Ερχονται 200.000 λουκέτα αν δεν ανοίξει άμεσα το λιανεμπόριο

Μονόδρομος ειναι πλέον το άνοιγμα της αγοράς το συντομότερο δυνατό καθώς σε διαφορετική περίπτωση το τίμημα θα είναι βαρύ με χιλιάδες κλειστές επιχειρήσεις που θα αναγκαστούν να κατεβάσουν ρολά για πάντα.

Τον κίνδυνο να μπουν 200.000 λουκέτα στην αγορά κι η οικονομία να χάσει 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ, επισημαίνει για ακόμα μία φορά ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου υπογραμμίζοντας ότι σε χώρες όπως η Γερμανία φορείς που εκπροσωπούν επιχειρήσεις και επαγγελματίες ετοιμάζονται να στραφούν νομικά κατά κυβερνήσεων για το παρατεταμένο κλείσιμο της αγοράς. «Είναι πραγματικά τραγικό να προσφεύγει κάποιος στη δικαιοσύνη για να ασκήσει το αναφαίρετο δικαίωμα στην εργασία. Ειδικά από την στιγμή που τα μέτρα στήριξης είναι ελάχιστα» σημειώνει ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Προσθέτει πως αν δεν ανοίξει το ταχύτερο δυνατό η οικονομική δραστηριότητα και δεν ληφθούν έκτακτα μέτρα, όπως το «κούρεμα» οφειλών που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία και η αποπληρωμή των υποχρεώσεων σε πολλές δόσεις, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αποφύγουμε περίπου 200.000 «λουκέτα» τα οποία θα προκαλέσουν νέα έκρηξη της ανεργίας και ακόμα πιο ασφυκτική πίεση της κοινωνίας. «Θα μιλάμε δηλαδή για μία οικονομική λαίλαπα άνευ προηγουμένου. Για έναν σεισμό που θα απειλήσει την σταθερότητα της κοινωνικής συνοχής. Ελπίζουμε η κυβέρνηση να έχει αντιληφθεί πλήρως την κρισιμότητα της κατάστασης και –έστω και τώρα- να αλλάξει σχεδιασμό. Δεν αρκεί να ακούμε δηλώσεις κυβερνητικών σχετικά με τις προθέσεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Έχουμε ανάγκη από πράξεις».