Αχαΐα: Συνεχίζει η επέλαση του ιού – Βράζουν οι γειτονιές της Πάτρας

Δεν πέφτουν κάτω από 20 οι διακομιδές ασθενών με κορονοϊό που γίνονται σχεδόν σε κάθε εφημερία του ΠΓΝΠ και του «Αγίου Ανδρέα».

Χθες, νοσηλεύονταν στα δύο νοσοκομεία 218 ασθενείς εκ των οποίων οι 35 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ. Η περιοχή μας χθες κατέγραψε 108 νέα κρούσματα ενώ δεκάδες ήταν οι ασυμπτωματικοί που εντοπίστηκαν κατά τους τυχαίους ελέγχους της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας και του ΕΟΔΥ στο κέντρο και σε γειτονιές της Πάτρας.    

Οι σταθερά υψηλοί αριθμοί δείχνουν ότι ο κορονοϊός συνεχίζει την επέλασή του στην κοινότητα της Αχαΐας. Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόρδας εκτιμά ότι η ίδια εικόνα θα επικρατεί πιθανόν μέχρι τα τέλη Απριλίου.    

«Τουλάχιστον για 15 ημέρες ακόμα θα βρισκόμαστε υπό καθεστώς πίεσης» ανέφερε ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης προσθέτοντας ότι: «Είμαστε σταθερά ψηλά σε κρούσματα και νοσηλείες. Το ισοζύγιο μεταξύ εξιτηρίων και εισαγωγών βρίσκονται σε μία ισορροπία κι έτσι μπορούμε και καλύπτουμε πλήρως όλες τις ανάγκες που προκύπτουν για νοσηλεία».

ΟΙ ΝΟΣΗΛΕΙΕΣ

Στο ερώτημά μας εάν υπάρχουν ανάγκες για ανάπτυξη επιπλέον κλινών ο κ. Καρβέλης μας απάντησε: «Ο Σχεδιασμός που έχουμε κάνει καλύπτει τις ανάγκες που υπάρχουν. Φαίνεται ότι περάσαμε το τεστ αντοχής. Δεν έχει μείνει κανένας συμπολίτης μας αβοήθητος και έχουμε κάνει πρόβλεψη και για επέκταση κλινών αν το απαιτήσουν οι συνθήκες. Οτι έχουμε πετύχει το οφείλουμε στο ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλων ειδικοτήτων προσωπικό που ανταποκρίνεται σε κάθε ανάγκη που προκύπτει. Τους οφείλουμε συγχαρητήρια και πολλές ευχαριστίες. Σε αυτούς οφείλουμε όλες αυτέ στις ζωές των συνανθρώπων μας που έχουμε κερδίσει».     

Χθες, στις Κλινικές Κορονοϊού του ΠΓΝΠ νοσηλεύονταν 106 ασθενείς, ένα παιδάκι στην Παιδιατρική Κλινική και 27 στη ΜΕΘ. Στον «Αγιο Ανδρέα» νοσηλεύονταν 76 ασθενείς στις Κλινικές Κορονοϊού και 8 στη ΜΕΘ.

«Είναι ο απόλυτος καθρέφτης της εικόνας που επικρατεί στην κοινότητα. Δυστυχώς, οι συνεχείς εκκλήσεις μας προς τους συμπολίτες μας για εφαρμογή των μέτρων δεν εισακούστηκαν και σήμερα εισπράττουμε τους καρπούς της ασυδοσίας» προσθέτει ο κ. Καρβέλης.

ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ

Με πρωτοβουλία της Διοίκησης της 6ης ΥΠΕ και του ΕΟΔΥ συνεχίζονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε περιοχές εκτός του κέντρου της πόλης μας. Στόχος της Διοίκησης της 6ης ΥΠΕ είναι ο εντοπισμός των ασυμπτωματικών ασθενών. Χθες, διενεργήθηκαν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις Εργατικές Κατοικίες των Ζαρουχλείκων όπου ήταν παρών και ο κ. Καρβέλης. Η συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής ήταν μεγάλη καθώς ο αριθμός των δειγμάτων που ελήφθησαν άγγιξε τα 280 από τα οποία τα 11 ήταν θετικά.  

Επίσης, χθες στο σταθμό ελέγχου του Επιμελητηρίου ελέχθησαν 211 πολίτες και εντοπίστηκαν 11 θετικοί.   

Σήμερα θα διενεργηθούν έλεγχοι στις Εργατικές Κατοικίες της Εγλυκάδας και στην Ανθούπολη, στην οδό Πανεπιστημίου, στο ύψος της Δ/νσης Τροχαίας.

3.232 ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ – 755 ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΟΙ  

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν χθες ήταν 3.232.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 70. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 755 (65,4% άνδρες).

Η ενδιάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η ενδιάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη.

Οι περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα χθες ήταν οι εξής:    

1.097 στην ΠΕ Αθηνών.

215 στην ΠΕ Πειραιώς.

383 στην ΠΕ Θεσσαλονίκης.

108 στην ΠΕ Αχαΐας.

35 στην ΠΕ Βοιωτίας.

27 στην ΠΕ Ηλείας.

33 στην ΠΕ Ημαθίας.

59 στην ΠΕ Ηρακλείου. 

24 στην ΠΕ Ιωαννίνων.

28 στην ΠΕ Καβάλας.

25 στην ΠΕ Καρδίτσας.

107 στην ΠΕ Κοζάνης.

27 στην ΠΕ Κορινθίας.

83 στην ΠΕ Λάρισας.  

28 στην ΠΕ Μαγνησίας.

69 στην ΠΕ Πέλλας.

71 στην ΠΕ Σερρών.

23 στην ΠΕ Χαλκιδικής.

32 στην ΠΕ Χανίων.

Της Μαρίνας Ριζογιάννη

rizogianni@pelop.gr