Κρίσιμη περίοδος, άρα καιρός για Καρναβάλι

Το κύριο άρθρο της «Π»

ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ έχει εκδηλωθεί ακήρυκτος πόλεμος που μπορεί να πάρει διαστάσεις σύρραξης ευρείας κλίμακας. Η Τουρκία εκδηλώνει απειλητικές διαθέσεις κατά της χώρας. Η πανδμημία επιμένει. Οι αυξήσεις του ρεύματος και η κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα έβαλαν φωτιά στις τιμές. Και εμείς τι κάνουμε; Αυτό που επιβάλλουν οι περιστάσεις. Μπαίνουμε στο πανηγυρικό τελευταίο 15ήμερο του Πατρινού Καρναβαλιού.

ΟΧΙ, η παράγραφος που διαβάσατε δεν έχει περιπαικτικό χαρακτήρα. Πηγάζει από τις ακατάβλητες τοπικές παραδόσεις και ερμηνεύει σε μεγάλο βαθμό το δημόσιο αίσθημα.

Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ δοκιμάστηκε εκτεταμένα και βαριά από την υγειονομική συγκυρία και τις επιπτώσεις της. Σαν να μην έφτανε αυτή, ενέσκηψαν και οι άλλες περιστάσεις να οξύνουν τη δοκιμασία και να βαρύνουν το κλίμα. Ο κόσμος δικαιούται να ζητά μια ανάσα, μια διέξοδο. Το Καρναβάλι έρχεται σαν μια ιδανική τομή στον χρόνο και τις δυσκολίες, να προτείνει μια ευεργετική, θεραπευτική περίοδο αμεριμνησίας, χαλάρωσης και ψυχαγωγίας. Η οποία θα αποφέρει μεγάλη τόνωση στην τοπική οικονομία, παράμετρος με πολύ μεγάλη σημασία στους καιρούς που διανύουμε.

ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ που λαμβάνουμε είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά, με την ανέλπιστη συνδρομή του καιρού, ο οποίος φαίνεται ότι αποτελέσει καλό αγωγό στις υπαίθριες δραστηριότητες της Τσικνοπέμπτης, που θα αποτελέσει μέρα- σταθμό μετά από μακρά περίοδο πίεσης για την κοινωνία και τα επαγγέλματα.

ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΜΕ χωρίς δισταγμούς τη διάθεση αυτή, σε πείσμα των περιστάσεων. Αυτό ήταν πάντα το Πατρινό Καρναβάλι: Δεν ζητούσε την άδεια από τη γενικότερη επικαιρότητα για να ρίξει μαγική σκόνη στην πόλη, τον πληθυσμό της, τους επισκέπτες της, σε «νέους, γέρους και παιδιά» του θυμόσοφου, επιτυχημένου και ανθεκτικού στίχου.

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ με χαμόγελο και χωρίς ενδοιασμούς και ενοχές. Το Καρναβάλι μας ζητά τα δικαιώματά του.