Μια επιλογή αψυχολόγητη και υπονομευτική

Το κύριο άρθρο της «Π»

Ο ΣΤΟΧΟΣ της πρόσκλησης του προέδρου της Ουκρανίας να απευθυνθεί στην Ελληνική Βουλή, υπονομεύθηκε από την αψυχολόγητη και εντελώς ακατανόητη επιλογή να συνοδευθεί ο λόγος του προσκληθέντος από παρεμβάσεις μαχητών.

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ αποσκοπούσε σε περαιτέρω δραματοποίηση, και ενδεχομένως σε μια έμμεση αναχαίτιση της πεποίθησης, που έχει διαμορφωθεί για το ιδεολογικό φρόνημα των πολεμιστών του τάγματος Αζόφ. Αλλά όχι απλώς δεν «δούλεψε» καθόλου, αλλά ζημίωσε αφόρητα την εικόνα και υποχρέωσε την κυβέρνηση να απολογείται στην αντιπολίτευση. Τμήμα της οποίας καβάλησε το άτι της δικαίωσης, αφού θεώρησε πως η όλη εικόνα νομιμοποίησε την άρνησή της να πάρει μέρος στην επίμαχη συνεδρίαση.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ έχει πράγματι δίκιο, εξηγώντας ότι η ατυχής επιλογή δεν πρέπει να ακυρώσει το ζητούμενο, το οποίο είναι η μεγιστοποίηση της συμπαράστασης των Ελλήνων πολιτών στον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας. Αλλά αυτό είναι από τα δίκια που δεν βρίσκονται εύκολα.

ΕΙΝΑΙ απορίας άξιο πώς σκέφτηκε η ουκρανική ηγεσία, για να πετύχει τέτοιο αυτογκόλ σε μια κρίσιμη στιγμή, δυσκολεύοντας το έργο όχι μόνο των πολιτικών δυνάμεων που ηγούνται τη προσπάθειας για ευμενή στάση της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και των άλλων εγχώριων πυρώνων που συνυποστηρίζουν την εκστρατεία αυτή, μεταξύ των οποίων διαμορφωτές της κοινής γνώμης, τύπος, καλλιτέχνες, διανοούμενοι.

Η ΧΘΕΣΙΝΗ μέρα μας πήγε πίσω. Δεν θα μείνουμε εκεί. Αλλά δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε ως μη γενόμενο, γιατί αλλιώς προκαλούμε τη νοημοσύνη των πολιτών. Προχωράμε και καλύπτουμε το χαμένο έδαφος: Τα ατυχήματα και τα σφάλματα δεν αναιρούν την ουσία, ούτε το αξιακό κεφάλαιο που υπερασπιζόμαστε.