Ιστορικός σταθμός στα χρονικά των μεταφορών

Το κύριο άρθρο της «Π»

Η ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ της Πατρών-Πύργου επιτέλους ξεκινά. Θα είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, και ενδεχομένως σήμερα θα έβαινε προς ολοκλήρωση, εάν το αυτοδιοικητικό μέτωπο ασκούσε ομόθυμη και επίμονη πίεση, χωρίς να επηρεάζεται ή και να διασπάται, σύμφωνα με την εκάστοτε πολιτική συγκυρία. Ηταν μια βαριά αντίφαση ότι, ενώ συμφωνούσαμε πως το έργο ήταν υπερεπείγουσα προτεραιότητα, στην πράξη το ενδιαφέρον αποδυναμωνόταν για διάφορους λόγους και με διάφορα ελατήρια.

ΑΛΛΑ ΕΣΤΩ, το έργο πλέον τροχοδρομείται και ιστορικά θα το πιστωθεί εκείνος που του αξίζει περισσότερο να του πιστωθεί. Τα γεγονότα γράφουν μόνα τους τη λεζάντα και παραπέμπουν στη σημερινή κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών. Ομως, ας μην εστιάσουμε σε παραμέτρους που διχάζουν σε μια κατά κοινή(;) ομολογία πανηγυρική στιγμή, την οποία πήγαν να μικρύνουν οι αναμενόμενες αντιπολιτευτικές παρεμβάσεις, που αναζήτησαν γωνίες, κατά την παραδοσιακή εγχώρια πρακτική.

ΟΠΩΣ και να έχει, η ανακατασκευή αρχίζει. Αποκτάμε δρόμο ασφαλή, ευρύχωρο και ταχείας διέλευσης. Δεν θα είναι διάδρομος απογείωσης, αλλά αρκούν οι φαραωνικές διεκδικήσεις. Παρατηρούμε, ότι η χρέωση διοδίων θα είναι διπλή για τους οδηγούς που ταξιδεύουν από Πάτρα προς Πύργο, αλλά μονή για όσους προορίζονται για την Κάτω Αχαΐα ή την Κυλλήνη, ενώ αχρεωστήτως θα χρησιμοποιούν την οδό τα οχήματα, που εξυπηρετούν τις μονάδες της ΒΙΠΕ προς το λιμάνι της Πάτρας. Εξυπακούεται για όποιον θέλει να έχει σχέση με την πραγματικότητα, ότι εθνικό δίκτυο χωρίς χρεώσεις δεν νοείται.

ΑΣΤΕΡΙΣΚΟΣ εγγράφεται για τους πολίτες, που μετακινούνται συστηματικά για επαγγελματικούς λόγους και που δεν είναι μεγάλου εισοδηματικού διαμετρήματος ή που δεν απευθύνονται σε καταναλωτές, ώστε να τους μετακυλήσουν το μεταφορικό κόστος. Συν τω χρόνω, ελπίζουμε ότι θα βρεθεί μια επιεικέστερη φόρμουλα και γι’ αυτούς.

ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ, υποκλινόμαστε σε έναν ιστορικό σταθμό στα χρονικά των μετακινήσεων της Δυτικής Ελλάδας και αναμένουμε μια επαναστατική τομή στις μεταφορές, με αναπτυξιακό αποτέλεσμα, που θα διαχυθεί σε όλον τον δυτικό άξονα.