ΕΠΟΧΗ covid: Υπάρχει ελπίδα; «Η Ελπίδα θα γίνει Δημιουργία»

ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΛΩΤΑ *

H τελευταία χρονιά ήταν μια επώδυνη δοκιμασία για όλους. Χαρακτηρίστηκε από κοινωνική αποστασιοποίηση, έκδηλο φόβο, ανεργία, οικονομική αποσάθρωση και ψυχική αποτελμάτωση. Είμαι εδώ μπροστά στον υπολογιστή αναλογιζόμενος πως το κείμενό μου θα το διαβάσουν άνθρωποι της διπλανής πόρτας που η πανδημία τούς ρήμαξε.

Αυτό με κάνει να αισθάνομαι πιο βαριές τις λέξεις. Δεν νιώθω την ανάγκη όμως να καλλιεργήσω και εγώ συναισθήματα θυμού μέσα από τη γραφή μου και δεν θα το κάνω. Μάλλον είμαι φύσει αισιόδοξος άνθρωπος και θέλω να ελπίζω. Μία πρόκληση των καιρών είναι η ελπίδα να γίνει ιδέα , η ιδέα πράξη και η πράξη δημιουργία. Δύσκολο εγχείρημα για μια κοινωνία στα όριά της. Για να πραγματωθεί, χρειάζεται να κάνουμε ένα βήμα μπροστά εμείς και ένα αυτοί. Ποιοι είναι αυτοί όμως θα αναρωτηθείτε;

Αυτοί είναι, όποιον θεωρούμε υπεύθυνο, όποιον αξιολογούμε πως απέτυχε, πως έδρασε με εμπάθεια, όποιον έχουμε στοχοποιήσει. Δικαιολογημένα ίσως, αδικαιολόγητα από την άλλη, δεν είναι η ώρα του ταμείου. Θα γίνει για όλους, πάντα συμβαίνει, και η ιστορία θα είναι αυστηρή. Δεν υπάρχουν, όμως, περιθώρια εσωστρέφειας. Τώρα το μεγαλείο του λαού φαίνεται από την προτεραιοποίηση των σκέψεων του και των επιλογών του. Τα βήματα που πρέπει να περπατήσουμε είναι στο δρόμο της εθνικής συνεννόησης και της απρόσκοπτης συνεργασίας. Πρέπει να αφήσουμε πίσω ό,τι μας χωρίζει και να διαβούμε το δύσβατο μονοπάτι της ανάκαμψης.

Μεγάλη ευθύνη στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου αδιαμφισβήτητα φέρει και το σύνολο του πολιτικού κόσμου. Η υπέρβαση που ζητώ ξεπερνά τα μικρά κομματικά περιθώρια και τα ισχνά αντανακλαστικά της αποδοχής της αντίθετης πολιτικής πρότασης. Οι ρόλοι πρέπει να είναι αποσαφηνισμένοι αλλά η διάθεση συνέργειας, για να βγούμε στο ξέφωτο, είναι αίτημα των στιγμών. Μια νίκη για τη δημοκρατία θα είναι  η αντιπολίτευση να χειροκροτήσει μια νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης και η κυβέρνηση να νομοθετήσει μια πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης.

Τότε η Ελπίδα θα έχει γίνει δημιουργία. Τότε η Ελλάδα θα έχει βρει το δρόμο της.

* Ο Δρ. Παναγιώτης Πλώτας είναι Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών.