Αχαΐα: Τσικνοπέμπτη με προφυλάξεις! – Τσικνίζουμε…αλλά μην «καούμε» λένε γιατροί στην «Π»

Το αδιαχώρητο αναμένεται να γίνεται σήμερα στην Πάτρα λόγω Τσικνοπέμπτης και γι΄ αυτόν τον λόγο η προσοχή από όλους μας είναι πιο απαραίτητη από άλλες φορές. Οι ειδικοί προτρέπουν τους πολίτες να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας από τον Covid-19.

Τσικνοπέμπτη Φωτογραφία αρχείου

Τέτοια εποχή περίπου το 2020 είχαμε αρχίσει να καταλαβαίνουμε ότι κάτι δεν πάει καλά. Οτι αυτός ο μυστηριώδης (και τότε και τώρα) «ιός της Κίνας», όπως αρέσκετο να τον αποκελεί χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ερχόταν με άγριες διαθέσεις από την άλλη άκρη του κόσμου.

Και κάπως έτσι δεν γιορτάσαμε τελικά το Καρναβάλι προ διετίας (τουλάχιστον επισήμως…), ενώ το ίδιο συνέβη και πέρσι και φυσικά το ίδιο θα γίνει και φέτος, έστω κι αν όλα δείχνουν ότι, αν δεν προκύψει φυσικά κάποια νέα απόκοσμη μετάλλαξη του Covid-19 (από αυτές που θα ζήλευαν και οι δημιουργοί των κόμικς της «Marvel»), θα τον ξεφορτωθούμε μια κι έξω τον ιό, τόσο από τη ζωή, όσο και από την καθημερινότητά μας.

Η Τσικνοπέμπτη του 2020 τη γλίτωσε ξόφαλτσα από το… κορωνοτσουνάμι το οποίο ήρθε σταδιακά στην χώρα μας, όμως πέρσι δεν καταφέραμε να τσικνίσουμε (ή τουλάχιστον να τσικνίσουμε φανερά και στον βαθμό που συνηθίζεται στα μέρη μας εδώ και 10ετίες). Οπως καταλαβαίνετε, η σημερινή ημέρα θα θυμίσει εποχές 2019 και πίσω, με ό,τι αυτό συνεπάγεται!
Αυτό τουλάχιστον λένε τα δεδομένα, οι προμήθειες των καταστημάτων, οι προκρατήσεις τραπεζιών στα εστιατόρια, τα ψώνια στα σούπερ μάρκετ, οι ετοιαμασίες σε καφετέριες, ψησταριές και ζαχαροπλαστεία, κ.ο.κ.
Ας μην ξεγελιόμαστε όμως!

Ο ιός υπάρχει εκεί έξω και θα πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεχτικοί. Κι αυτό δεν το λέμε μόνον εμείς, το λένε οι ειδικοί, οι επιστήμονες και οι γιατροί που εξακολουθούν να παραμένουν στους προμαχώνες, αντιμετωπίζοντας στην πρώτη γραμμή της μάχης την πανδημία, ακόμη και τώρα που όλα δείχνουν ότι ο ιός εξασθενεί.

Η εφημερίδα «Πελοπόννησος » ζήτησε συμβουλές από δυο γνωστούς γιατρούς της περιοχής μας, τον Νίκο Καραντζά, πνευμονολόγο-φυματιολόγο και μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και τον Παναγιώτη Πλώτα, επίκουρο Καθηγητή Γενικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, για το πώς θα πρέπει να… γιορτάσουμε σήμερα. Και η κοινή απάντηση και των δυο ανδρών μπορεί να συνοψιστεί σε δύο μόνον λέξεις: «Με ρέγουλο!». Το γράψαμε κάπως λαϊκά για να το εμπεδώσουν οι αναγνώστες μας, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Ναι στη διασκέδαση αλλά – το ξαναγράψουμε – με ρέγουλο!

Ν. ΚΑΡΑΝΤΖΑΣ: «ΟΧΙ ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΕΝΑΓΚΑΛΙΣΜΟΥΣ»
«Φυσικά και μπορούμε να διασκεδάσουμε, όμως αυτό θα πρέπει να γίνει με πολύ μεγάλη προσοχή, τηρώντας όλα τα μέτρα πρόληψης, προστασίας και ατομικής υγιεινής». Αυτή ήταν η απάντηση που μας έδωσε ο Νίκος Καραντζάς στην ερώτηση που του απευθύναμε για το αν μπορούμε τελικά σήμερα να… τσικνίσουμε!

Τσικνοπέμπτη

Ο Νίκος Καρατζάς

«Ολοι μπορούν να βγουν μια βόλτα και να καθίσουν, κατά προτίμηση σε ανοικτό χώρο, όμως θα πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ και, κυρίως, να αποφύγουμε τις πολλές χειραψίες, τα φιλιά και τους εναγκαλισμούς, ό,τι χειρότερο δηλαδή για να μεταδοθεί ο ιός», συνέχισε τις τοποθετήσεις του ο Ν. Καραντζάς και πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό να φοράμε όλοι μάσκα στους κλειστούς χώρους και να πλένουμε και να απολυμαίνουμε καλά τα χέρια μας. Οντως, η διασκέδαση σε ένα κλαμπ αποτελεί πρόβλημα, όμως από την στιγμή που δεν μπορεί να αποφευχθεί, χρειάζεται και η απαιτούμενη προσοχή και αυτοσυγκράτηση. Παράλληλα, δεν χρειάζεται να αναφέρω καν ότι όσοι είναι ασθενείς ή έχουν συμπτώματα ή έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα, θα πρέπει υποχρεωτικά να παραμείνουν σπίτι τους για να μην δημιουργήσουν προβλήματα και στους άλλουςς.

Ποια είναι, όμως, η αίσθηση του πατρινού γιατρού για την πορεία του Covid-19 στην χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως; «Βλέπευμε τα μέτρα να αίρονται και στην Ελλάδα και διεθνώς. Με βάση τα μοντέλα που διαβάζουμε, τον επόμενο μήνα τα πράγματα θα είναι σαφώς καλύτερα. Είναι πολύ σημαντικό ότι η πίεση στο σύστημα ελαττώνεται όλο και περισσότερο κάθε μέρα που περνάει. Ομως και πάλι θέλει προσοχή».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΛΩΤΑΣ: «ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΜΕ ΜΙΑ ΣΤΑΘΕΡΗ ΠΑΡΕΑ»

Τσικνοπέμπτη

Ο Παναγιώτης Πλώτας.

«Το βέλτιστο θα ήταν να περάσουμε όλοι μας την σημερινή ημέρα στο σπίτι μας μαζί με τις οικογένειές μας. Επειδή, όμως, αυτό δεν μπορεί να συμβεί για ψυχολογικούς και κοινωνικούς λόγους και πραγματικά είναι απολύτως κατανοητό, ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον να κρατήσουμε κάποια στοιχειώδη προφύλαξη για να μην δημιουργήσουμε προβλήματα και στους εαυτούς μας και στους δικούς μας ανθρώπους».

Αυτή ήταν η άποψη του Παναγιώτη Πλώτα, ο οποίος πρόσθεσε και τα εξής: «Η συμβουλή μου προς όλους τους πολίτες είναι να προτιμήσουν τους ανοικτούς χώρους για τη διασκέδασή τους και να κρατήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ τους.

Καλό είναι, επίσης, να διατηρήσουν μια σταθερή συντροφιά στην σημερινή τους βόλτα και να μην αλλάζουν παρέες. Δεν χρειάζονται πολλές χαιρετούρες και εναγκαλισμοί. Φυσικά δεν χρειάζεται να υπενθυμίσω σε όλους ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούν τη μάσκα τους, ιδίως δε στους κλειστούς χώρους και να πλένουν και να απολυμαίνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα χέρια τους. Μπορούμε και να διασκεδάσουμε και να περάσουμε καλά, αλλά και να προσέξουμε ταυτόχρονα και να προστατευτούμε από τον Covid-19».

ΚΛΕΙΔΙ Η ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω; Οτι μπορούμε όλοι να αποδράσουμε λίγο από την καθημερινότητα που επέβαλε με βίαιο τρόπο ο Covid-19 στις ζωές μας, όμως και πάλι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα σχολαστικοί και προσεχτικοί με τα μέτρα προφύλαξης. Η ατομική ευθύνη είναι κλειδί.

ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΠΟΛΥΚΟΣΜΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟ

Οπως γράψαμε και χθες, τα σημεία της Πάτρας τα οποία είναι ήδη σε… επιχειρησιακή ετοιμότητα ενόψει της σημερινής ημέρας, είναι συγκεκριμένα. Παραδοσιακά η οδός Γερμανού είναι το επίκεντρο των εορτασμών, όμως το αδιαχώρητο αναμένεται και στα μαγαζιά της πλατείας Τριών Ναυάρχων, σε εκείνα των Ψηλαλωνίων, καθώς και στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου, αλλά και και σε πιο απομακρυσμένες από το κέντρο της πόλης συνοικίες (Ζαρουχλέικα, πλατεία Νόρμαν, Αγυιά, κλπ)! Γι΄ αυτόμν τον λόγο οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγετε περιοχές με πολυκοσμία και συνωστισμό