ΣΥΡΙΖΑ: Σενάρια για τον ρόλο Πολάκη ενόψει εκλογών – Οι κινήσεις Τσίπρα με την ΕΛ.Α.Σ.
Στο τραπέζι η πρόταση για συνέδριο και εκλογή ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η ανάδειξη επικεφαλής προεκλογικού αγώνα – Προγραμματικό συνέδριο στα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου 2027 σχεδιάζει η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη
Με επίκεντρο την προεκλογική προετοιμασία και τον ρόλο που θα έχουν τα κορυφαία στελέχη στην επόμενη ημέρα, συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στον απόηχο της πρότασης του Παύλου Πολάκη για συνέδριο με στόχο την εκλογή ηγεσίας. Η συζήτηση αναδεικνύει τις διαφορετικές προσεγγίσεις στο εσωτερικό του κόμματος, αλλά και την προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος χωρίς να προκληθούν νέες εσωκομματικές αναταράξεις.
Η πρόταση Πολάκη συζητήθηκε εκτενώς στην Πολιτική Γραμματεία, όπου τοποθετήθηκαν 33 από τα 37 μέλη που συμμετείχαν. Παρότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας εμφανίστηκε διαλλακτικός ως προς τον χρόνο υλοποίησης, αναγνωρίζοντας τις οργανωτικές δυσκολίες μιας τέτοιας διαδικασίας, η ιδέα ενός συνεδρίου τον Ιανουάριο δεν φαίνεται να συγκεντρώνει ευρεία υποστήριξη.
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναζητούν εναλλακτικές λύσεις που θα αξιοποιούν την πολιτική παρουσία του Πολάκη στην προεκλογική προσπάθεια, χωρίς να ανοίξουν άμεσα τη διαδικασία εκλογής νέας ηγεσίας.
Τα σενάρια για τον Παύλο Πολάκη
Ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζονται είναι η ανάδειξη επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα, με τον Παύλο Πολάκη να συγκαταλέγεται στα πρόσωπα που θα μπορούσαν να αναλάβουν τον συγκεκριμένο ρόλο. Η επιλογή θα μπορούσε να γίνει μέσω ψηφοφορίας στην εκλογική επιτροπή του κόμματος, δίνοντας στον επικεφαλής κεντρική θέση στον σχεδιασμό της προεκλογικής εκστρατείας.
Σύμφωνα με τα σενάρια που συζητούνται, εξετάζεται επίσης η δυνατότητα να ηγηθεί του ψηφοδελτίου και να είναι υποψήφιος σε τρεις διαφορετικές εκλογικές περιφέρειες.
Μια δεύτερη πρόταση αφορά την αξιοποίηση κορυφαίων στελεχών στις πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας, ώστε να διευκολυνθεί η κοινοβουλευτική τους επάνοδος. Ωστόσο, πρόκειται για εναλλακτικές που βρίσκονται στο πεδίο της εσωκομματικής συζήτησης και όχι για οριστικές αποφάσεις.
Κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, τα στελέχη δεσμεύτηκαν ότι θα παραμείνουν στο κόμμα ανεξάρτητα από τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής. Οι τελικές επιλογές αναμένεται να αποσαφηνίσουν τόσο τον οργανωτικό σχεδιασμό όσο και τον ρόλο των βασικών προσώπων στην εκλογική προετοιμασία.
Το χρονοδιάγραμμα της ΕΛ.Α.Σ.
Σε διαφορετική τροχιά κινείται η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη του Αλέξη Τσίπρα, η οποία προχωρά στον σχεδιασμό των επόμενων πολιτικών και οργανωτικών της κινήσεων, μετά τη συνεδρίαση της διευρυμένης Πολιτικής Επιτροπής.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις που ανακοινώθηκαν, το Εθνικό Συμβούλιο της ΕΛ.Α.Σ., το ανώτατο διαβουλευτικό όργανο της Συμπαράταξης, θα συνεδριάσει στις 21 Νοεμβρίου 2026.
Παράλληλα, προγραμματίζονται δύο θεματικές εκδηλώσεις: μία τον Νοέμβριο για τη Δικαιοσύνη και την άνοδο της ακροδεξιάς και μία τον Δεκέμβριο για την οικονομία και τον προϋπολογισμό.
Κεντρικός σταθμός του σχεδιασμού είναι το Προγραμματικό Συνέδριο, το οποίο τοποθετείται χρονικά στα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου 2027. Στόχος είναι να αποτελέσει πεδίο διαμόρφωσης των πολιτικών θέσεων και του προγράμματος της Συμπαράταξης.
Περιοδείες Τσίπρα και οργανωτική ανάπτυξη
Στο πλαίσιο της πολιτικής εξωστρέφειας, ο Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει εβδομαδιαίες περιοδείες σε διαφορετικές περιφέρειες της χώρας έως τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Μετά την Κρήτη, επόμενος σταθμός έχει προγραμματιστεί να είναι η Θεσσαλία, στις 19 και 20 Οκτωβρίου. Την ίδια ώρα, οι οργανώσεις και τα μέλη της ΕΛ.Α.Σ. προετοιμάζουν εκδηλώσεις σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
Το μήνυμα που εκπέμπει η ηγεσία της Συμπαράταξης είναι ότι η συγκρότηση του νέου πολιτικού φορέα θα βασιστεί στην ενεργοποίηση της κοινωνίας και στην οργανωτική του ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό, απευθύνεται κάλεσμα εγγραφής νέων μελών μέσω της πλατφόρμας myelas.gr.
Οι κινήσεις των δύο πολιτικών χώρων εξελίσσονται παράλληλα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να αναζητά ισορροπίες ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης και την ΕΛ.Α.Σ. να διαμορφώνει το δικό της οργανωτικό και προγραμματικό χρονοδιάγραμμα για τους επόμενους μήνες.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
