Η γνήσια προοδευτική κατεύθυνση

ΠΕΡΑΣΕ στην ιστορία μια ακόμα διοργάνωση στο πλαίσιο του θεσμού των Προσώπων της Χρονιάς που καθιέρωσε η «Π» πριν μια οκταετία.

Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ έδειξε για μια φορά ακόμα ότι έχει αναπτύξει τη δυναμική της σε διάφορες κατευθύνσεις, υπηρετώντας αξίες, φιλοδοξίες, οραματισμούς που άλλοτε πράγματι υπηρετούνται από τους κρατικούς και αυτοδιοικητικούς μηχανισμούς, άλλοτε σκαλώνουν σ’ αυτούς, και άλλοτε αυτονομούνται, προσπερνώντας την ενεργό πολιτική.

Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ μπορεί να τρέξει, και σε αρκετές περιπτώσεις το κάνει ήδη, γρηγορότερα από τους πολιτικούς φορείς και να τους ρυμουλκήσει σε γόνιμες τροχιές.

ΑΥΤΟ είναι ένα υγιές φαινόμενο. Αλλά επειδή η μάχιμη πολιτική δεν τρέφει πάντα υγιείς αντιλήψεις, αρκετά συχνά αποφεύγει όσα δεν μπορεί να ελέγξει.

ΣΕ ΚΑΘΕ περίπτωση, είναι αναγκαίος ο συγχρονισμός του βηματισμού. Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη εποχή, έχουμε στη διάθεσή μας εργαλεία που επιτρέπουν τη δικαίωση των ιδιωτικών πρωτοβουλιών. Αυτό που δεν έχουμε, είναι το δικαίωμα να κλοτσάμε ευκαιρίες και να στερούμε οξυγόνο στα ελπιδοφόρα κοινωνικά κύτταρα.

ΕΙΝΑΙ, εξάλλου, πολύ σημαντική η διαπίστωση ότι η περιφέρεια, Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία, η οποία μπορεί να κινηθεί σαν μια ενότητα, με καταργημένα τα αναχρονιστικά και κενά νοήματος σύνορα, είναι σε θέση να αυτενεργήσει παραγωγικά και να μειώνει διαφορές και αποκλίσεις από άλλες, παραδοσιακά προπορευόμενες κεντρικές περιοχές.

ΑΥΤΟ το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο στο πεδίο της καινοτομίας, του επιχειρείν, της εκπαίδευσης αλλά και του αθλητισμού, εξαιρουμένων των αθλημάτων μαζικής απήχησης.

Η «Π» καμαρώνει που διατηρεί τον καταλυτικό ρόλο που διεκδίκησε, σαν ιστορικός, καταξιωμένος κοινωνικός πυλώνας, αναδεικνύοντας τις πτυχές αυτές. Την πραγματική ζωή στην περιφέρειά μας.

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ η γνήσια προοδευτική κατεύθυνση όπως την αντιλαμβανόμαστε εδώ, στον οργανισμό της Μαιζώνος 206. Και που δεν την αντιλαμβανόμαστε μόνο εμείς.