Αναπτυξιακός νόμος: «Κόβονται» 141 επενδύσεις με ενισχύσεις 323 εκατ. ευρώ – Οι 119 αφορούν ξενοδοχεία

Στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Ανάπτυξης βρίσκονται 572 επενδυτικοί φάκελοι, ενώ προχωρά η απένταξη έργων που δεν ολοκληρώθηκαν και η διαδικασία ανάκτησης κρατικών ενισχύσεων

Αναπτυξιακός νόμος: «Κόβονται» 141 επενδύσεις με ενισχύσεις 323 εκατ. ευρώ – Οι 119 αφορούν ξενοδοχεία

Στην απένταξη 141 επενδυτικών σχεδίων, για τα οποία είχαν εγκριθεί κρατικές ενισχύσεις άνω των 323 εκατ. ευρώ, προχωρά το Υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς οι προβλεπόμενες επενδύσεις δεν υλοποιήθηκαν. Η συντριπτική πλειονότητα των φακέλων αφορά τον τουρισμό και συγκεκριμένα 119 ξενοδοχειακές επενδύσεις.

Η διαδικασία εντάσσεται στον έλεγχο παλαιότερων επιδοτήσεων του αναπτυξιακού νόμου του 2016, τον οποίο πραγματοποιεί η Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων, με στόχο την ανάκληση των ενισχύσεων για έργα που δεν ολοκληρώθηκαν και την ανάκτηση ποσών όπου είχαν πραγματοποιηθεί εκταμιεύσεις.

Ξενοδοχεία τα 119 από τα 141 επενδυτικά σχέδια

Από τους 141 φακέλους για τους οποίους κινείται η διαδικασία απένταξης:

  • 119 αφορούν τουριστικές επενδύσεις και ξενοδοχειακές μονάδες.
  • 12 αφορούν επιχειρήσεις μεταποίησης.
  • 10 αφορούν τον τομέα των υπηρεσιών.

Οι τουριστικές επενδύσεις αντιπροσωπεύουν περίπου το 84% των σχεδίων που οδηγούνται σε απένταξη.

Συνολικά, το υπουργείο εξετάζει 572 επενδυτικά σχέδια που είχαν ενταχθεί στον νόμο του 2016, με συνολικό επενδυτικό ύψος 1,59 δισ. ευρώ. Οι εγκεκριμένες κρατικές ενισχύσεις για τα συγκεκριμένα έργα ξεπερνούν τα 575,8 εκατ. ευρώ, μέσω επιχορηγήσεων και φορολογικών απαλλαγών.

Τι έχει γίνει με τα 150 εκατ. ευρώ του νόμου του 2004

Παράλληλα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, έχουν επιστρέψει στα δημόσια ταμεία 150 εκατ. ευρώ που συνδέονται με 191 επενδυτικά σχέδια του αναπτυξιακού νόμου του 2004, για τα οποία εκδόθηκαν αποφάσεις ανάκλησης.

Πρόκειται για διαφορετική ομάδα επενδύσεων από τις 141 που ελέγχονται τώρα στο πλαίσιο του νόμου του 2016.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται σε κάθε επενδυτικό φάκελο, με στόχο να ανακτηθούν οι ενισχύσεις που είχαν χορηγηθεί χωρίς να ολοκληρωθούν τα αντίστοιχα έργα.

«Έχουμε την πολιτική βούληση να βάλουμε τάξη, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα στα επενδυτικά σχέδια παλαιότερων Αναπτυξιακών Νόμων», ανέφερε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, διαμηνύοντας ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί μέχρι την ανάκτηση των οφειλόμενων ποσών.

Είχαν εντοπιστεί περιπτώσεις και στη Δυτική Ελλάδα

Η διαδικασία ανακλήσεων έχει απασχολήσει και τη Δυτική Ελλάδα. Όπως είχε αποκαλύψει η «Πελοπόννησος», σε προηγούμενο κύκλο ελέγχων είχε περιληφθεί επένδυση για συνεδριακό κέντρο στα Τσουκαλέικα της Πάτρας, με εγκεκριμένη επιδότηση 1,71 εκατ. ευρώ.

Για το έργο, που δεν ολοκληρώθηκε, είχε ζητηθεί η επιστροφή 332.000 ευρώ, τα οποία είχαν καταβληθεί, μαζί με τους προβλεπόμενους τόκους. Αντίστοιχα, στην Αμαλιάδα είχε εντοπιστεί ξενοδοχειακή επένδυση για την οποία είχε ζητηθεί η επιστροφή 679.300 ευρώ.

Οι συγκεκριμένες περιπτώσεις αφορούν προηγούμενες ανακλήσεις και δεν έχει ανακοινωθεί ότι περιλαμβάνονται στη νέα λίστα των 141 επενδυτικών σχεδίων.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη

Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.

Viber: +306909196125

Από το Δίκτυο