Εφιάλτης επί 4: Τέλος στα παιχνίδια με την πανδημία

Το κύριο άρθρο της «Π»

Ο ΑΡΙΘΜΟΣ των κρουσμάτων του εν εξελίξει κύματος της πανδημίας είναι ασύλληπτος. Αρκεί να θυμηθούμε ότι θεωρούσαμε εφιάλτη τα 5.000 κρούσματα. Και τώρα πάμε για τετραπλασιασμό σε ημερήσια βάση επ’ αόριστον.

ΠΡΟΣ ΤΟ παρόν φαίνεται, ωστόσο, ότι τα πράγματα από κλινική άποψη είναι αναλόγως θετικά: Η νέα παραλλαγή δεν συνοδεύεται από παράλληλη αύξηση κρουσμάτων που παρουσιάζουν σοβαρό ιατρικό ενδιαφέρον. Αλλά ποιος μπορεί να πάρει όρκο ότι αυτή θα είναι σταθερά η κατάσταση; Ο κορονοϊός απέδειξε ότι έχει πολλά ποδάρια.

ΥΠΟ ΤΙΣ συνθήκες αυτές, κανείς δεν μπορεί να παίζει με την πανδημία. Ούτε η Πολιτεία, ούτε η αντιπολίτευση, ούτε κανένας. Οχι, δεν ξέρουμε ποια είναι τα κατ’ εξοχήν ενδεικνυόμενα μέτρα. Ναι, ενδεχομένως κάποιες αποφάσεις να αποδειχθούν σύντομα υπερβολικές και θα πρέπει να αναθεωρηθούν. Αλλά το βέβαιο είναι ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε τον κορονοϊό να αποφασίζει και εμείς να τρέχουμε από πίσω του.

 

ΓΡΑΦΙΚΟΙ ΜΕΝ, ΑΛΛΑ…

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ της «Π» υπενθυμίζει ότι, ήδη από το περασμένο καλοκαίρι, συγκεκριμένοι και επώνυμοι αντιεμβολιαστικοί πυρήνες προέβαιναν σε ανοιχτές υβριστικές και απειλητικές φραστικές επιθέσεις σε βάρος των θεσμικών παραγόντων της ελληνικής Πολιτείας, παίρνοντας πλέον την πανδημία σαν αφορμή για να καμουφλάρουν την προφανή αντιδημοκρατική και αντισυστημική τους προαίρεση.

ΣΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ αυτές δεν δόθηκε ιδιαίτερη σημασία. Αντιμετωπίστηκαν ως γραφικές περιπτώσεις, αλλά ήδη από την περίοδο «της Αγανάκτησης» του 2011 όπως και από τα εκκωφαντικά γεγονότα του Καπιτωλίου στις ΗΠΑ ξέρουμε ότι και η γραφικότητα μπορεί να πυροδοτήσει βόμβες υπό ορισμένες περιστάσεις.

ΤΕΤΟΙΑ φαινόμενα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ανοιχτό πνεύμα και προνοητικότητα από τις πολιτικές και τις δικαστικές αρχές. Παραχαϊδεύτηκαν κάποιοι.