Είμαστε έτοιμοι να επωμιστούμε τις συνέπειες;

Το κύριο άρθρο της «Π»

ΟΙ ΔΥΤΙΚΕΣ δυνάμεις ενεργοποίησαν εμπορικές και οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και των συναρτώμενων μηχανισμών της, προκειμένου να αναχαιτίσουν την πολεμική επιχείρηση, που εξαπέλυσε η Μόσχα σε βάρος της Ουκρανίας και των γεωπολιτικών ισορροπιών που ήδη είχαν κατασταθεί ευαίσθητες, λόγω του ρωσικού επεκτατισμού.

Η ΜΟΣΧΑ απειλεί για μετατροπή των κυρώσεων σε μπούμερανγκ: Οι κυρώσεις θα έχουν κυρώσεις και για την ίδια τη Δύση. Αυτό σημαίνει, ότι ο Πούτιν ζητά το ελεύθερο σε στρατιωτικές επεμβάσεις και κατάλυση της κυριαρχίας και της δημοκρατίας γειτονικών του κρατών, χωρίς καμία συνέπεια. Και προσπαθεί να διασπάσει την ομοψυχία των δυτικών κοινωνιών, ενεργοποιώντας ταπεινά ανακλαστικά στους πολίτες.

ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ κατά πόσο έχει προετοιμάσει τους πολίτες της χώρας του για τις παρενέργειες που θα προκαλούσε η επίθεση και η εμμονή του σε έναν πόλεμο που εξελίσσεται σε κινούμενη άμμο, ικανή να καταπιεί τους πάντες.

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ξέρουμε είναι ότι πρέπει να προετοιμαστούν καλύτερα οι δυτικές κοινωνίες για όσα πρόκειται να επακολουθήσουν τους επόμενους μήνες εάν δεν κλείσει «η πόρτα του φρενοκομείου», που άνοιξε τον Φεβρουάριο και, πολύ περισσότερο, εάν πάμε σε μείζονα κλιμάκωση, κάτι που ασφαλώς απευχόμαστε όλοι να δοκιμάσουμε.

Ο ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ και η αλληλεγγύη έχουν κόστος και φαίνεται ότι ήδη αυτό έχει αρχίσει να διογκώνεται. Καλό είναι να τα υποδεχθούμε αυτά με πνεύμα μικρότερης πολιτικής κερδοσκοπίας, καθώς ήδη βλέπουμε την αξιωματική αντιπολίτευση να προσποιείται πως δεν αντιλαβάνεται το βάρος της κατάστασης και τη γεωγραφική εμβέλεια των συνεπειών από την κρίση.

ΜΑΚΑΡΙ αυτά να θεραπεύονταν με ένα νομοθετικό άρθρο, όπως έγινε με το σκίσιμο των μνημονίων και την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ…