Οι βόμβες κλονίζουν τα πάντα

Το κύριο άρθρο της «Π» καταπιάνεται με την αστάθεια που έφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και την πρόταση ενοχής της Ρένας Δούρου

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ αναταραχές και πολιτική αστάθεια προβλέπει για τη χώρα το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, ως αποτέλεσμα των αυξήσεων στις τιμές των αγαθών και των καυσίμων που επέρχονται λόγω του πολέμου και των συνεπειών του.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ θα «ρίξει καύσιμο» στην κοινωνία για να αναχαιτίσει τις παρενέργειες αυτές στο μέτρο του δημοσιονομικά δυνατού. Την ίδια στιγμή, μπαίνει στον πάγο κάθε συζήτηση για την επανεκκίνηση της οικονομίας που σχεδιάζεται μήνες τώρα ως δημιουργική απάντηση στην πανδημία και τις «μεταλλάξεις» που αυτή επέβαλε στις ανάγκες της παραγωγής και της οργάνωσης του οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου, στην Ελλάδα και διεθνώς.

Ο ΚΟΣΜΟΣ βρίσκεται στον αέρα. Ας ευχηθούμε να προσγειωθεί ομαλά. Αρκετούς κραδασμούς ζήσαμε. Κανένας τους δεν βγήκε σε καλό μας.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥ ΚΑΙΕΙ

Η ΠΡΟΤΑΣΗ της εισαγγελέα κατά της πρώην περιφερειάρχη για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα της Αττικής, δεν αποτελεί πρόκριμα για τη δικαστική απόφαση.

ΕΙΝΑΙ όμως ένα καμπανάκι για τα αιρετά πρόσωπα που υπηρετούν θέσεις ευθύνης, σε σχέση με καταστάσεις από τις οποίες εξαρτάται η ζωή και η περιουσία των πολιτών.

ΚΑΜΙΑ περίσταση δεν πρέπει να υποτιμάται. Καμία αναβλητικότητα δεν συγχωρείται. Καμία χαλαρότητα δεν γίνεται δεκτή απέναντι σε αδιάφορους ή αναποτελεσματικούς υπηρεσιακούς μηχανισμούς. Και ιδιαίτερα όπου διαπιστώνονται εντοπισμένες εστίες υπαρκτών ή δυνητικών κινδύνων, πρέπει να λαμβάνονται προληπτικά και αποτρεπτικά μέτρα και να σχεδιάζονται δραστικές θεραπείες.

ΜΙΛΩΝΤΑΣ τοπικά, ας ελέγξουμε τις ανοιχτές παγίδες και τις ενεργές βόμβες έγκαιρα, καθώς η άνοιξη κάνει εγκαίνια τις επόμενες μέρες και το καλοκαίρι καραδοκεί.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ μια και δύο οι φορές που έχουν επισημανθεί περιοχές υψηλής επικινδυνότητας για πυρκαγιά που θα προβλημάτιζε σοβαρά κατοικημένες περιοχές. Εχουν απασχολήσει οι περιπτώσεις αυτές ως όφειλε τις τοπικές αρχές;

ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ το θέμα δεν είναι να αποφεύγουμε ποινικές καταδίκες, αλλά καταστροφές και δράματα.