Πάτρα: Ο Δήμος ζητά αλλά δεν καλύπτεται

Ολο και περισσότερες θέσεις αδειάζουν στις δημοτικές υπηρεσίες χωρίς να αναπληρωθούν

Πάτρα

Πιο επιτακτική από ποτέ έχει γίνει η ανάγκη αναπλήρωσης των κενών στον Δήμο Πατρέων. Το 2015 η δημοτική αρχή είχε ζητήσει 551 μόνιμες προσλήψεις, ενώ για το 2022 που ζητήθηκαν 12 προσλήψεις για την κάλυψη συνταξιοδοτηθέντων υπαλλήλων καλύφθηκαν μόνο τέσσερις θέσεις!

Με 436 λιγότερους εργαζόμενους βρέθηκε σε διάστημα λιγότερο του ενός μήνα ο Δήμος Πατρέων λόγω των δύο αποφάσεων του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για τα αιτήματα παράτασης που είχαν καταθέσει οι 147+289 εργαζόμενοι σε Κοινωφελή προγράμματα εργασίας του ΟΑΕΔ και προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στην πόλη μας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Τα αιτήματα για παράταση εργασίας των εν λόγω εργαζομένων δεν βρήκαν θετική ανταπόκριση από το δικαστήριο, με αποτέλεσμα να μείνουν άνεργοι οι 436 υπάλληλοι αλλά και να αποδεκατιστούν οι υπηρεσίες του Δήμου, μέχρι τουλάχιστον να ενεργοποιηθεί το επόμενο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για Κοινωφελή Εργασία, για το οποίο ξεκίνησε η κατάθεση αιτήσεων από ενδιαφερόμενους χθες το μεσημέρι και θα προσληφθούν σε όλη τη χώρα 25.000 άνεργοι.

ΘΕΣΕΙΣ
Μέχρι τότε όμως, οι υπηρεσίες του Δήμου θα παραμείνουν αποδεκατισμένες, ενώ αυτή τη στιγμή ο Δήμος Πατρέων έχει 1.042 εργαζόμενους, μόνιμους και αορίστου χρόνου. Τα τελευταία χρόνια έχει εξηγήσει η δημοτική αρχή πως ακόμα και με τους επιπλέον 436 των κοινωφελών προγραμμάτων – που σήμερα δεν εργάζονται – υπήρχε πρόβλημα για την αντιμετώπιση των καθημερινών εργασιών που καλούνται να φέρουν σε πέρας οι υπηρεσίες.

ΑΙΤΗΜΑΤΑ
Από τον πρώτο κιόλας χρόνο της δημοτικής αρχής Πελετίδη το 2015, είχε ζητηθεί με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου η κάλυψη 551 θέσεων μόνιμου προσωπικού για τις ανάγκες του Δήμου, ενώ από τότε οι ανάγκες έχουν αυξηθεί λόγω των πολλών συνταξιοδοτήσεων.

ΟΥΤΕ ΟΙ 12
Επιπλέον, τον Ιούλιο του 2021, το δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας στην ετήσια κατάθεση αιτήματος για την κάλυψη οργανικών θέσεων, ο Δήμος της Πάτρας ζήτησε 12 εργαζόμενους. Σε αυτό το αίτημα συμπεριλήφθηκε μόνο η κάλυψη των οργανικών θέσεων που αναμένεται να αδειάσουν εντός 2022 λόγω συνταξιοδοτήσεων. Από αυτές τις 12 θέσεις που ζήτησε ο Δήμος της Πάτρας εγκρίθηκαν μόνο οι τέσσερις από το Υπουργείο Εσωτερικών σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η «Π».

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ
Και για να γίνει πιο αντιληπτό ποιες θέσεις εργαζομένων που συνταξιοδοτούνται δεν καλύπτονται με νέους, στη λίστα του αιτήματος του Δήμου Πατρέων βρισκόταν ένας πολιτικός μηχανικός, ένας λογιστής, ένας μηχανολόγος μηχανικός, ένας περιβαλλοντολόγος, ένας πληροφορικάριος, ένας μηχανοδηγός, ένας τεχνικός ασφαλτικών κ.ά. Δηλαδή εργαζόμενοι σε θέσεις που λύνουν προβλήματα καθημερινότητας, είτε εκτελώντας εργασίες στον δρόμο, είτε παρέχοντας υπηρεσίες στο κοινό.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
Η δημοτική αρχή κάλεσε όλους τους εργαζόμενους και τους συμβασιούχους να ανταποκριθούν στο κοινό κάλεσμα των 5 Εργατικών Κέντρων της περιοχής μας και να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της 26ης Φεβρουαρίου, στις 11:30, στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας.