ΜΚΟ «Παιδική Χαρά»: «Ή θα με ακούσεις ή δεν θα πάρεις τίποτα» – Η καταγγελία πατέρα για εικονικά εμβάσματα 50.000 ευρώ

Ο Παναγιώτης Θεοδωρίδης περιγράφει πώς η οργάνωση ανέλαβε έρανο για τη θεραπεία του παιδιού του, γιατί η συγκέντρωση χρημάτων διακόπηκε ξαφνικά και τις πιέσεις που, όπως καταγγέλλει, δέχθηκε από τον προφυλακισμένο Κωνσταντίνο Φιρινίδη.

ΜΚΟ «Παιδική Χαρά»: «Ή θα με ακούσεις ή δεν θα πάρεις τίποτα» – Η καταγγελία πατέρα για εικονικά εμβάσματα 50.000 ευρώ

Μια ακόμη μαρτυρία για τον τρόπο λειτουργίας της ΜΚΟ «Παιδική Χαρά» έρχεται στο φως, αποκαλύπτοντας όσα καταγγέλλει ότι βίωσε ένας πατέρας που προσπαθούσε να συγκεντρώσει χρήματα για τη θεραπεία του παιδιού του στο εξωτερικό.

Ο Παναγιώτης Θεοδωρίδης, μιλώντας το Σάββατο 7 Νοεμβρίου στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 5» του ΕΡΤnews, περιέγραψε πώς ήρθε σε επαφή με την οργάνωση, τη συνάντησή του με τον πρόεδρό της, Κωνσταντίνο Φιρινίδη, αλλά και τις πιέσεις που υποστηρίζει ότι δέχθηκε όταν εξέφρασε αντιρρήσεις για τον τρόπο ολοκλήρωσης του εράνου.

Σύμφωνα με την καταγγελία του, η οργάνωση επιχείρησε να παρουσιάσει τη συγκέντρωση χρημάτων ως επιτυχημένη, χρησιμοποιώντας τέσσερα εμβάσματα συνολικού ύψους 50.000 ευρώ, τα οποία, όπως υποστηρίζει, δεν αντιστοιχούσαν σε πραγματικές μεταφορές χρημάτων.

Η μαρτυρία έρχεται λίγες ημέρες μετά την προφυλάκιση του 37χρονου επικεφαλής της «Παιδικής Χαράς», ο οποίος κατηγορείται για σειρά αδικημάτων που συνδέονται με τη διαχείριση δωρεών προς την οργάνωση.

Από την αναζήτηση βοήθειας στον έρανο των 42.000 ευρώ

Η ιστορία του Παναγιώτη Θεοδωρίδη ξεκινά τον Ιούνιο του 2020, όταν η οικογένειά του αναζητούσε οικονομική στήριξη για τη θεραπεία του παιδιού του.

Όπως περιέγραψε, εκείνη την περίοδο πραγματοποιούσαν μικρότερους εράνους στην ευρύτερη περιοχή της Ροδόπης, προσπαθώντας να συγκεντρώσουν τα χρήματα που χρειάζονταν.

Μέσω αυτών των διαδικτυακών αναρτήσεων, σύμφωνα με τον ίδιο, εντοπίστηκαν από την αντιπρόεδρο της ΜΚΟ «Παιδική Χαρά», η οποία του πρότεινε να οργανωθεί μια μεγαλύτερη προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων.

Ο πατέρας αποδέχθηκε την πρόταση, ελπίζοντας ότι η δημοσιότητα θα βοηθούσε να καλυφθεί το κόστος της θεραπείας.

Τον Σεπτέμβριο του 2020 ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη για να συναντήσει τον Κωνσταντίνο Φιρινίδη. Η πρώτη του εντύπωση, όπως είπε, ήταν εκείνη ενός ανθρώπου που προέβαλλε ιδιαίτερα έντονα την οικονομική και κοινωνική του επιφάνεια, καθώς εμφανίστηκε με μεγάλο πούρο και μιλούσε συνεχώς στο τηλέφωνο.

Μετά τη συνάντηση, η διαδικτυακή εκστρατεία ξεκίνησε και ο πατέρας έστελνε φωτογραφίες και βίντεο από την καθημερινότητα του παιδιού του, ώστε να αναδειχθεί η ανάγκη οικονομικής βοήθειας.

Η οικογένεια επιδίωκε να μεταβεί στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας για θεραπεία, έχοντας υπολογίσει ότι θα χρειαζόταν περίπου 75.000 ευρώ.

Η συγκέντρωση χρημάτων προχωρούσε μέσω της ιστοσελίδας της «Παιδικής Χαράς», όπου ο Παναγιώτης Θεοδωρίδης παρακολουθούσε την πορεία των δωρεών.

