Δυτική Ελλάδα: 145 παραβάσεις για κράνος σε μία εβδομάδα – Δεύτερη πανελλαδικά

Μόνο η Αττική κατέγραψε περισσότερες παραβάσεις στους ελέγχους της Τροχαίας από τις 19 έως τις 25 Οκτωβρίου – Πάνω από 1.400 παραβάσεις σε όλη τη χώρα και πρόστιμα έως 350 ευρώ

Δυτική Ελλάδα: 145 παραβάσεις για κράνος σε μία εβδομάδα – Δεύτερη πανελλαδικά

Στη δεύτερη θέση πανελλαδικά ως προς τον αριθμό των παραβάσεων για μη χρήση κράνους βρέθηκε η Δυτική Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας για την εβδομάδα από τις 19 έως τις 25 Οκτωβρίου 2026. Στην περιοχή βεβαιώθηκαν 145 παραβάσεις, αριθμός που την κατατάσσει πίσω μόνο από την Αττική, όπου καταγράφηκαν 515.

Τα στοιχεία προέρχονται από την 69η εβδομάδα εφαρμογής της εκστρατείας «Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους», η οποία συνεχίζεται σε ολόκληρη τη χώρα, με ελέγχους σε οδηγούς και επιβάτες δικύκλων, καθώς και σε χρήστες ελαφρών προσωπικών ηλεκτρικών οχημάτων, όπως τα ηλεκτρικά πατίνια.

Η Δυτική Ελλάδα καταγράφει ελαφρώς περισσότερες παραβάσεις από την Κρήτη, όπου βεβαιώθηκαν 141, ενώ ακολουθούν η Θεσσαλία με 111 και η Θεσσαλονίκη με 110.

Η συγκεκριμένη κατάταξη αφορά τον απόλυτο αριθμό των παραβάσεων και όχι την αναλογία τους προς τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε κάθε περιοχή. Στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. δεν περιλαμβάνεται αναλυτική κατανομή των 145 παραβάσεων ανά Περιφερειακή Ενότητα, ώστε να προκύπτει πόσες καταγράφηκαν στην Αχαΐα, την Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία.

Πάνω από 16.800 έλεγχοι σε επτά ημέρες

Σε πανελλαδικό επίπεδο, οι αστυνομικές υπηρεσίες πραγματοποίησαν συνολικά 16.894 ελέγχους κατά το διάστημα 19 έως 25 Οκτωβρίου, βεβαιώνοντας 1.424 παραβάσεις.

Από αυτές, οι 1.335 αφορούσαν οδηγούς, μεταξύ των οποίων πέντε εργαζομένους σε υπηρεσίες διανομής, ενώ άλλες 89 παραβάσεις βεβαιώθηκαν σε επιβάτες.

Ειδικότερα, 795 παραβάσεις καταγράφηκαν σε οδηγούς δικύκλων, 88 σε επιβάτες δικύκλων και 540 σε οδηγούς ελαφρών προσωπικών ηλεκτρικών οχημάτων.

Η εκστρατεία περιλαμβάνει ελέγχους από τις Υπηρεσίες Τροχαίας, τα Αστυνομικά Τμήματα και τις Ομάδες Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων, με ιδιαίτερη έμφαση στους επαγγελματίες διανομείς, στους εργοδότες τους και στις επιχειρήσεις ενοικίασης δικύκλων.

Πρόστιμο 350 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για 30 ημέρες

Με τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, οι κυρώσεις για τη μη χρήση κράνους έχουν αυστηροποιηθεί.

Για τους οδηγούς δικύκλων προβλέπεται πρόστιμο 350 ευρώ και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 30 ημέρες. Οι ίδιες κυρώσεις ισχύουν και όταν ο οδηγός δεν μεριμνά για τη χρήση κράνους από τον επιβάτη του.

Ο επιβάτης δικύκλου που δεν φορά κράνος αντιμετωπίζει πρόστιμο 350 ευρώ, ενώ για τους οδηγούς ελαφρών προσωπικών ηλεκτρικών οχημάτων προβλέπεται πρόστιμο 30 ευρώ. Σε περιπτώσεις υποτροπής, οι ποινές αυξάνονται σημαντικά.

Η Ελληνική Αστυνομία επισημαίνει ότι στόχος της εκστρατείας δεν είναι αποκλειστικά η επιβολή προστίμων, αλλά η αλλαγή της οδηγικής συμπεριφοράς και η καθιέρωση της χρήσης πιστοποιημένου κράνους ως αυτονόητου μέτρου προστασίας.

Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν καθημερινά σε ολόκληρη τη χώρα, με την ΕΛ.ΑΣ. να υπενθυμίζει ότι η χρήση κράνους αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ασφάλεια οδηγών και επιβατών.

Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη

Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.

Viber: +306909196125

Από το Δίκτυο