυτοκινητόδρομο Πατρών – Πύργου. Η βελτίωση του υφιστάμενου οδικού δικτύου και η δημιουργία μιας πιο άμεσης και ασφαλούς πρόσβασης θα περιορίσουν τον χρόνο μετακίνησης και θα διευκολύνουν την πρόσβαση από την Πάτρα, την Ηλεία και την υπόλοιπη Δυτική Ελλάδα. Πρόκειται για παρέμβαση που αποκτά μεγαλύτερη σημασία όσο αυξάνονται οι αεροπορικές συνδέσεις και η διεθνής επιβατική κίνηση.

Ακόμη μεγαλύτερη, αλλά σαφώς πιο μακροπρόθεσμη, είναι η εκκρεμότητα της σιδηροδρομικής σύνδεσης. Ο Αραξος απέχει περίπου 20-25 χιλιόμετρα από το σημερινό άκρο της σιδηροδρομικής υποδομής στην Κάτω Αχαΐα. Κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί προτάσεις για επέκταση της γραμμής προς το αεροδρόμιο, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού που θα συνδέει την Πάτρα, τον Πύργο, την Αρχαία Ολυμπία και τις σημαντικές τουριστικές πύλες της Δυτικής Πελοποννήσου. Ωστόσο, η υλοποίηση ενός τέτοιου έργου παραμένει μια μακρινή ανοιχτή προοπτική.

Παράλληλα, υπάρχουν συγκεκριμένες εσωτερικές τεχνικές παρεμβάσεις που έχουν ζητηθεί από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται η αποκατάσταση βλαβών στον υποσταθμό μέσης τάσης, η αντικατάσταση πυροσβεστικών αντλητικών συγκροτημάτων, η συντήρηση συστημάτων πυρόσβεσης και πυρανίχνευσης, η επισκευή του συστήματος επεξεργασίας πόσιμου νερού και οι εργασίες στους χώρους υγιεινής.

Στη συνέχεια περιλαμβάνονται στεγανοποιήσεις κτιρίων, έλεγχοι στα συστήματα BMS, στις μεταφορικές ταινίες και στις ηλεκτρικές πόρτες, καθώς και εργασίες στην περίφραξη του αερολιμένα.
Το κρίσιμο πλέον ερώτημα είναι ποιος θα αναλάβει την υλοποίηση αυτών των παρεμβάσεων, καθώς ο Αραξος βρίσκεται σε διαδικασία παραχώρησης μαζί με τα υπόλοιπα 21 περιφερειακά αεροδρόμια. Το επενδυτικό σχήμα που θα αναλάβει τη λειτουργία τους θα κληθεί να διαχειριστεί και το ζήτημα της αναβάθμισης των υφιστάμενων υποδομών.

Άραξος: 3 μεγάλοι «μνηστήρες» για το αεροδρόμιο -Ποιοι κατέθεσαν προσφορά, τα επόμενα βήματα

Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη

Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.

Viber: +306909196125

Από το Δίκτυο