Ωστόσο, στις 16 Οκτωβρίου 2020 διαπίστωσε ότι ο έρανος είχε διακοπεί, παρότι το ποσό που εμφανιζόταν να έχει συγκεντρωθεί ανερχόταν σε 42.000 ευρώ και δεν επαρκούσε για την κάλυψη των αναγκών.

Όταν ζήτησε εξηγήσεις, όπως υποστήριξε, έλαβε την απάντηση ότι η οργάνωση δεν πραγματοποιούσε εράνους μεγαλύτερης διάρκειας του ενός μήνα.

Τα τέσσερα εμβάσματα και το τελεσίγραφο που καταγγέλλει ο πατέρας

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Θεοδωρίδη, μετά τη διακοπή του εράνου ο Κωνσταντίνος Φιρινίδης του πρότεινε έναν τρόπο με τον οποίο θα εμφανιζόταν ότι είχε συγκεντρωθεί ολόκληρο το επιθυμητό ποσό.

Όπως ανέφερε, στο ήδη συγκεντρωμένο ποσό των 42.000 ευρώ θα προστίθεντο άλλα 3.000 ευρώ, ενώ επιπλέον 50.000 ευρώ θα παρουσιάζονταν μέσω τεσσάρων εμβασμάτων των 12.500 ευρώ.

Ο πατέρας υποστηρίζει ότι τα συγκεκριμένα εμβάσματα είχαν δημιουργηθεί ως αποδεικτικά συναλλαγών, χωρίς όμως να πραγματοποιηθούν οι αντίστοιχες μεταφορές χρημάτων.

Σκοπός, σύμφωνα πάντα με την περιγραφή του, ήταν να εμφανιστεί δημόσια ότι ο έρανος είχε ολοκληρωθεί επιτυχώς με συνολικό ποσό 95.000 ευρώ.

Ο ίδιος αντιλήφθηκε ότι υπήρχε πρόβλημα και εξέφρασε τις αντιρρήσεις του στον επικεφαλής της οργάνωσης.

Η απάντηση που καταγγέλλει ότι έλαβε ήταν ένα τελεσίγραφο: είτε θα ακολουθούσε τις οδηγίες του είτε δεν θα λάμβανε χρήματα από την προσπάθεια που είχε προηγηθεί.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα είπε στην ΕΡΤ, ο Κωνσταντίνος Φιρινίδης τον προειδοποίησε ότι, εάν συνέχιζε να διαμαρτύρεται, θα διέκοπτε τη διαδικασία και θα επέστρεφε τα χρήματα στους δωρητές.

Ο Παναγιώτης Θεοδωρίδης περιέγραψε ότι αισθανόταν παγιδευμένος, καθώς η υγεία του παιδιού του αποτελούσε την απόλυτη προτεραιότητά του και η οικογένεια είχε ήδη προχωρήσει στον σχεδιασμό της θεραπείας.

Όπως εξήγησε, γνώριζε ότι ο τρόπος με τον οποίο προτεινόταν να παρουσιαστεί ο έρανος ήταν προβληματικός, αλλά φοβόταν πως μια άρνησή του θα έθετε σε κίνδυνο την οικονομική βοήθεια που προσπαθούσε να εξασφαλίσει.

Η καταγγελία του προσθέτει μια ακόμη διάσταση στην υπόθεση, καθώς θέτει ερωτήματα όχι μόνο για τη διαχείριση των δωρεών, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονταν στους δωρητές τα αποτελέσματα των εράνων.

Ο Κωνσταντίνος Φιρινίδης κρίθηκε προφυλακιστέος στις 5 Νοεμβρίου, μετά την απολογία του ενώπιον των δικαστικών Αρχών της Θεσσαλονίκης. Αντιμετωπίζει κατηγορίες, μεταξύ άλλων, για απάτη, υπεξαίρεση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Η ευρύτερη έρευνα αφορά φερόμενη υπεξαίρεση δωρεών ύψους περίπου 2,9 εκατομμυρίων ευρώ, που είχαν συγκεντρωθεί στο όνομα της οικονομικής ενίσχυσης παιδιών με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η προφυλάκισή του δεν συνιστά καταδίκη, ενώ οι ειδικότερες καταγγελίες του Παναγιώτη Θεοδωρίδη παραμένουν αντικείμενο διερεύνησης.

Η νέα μαρτυρία αναδεικνύει την εξαιρετικά ευάλωτη θέση στην οποία μπορεί να βρεθεί μια οικογένεια όταν η πρόσβαση στη θεραπεία του παιδιού της εξαρτάται από δωρεές και από τη διαχείρισή τους από τρίτους.

Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη

Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.

Viber: +306909196125

Από το Δίκτυο