Rafale – Ελλάδα: Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος και Γιώργος Νταβρής μιλούν στην «Π» για τη σημασία της προμήθειας

Ο τ. υπουργός Αμυνας Σπ. Σπηλιωτόπουλος και ο τ. βουλευτής – πτέραρχος εα Γ. Νταβρής, έχοντες τεράστια εμπειρία από την Ελληνική Αεροπορία, εξηγούν στην «Π» τι προσφέρουν στη χώρα τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale.

Rafale

Το ρολόι έγραφε 10.25 ώρα Ελλάδος όταν τα έξι Rafale απογειώθηκαν από το Ιστρ της Γαλλίας με προορισμό την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα. Σχεδόν δυόμιση ώρες αργότερα, στις 12.44, οι πιλότοι των έξι γαλλικών μαχητικών άκουσαν το μήνυμα του πύργου ελέγχου: ««Γεράκι red καλωσορίσατε στο σπίτι σας, καλές προσγειώσεις πάντα με ασφάλεια». Αυτό ήταν, η Ελλάδα από χθες το μεσημέρι ενίσχυσε σημαντικά την αεράμυνά της στέλνοντας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, καθιστώντας την Ελληνική Αεροπορία σε μία από τις ισχυρότερες στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο ενώ σφραγίζει την αμυντική συμπαράταξη Ελλάδας-Γαλλίας.

Τα πρώτα 6 από τα συνολικά 24 υπερσύγχρονα μαχητικά Rafale εντάχθηκαν στη δύναμη της Πολεμικής Αεροπορίας και σταδιακά θα προωθηθούν στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της, αφού προηγηθεί η απαραίτητη εκπαίδευση του προσωπικού. Τα υπόλοιπα Rafale θα έρθουν στην χώρα μας σε δύο φάσεις: Τα επόμενα 6 αναμένονται στα τέλη του χρόνου και η παραγγελία θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2023.

Λίγα λεπτά πριν προσγειωθούν στην Τανάγρα, τα έξι Rafale έδειξαν ένα μικρό μέρος των δυνατοτήτων τους, με τους Ελληνες πιλότους να πετούν πάνω από τον Αττικό ουρανό και την Ακρόπολη. Μετά την προσγείωση στην 114 Πτέρυγα Μάχης, τα αεροσκάφη πέρασαν κάτω από αψίδα νερού και κατευθύνθηκαν στο χώρο μπροστά από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία όπου τα πληρώματα τους αποβιβάστηκαν. Ακολούθησε η ανάκρουση του εθνικού ύμνου και ο καθιερωμένος αγιασμός.

ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: «ΤΡΙΠΛΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΝΑ ΑΠΟΓΕΙΩΘΟΥΝ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ»

Rafale

Ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος.

Ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος σχολιάζει σήμερα στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» τη σημασία της προμήθειας των Rafale, αλλά και τι θα προσφέρουν στη χώρα μας:

«Αυτά τα αεροπλάνα ενισχύουν την αποτελεσματικότητα της αεροπορίας μας. Σε συνδυασμό με όσα έχουμε ήδη, το υπάρχον οπλοστάσιο και ασφαλώς το υψηλό επίπεδο των πιλότων μας είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί η αεροπορία. Προφανώς, η συγκεκριμένη προμήθεια προκαλεί “πόνο” στην απέναντι πλευρά. Η δική τους αεροπορία αδυνατούσε να τα βγάλει πέρα με τους Ελληνες πιλότους. Με τις επιπλέον δυνατότητες που προσφέρουν τα νέα οπλικά συστήματα, η ζωή τους γίνεται ακόμα πιο δύσκολη. Οι όποιες παρανομίες σκόπευαν να κάνουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο, θα κοπούν. Πλέον, θα κάνουν διπλές και τριπλές σκέψεις για να απογειωθούν μαχητικά για υπερπτήσεις στο Αιγαίο».

ΝΤΑΒΡΗΣ: «ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΗ ΙΣΧΥΣ»

Rafale

Ο πρώην βουλευτής και πτέραρχος ε.α. Γιώργος Νταβρής.

Για το θέμα της προμήθειας, η «Π» ζήτησε μία ακόμα άποψη ενός ανθρώπου που γνωρίζει καλά τα ζητήματα αεράμυνας της χώρας. Ο πρώην βουλευτής και πτέραρχος ε.α. Γιώργος Νταβρής εξηγεί: «Τα Rafale αλλάζουν άρδην το σκηνικό. Πρόκειται για ένα στρατιωτικό εργαλείο που θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος της πολεμικής αεροπορίας. Η απόκτησή τους μας βάζει σε σωστή διαδρομή και αυξάνει δραματικά την αποτρεπτική ισχύ της χώρας. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη, όταν θα διασυνδέονται και θα επιχειρούν μαζί με τα οσονούπω αναβαθμισμένα F-16 Viper, θα δημιουργούν ένα αίσθημα συντριπτικής υπεροχής έναντι της τουρκικής πλευράς. Ενώ, μην ξεχνάμε πως τα σύγχρονα οπλικά συστήματα των Rafale δεν έχουν μόνο αμυντικές δυνατότητες, αλλά μπορούν να προσβάλλουν και στόχους ακόμα και 400 χιλιόμετρα μακριά! Θέλω να σταθώ όμως στο μήνυμα που στέλνει μία συμβολική εικόνα: Η εικόνα των Rafale πάνω από την Ακρόπολη. Η Ελλάδα δεν είναι μια επιθετική χώρα, όμως με την ελληνογαλλική συμμαχία ενισχύονται οι αρχές της ελευθερίας και του πολιτισμού, ενώ την ίδια στιγμή η Τουρκία δείχνει πως βρίσκεται στην αντίθετη κατεύθυνση».